Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
Pappardelle met ragú van salsicce

Ragù: het recept voor de allerlekkerste pastasaus

Advertentie

Na het lezen van dit artikel trek je nooit meer een pot pastasaus open en een bakje mager gehakt. Wij delen hoe je échte ragù alla bolognese maakt aan de hand van tips en recepten.

Ragù Bolognese

Wie weleens een pasta Bolognese in Italië heeft gegeten, weet: dat de verse pastasaus niet in de buurt komt van wat we hier in Nederland eten – not even close. Iedereen heeft zijn eigen versie van Bolognese, maar met een pot tomatensaus en een pakket Italiaanse wokgroenten kom je niet in de buurt van de originele versie. Een échte ragù alla Bolognese wordt gemaakt op basis van sofrito (brunoise gesneden ui, bleekselderij en wortel), gehakt en tomaten en staat urenlang op het vuur te pruttelen zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Soms wel tot vijf uur lang!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips: ragù bolognese maken

En dan nog even over de pasta: wat je ook doet, eet ragù Bolognese vooral niet met spaghetti! In Italië geldt de gouden regel hoe dikker de saus, hoe grover de pasta. Een echte ragù Bolognese eet je dus met tagliatelle, papardelle of penne. Dikke pastalinten waar de saus heerlijk aan kan blijven kleven. Volgens een recept van de Accademia Italiana Della Cucina uit 1982 gebruik je niet een willekeurige tagliatelle of pappardelle, maar pastalinten van exact 8 mm breed.

Als je het traditioneel Italiaans wilt maken, gebruik je een vet stuk rundvlees, de zogenaamde cartella di manzo. Doordat je daar ook nog wat spek of ham aan toevoegt, krijgt de ragù een hoog vetgehalte en wordt de saus heerlijk rijk van smaak. Tegenwoordig wordt mager gehakt ook vaak gebruikt voor ragù, al geven wij de voorkeur aan Italiaanse salsiccia worst. Krijg je hier trek van? Bekijk dan snel de onderstaande recepten:

Bolognese recepten:

FOODIES FAVORIET
ragu bolognese

Ragù Bolognese

Met dit bassirecept maak je de klassieke pasta zoals het hoort. Tip: voeg na het koken van de pasta een klontje boter toe. Laat het kort smelten en roer dan de saus erdoorheen. Maak af met goede parmezaan en buon appetito!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el olie
  • 50 g pancetta
  • 50 g wortel
  • 50 g bleekselderij
  • 300 g gehakt (rundergehakt of half-om-half)
  • 1 el tomatenpuree
  • 150 ml rode wijn
  • 150 ml gezeefde tomaten
  • 150 ml vleesbouillon
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • 2 takjes tijm
  • zout en peper

Bereiding

  1. Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit boven matig vuur ca. 10 minuten in de olie. Snijd de pancetta fijn.  Maak de wortel en de bleekselderij schoon en snijd ze fijn. Bak de pancetta, de bleekselderij en de wortel ca. 5 minuten boven matig vuur mee.

  2. Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak het in 6-8 minuten bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak ca. 1 minuut mee. Blus het gehakt af met de rode wijn.

  3. Voeg als al het vocht is opgenomen de gezeefde tomaten en de bouillon toe. Doe er de takjes kruiden bij. Laat boven laag vuur ca. 2 uur met het deksel op de pan zachtjes sudderen. Verwijder de kruidentakjes. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met pasta.

ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese uit boek FavorFlav

Maar zo veel Italiaanse families er zijn, zo veel variaties van het basisrecept zijn er. Kies vooral welke jij het lekkerst vindt. De melk in het recept maakt het vlees sappiger, het lijkt misschien een gek ingrediënt maar sla het vooral niet over.

Naar het recept
Pappardelle met ragú van salsicce

Pappardelle met ragù van salsicce

In dit recept gebruiken we de Italiaanse salsiccia worst. Doordat deze veel vet bevat geeft-ie veel smaak aan de saus. Probeer maar!

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!