Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
tomatensaus maken

Zo kun je zelf verse pastasaus maken

Advertentie

Of je nu zin hebt in een zelfgemaakte pesto, klassieke Bolognese of traditionele tomatensaus: wij hebben het recept. Dus weg met alle pakjes en zakjes, want hiermee staat niets je meer in de weg om zelf verse pastasaus te maken.

Verse pastasaus

In de Italiaanse keuken maken ze nauwelijks gebruik van pakjes en zakjes en maken ze alles from scratch. Dus ook de saus. Gelukkig is zelf verse pastasaus maken helemaal niet moeilijk. Zeker wanneer je onze handige recepten gebruikt. Je zult zien dat je hierna nooit meer anders wilt en alle potjes, zakjes en pakjes de deur uit doet.

En als je dan toch bezig bent, probeer dan ook eens zelf verse pasta te maken. Dat lijkt een hele opgave, maar niets is minder waar. Dus hup, handen uit de mouwen en beginnen maar!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pastasaus maken van verse tomaten

Bij een klassiek pastasaus recept, denken de meeste Italianen toch wel aan de tomatensaus. Niet zonder reden, want het vormt de basis voor klassieke Italiaanse gerechten zoals lasagne en tomatensoep. Klik snel op de onderstaande link om te ontdekken hoe je deze verse pastasaus maken kunt:

Pasta & saus

Je denkt er waarschijnlijk nooit over na maar wist je dat bij zelf pastasaus maken de timing best precies komt? Want wanneer roer je de saus eigenlijk door de pasta? Het antwoord is niet eenduidig.

Als je een warme saus hebt gemaakt, roer de pasta dan door de saus om te voorkomen dat de pasta gaat plakken en de saus indikken. Voor pasta met droge ingrediënten, zoals voor dit recept: pasta cacio e pepe, moet je wat voorzichtiger te werk gaan. Voeg de zelfgemaakte pasta toe aan de saus en meng het geheel met wat olijfolie om plakken te voorkomen en extra smaak toe te voegen. Wat je in ieder geval nooit moet doen is de saus op de pasta scheppen. Dat is in strijd met de pasta-etiquette.

Recepten voor zelf verse pastasaus maken

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Deze recepten met verse pastasaus zijn het proberen waard:

Ragù bolognese

Bolognesesaus (ragù alla bolognese)

Bolognesesaus is een traditionele pastasaus, afkomstig uit de regio Emilia Romagna in Italië. Ragù is een verzamelnaam voor een stoofsaus op basis van vlees, groenten en sofrito. Ragù alla bolognese is een variatie op de ragù en tevens de populairste.

Naar het recept
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Minstens net zo lekker vinden wij spaghetti bolognese. Van deze traditionele spaghettisaus kun je gerust stellen dat het een gigantische allemansvriend is. 

Naar het recept
groene pesto maken

Zelf groene pesto maken

De extra vergine olijfolie in deze pesto zorgt naast de kruiden en de knoflook voor een lekkere diepe smaak. Al zijn er heel veel verschillende pesto variaties. Wat denk je bijvoorbeeld van pesto met basilicum, rucola of radijs?

Naar het recept
Recepten met Grana Padano

Spaghetti met groene saus en Grana Padano

In deze groene pastasaus zit lekker veel groenten verborgen. Ideaal voor kritische eters, want die zullen niet doorhebben dat ze ongemerkt veel spinazie en broccoli binnenkrijgen. Dit is het ideale recept om zelf pastasaus te maken voor gezinnen.

Naar het recept
Spaghetti met geroosterde-tomatensaus

Spaghetti met geroosterde-tomatensaus

Of je nou gek bent op spaghetti, rigatoni of orecchiette, vandaag staat pasta op het menu! Maak bijvoorbeeld deze klassieke spaghetti met geroosterde-tomatensaus of een van deze heerlijke pasta’s uit de oven. Welk recept ga jij vandaag maken?

Naar het recept
Uitgelicht recept
tomatensaus

Tomatensaus recept

Ben je van plan om zelf tomatensaus te maken? Goed idee! Het resultaat is niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar zelf tomatensaus is ook nog eens verrassend makkelijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g spek
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • zout en peper
  • 1 el balsamico

Bereiding

  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek zeer fijn. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad en de tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.

  2. Blus af met de gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Breng op smaak met zout, peper en de balsamico.

Foto’s: Stephan van Raay, receptuur: Willem van Santen, styling: Janneke Duister, servies etc.: Eigen collectie

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!