Ragù

Wie weleens een pasta bolognese in Italië heeft gegeten, weet: dat komt niet in de buurt van wat we hier in Nederland eten – not even close. Iedereen heeft zijn eigen versie van bolognese, maar met een pot tomatensaus en een pakket Italiaanse wokgroenten kom je niet in de buurt van de originele versie. Een échte ragù alla bolognese wordt gemaakt op basis van sofrito (brunoise gesneden ui, bleekselderij en wortel), gehakt en tomaten en staat urenlang op het vuur te pruttelen zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Soms wel tot vijf uur lang!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De details

En dan nog even over de pasta: ragù alla bolognese eet je niet met spaghetti, maar met tagliatelle of pappardelle. Dikke pastalinten waar de saus heerlijk aan kan blijven kleven. Volgens een recept van de Accademia Italiana Della Cucina uit 1982 gebruik je niet een willekeurige tagliatelle of pappardelle, maar pastalinten van exact 8 mm breed.

Als je het traditioneel Italiaans wilt maken, gebruik je een vet stuk rundvlees, de zogenaamde cartella di manzo. Doordat je daar ook nog wat spek of ham aan toevoegt, krijgt de ragù een hoog vetgehalte en wordt de saus heerlijk rijk van smaak. Tegenwoordig wordt mager gehakt ook vaak gebruikt voor ragù, al geven wij de voorkeur aan Italiaanse salsiccia worst.

Tip: voeg na het koken van de pasta een klontje boter toe. Laat het kort smelten en roer dan de saus erdoorheen. Maak af met goede parmezaan en buon appetito!

Natuurlijk hebben we ook een aantal recepten voor je:

Ragù bolognese

ragu bolognese

Ragù alla bolognese uit het boek FavorFlav

ragù alla bolognese

Pappardelle met ragú van salsicce

pasta ragu

Zelfgemaakte pasta bij je ragù? Check onze tips!