Een paar takjes munt, wat verse frambozen, besjes of rozenblaadjes. Meer is er niet nodig om een karaf water om te toveren tot een zomers drankje. Lees snel verder voor de lekkerste combinaties!
Infused water
Een verfrissende karaf water op tafel en tintelende ijsblokjes met prachtig bevroren kruidenblaadjes of bloemetjes. Een kan gevuld met infused water lijkt tijdens warme zomerdagen wel een oase op tafel. Maar het is niet alleen het oog dat wat wil.
Met kruiden, fruit en bloemen kun je water een bijzonder smaakje geven, zonder dat er ook maar een gram suiker aan te pas komt. En het leuke is dat je er je eigen cocktail van smaken aan kunt geven.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
De zomer gevangen in water
Infuseer water bijvoorbeeld met frisse citroen en verse munt of geef er een warme chai-boost aan met kardemom, kaneel en sinaasappel. Sommige kruiden en vruchten staan hun smaakstoffen snel af aan water en anderen hebben meer tijd nodig. Citroen en limoen geven snel smaak af, maar de meeste kruiden doen er wat langer over om het water smaak te geven. Sommige vruchten geven na een tijdje trekken ook een kleurtje aan het water, blauwe bessen en bramen bijvoorbeeld. We bedachten vier recepten, maar experimenteer vooral en maak je eigen infused water.
Recepten
Laat de volgende ingrediënten minimaal twee uur trekken in 1 liter water in de koelkast. Je kunt mineraalwater gebruiken, maar het water uit de kraan is in ons land ook meer dan prima drinkbaar. Als je het water niet meteen drinkt, houd de karaf dan tot gebruik in de koelkast. Het water blijft dan circa twee dagen houdbaar.
Aardbeien-basilicum vanillewater
Halveer 8 aardbeien en doe ze met 4 takjes verse basilicum en ½ vanillestokje in 1 l koud water.
Sinaasappel-chaiwater
Snijd 1 sinaasappel (biologisch) in parten en doe hem met 5 geplette kardemompeulen, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagels en 3 plakjes verse gember in 1 l koud water.
Komkommer-jalapenowater
Snijd ½ komkommer in stukken, snijd 1 jalapeño peper doormidden en doe ze met 6 takjes verse munt in 1 l koud water.
Bosvruchten-rozenwater
Laat 150 g verse bosvruchten (bijv. frambozen, bramen en bessen) met 7 onbespoten rozenblaadjes trekken in 1 l koud water.
Onze tips
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Recepten tegen een winterdip
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.