Bereiding

Iedereen heeft zijn eigen versie van bolognese, maar een pot tomatensaus en Italiaanse wokgroente komen niet eens in de buurt van de originele versie. Een echte ragù alla bolognese wordt gemaakt op basis van een sofrito (brunoise gesneden ui, bleekselderij en wortel), gehakt en tomaten en staat uren op zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Je eet hem met tagliatelle en niet met spaghetti. De melk in het recept maakt het vlees sappiger, het lijkt misschien een gek ingrediënt maar sla het vooral niet over.

  1. Smelt de boter in een braadpan met dikke bodem en bak de ui glazig. Voeg de wortel en bleekselderij toe en laat 5 minuten garen.
  2. Doe het gehakt in de pan en bak het rul, voeg de lever toe en bak 5 minuten. Voeg de melk toe en laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot de melk bijna geheel is gereduceerd. Breng op smaak met nootmuskaat.
  3. Voeg de wijn en tomaten toe en meng goed door elkaar. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de saus 3 uur pruttelen. Controleer af en toe of de saus niet te droog is en voeg indien nodig wat water toe.
  4. Breng water aan de kook en breng op smaak met zout. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de saus door de pasta met nog een extra klontje boter. Serveer met Parmezaanse kaas.

Dit recept komt uit:
Boek: De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben
Auteur: redactie FavorFlav
Uitgever: Carrera Culinair
Prijs: 27,50