Infused water

Een verfrissende karaf water op tafel en tintelende ijsblokjes met prachtig bevroren kruidenblaadjes of bloemetjes. Een kan gevuld met infused water lijkt tijdens warme zomerdagen wel een oase op tafel. Maar het is niet alleen het oog dat wat wil. Met kruiden, fruit en bloemen kun je water een bijzonder smaakje geven, zonder dat er ook maar een gram suiker aan te pas komt. En het leuke is dat je er je eigen cocktail van smaken aan kunt geven.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De zomer gevangen in water

Infuseer water bijvoorbeeld met frisse citroen en verse munt of geef er een warme chai-boost aan met kardemom, kaneel en sinaasappel. Sommige kruiden en vruchten staan hun smaakstoffen snel af aan water en anderen hebben meer tijd nodig. Citroen en limoen geven snel smaak af, maar de meeste kruiden doen er wat langer over om het water smaak te geven. Sommige vruchten geven na een tijdje trekken ook een kleurtje aan het water, blauwe bessen en bramen bijvoorbeeld. We bedachten vier recepten, maar experimenteer vooral en maak je eigen infused water.

infused water

Recepten

Laat de volgende ingrediënten minimaal twee uur trekken in 1 liter water in de koelkast. Je kunt mineraalwater gebruiken, maar het water uit de kraan is in ons land ook meer dan prima drinkbaar. Als je het water niet meteen drinkt, houd de karaf dan tot gebruik in de koelkast. Het water blijft dan circa twee dagen houdbaar.

Aardbeien-basilicum vanillewater

Halveer 8 aardbeien en doe ze met 4 takjes verse basilicum en ½ vanillestokje in 1 l koud water.

Sinaasappel-chaiwater

Snijd 1 sinaasappel (biologisch) in parten en doe hem met 5 geplette kardemompeulen, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagels en 3 plakjes verse gember in 1 l koud water.

Komkommer-jalapenowater

Snijd ½ komkommer in stukken, snijd 1 jalapeño peper doormidden en doe ze met 6 takjes verse munt in 1 l koud water.

Bosvruchten-rozenwater

Laat 150 g verse bosvruchten (bijv. frambozen, bramen en bessen) met 7 onbespoten rozenblaadjes trekken in 1 l koud water.

infused water

Lees ook: