Ragù Bolognese

Wie weleens een pasta Bolognese in Italië heeft gegeten, weet: dat komt niet in de buurt van wat we hier in Nederland eten – not even close. Iedereen heeft zijn eigen versie van Bolognese, maar met een pot tomatensaus en een pakket Italiaanse wokgroenten kom je niet in de buurt van de originele versie. Een échte ragù alla Bolognese wordt gemaakt op basis van sofrito (brunoise gesneden ui, bleekselderij en wortel), gehakt en tomaten en staat urenlang op het vuur te pruttelen zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Soms wel tot vijf uur lang!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips: ragù bolognese maken

En dan nog even over de pasta: wat je ook doet, eet ragù Bolognese vooral niet met spaghetti! In Italië geldt de gouden regel hoe dikker de saus, hoe grover de pasta. Een echte ragù Bolognese eet je dus met tagliatelle, papardelle of penne. Dikke pastalinten waar de saus heerlijk aan kan blijven kleven. Volgens een recept van de Accademia Italiana Della Cucina uit 1982 gebruik je niet een willekeurige tagliatelle of pappardelle, maar pastalinten van exact 8 mm breed.

Als je het traditioneel Italiaans wilt maken, gebruik je een vet stuk rundvlees, de zogenaamde cartella di manzo. Doordat je daar ook nog wat spek of ham aan toevoegt, krijgt de ragù een hoog vetgehalte en wordt de saus heerlijk rijk van smaak. Tegenwoordig wordt mager gehakt ook vaak gebruikt voor ragù, al geven wij de voorkeur aan Italiaanse salsiccia worst. Krijg je hier trek van? Bekijk dan snel de onderstaande recepten:

Ragù bolognese

Met dit bassirecept maak je de klassieke pasta zoals het hoort. Tip: voeg na het koken van de pasta een klontje boter toe. Laat het kort smelten en roer dan de saus erdoorheen. Maak af met goede parmezaan en buon appetito!

> naar het recept: klassieke ragù bolognese

ragu bolognese

Ragù alla bolognese uit het boek FavorFlav

Maar zo veel Italiaanse families er zijn, zo veel variaties van het basisrecept zijn er. Kies vooral welke jij het lekkerst vindt. De melk in het recept maakt het vlees sappiger, het lijkt misschien een gek ingrediënt maar sla het vooral niet over.

> naar het recept: ragù alla bolognese

ragù alla bolognese

Pappardelle met ragú van salsicce

In dit recept gebruiken we de Italiaanse salsiccia worst. Doordat deze veel vet bevat geeft-ie veel smaak aan de saus. Probeer maar!

> naar het recept: pappardelle met ragú van salsicce

pasta ragu

Lees ook: Zelfgemaakte pasta bij je ragù? Check onze tips!