Advertentie
Of je nu zin hebt in een zelfgemaakte pesto, klassieke Bolognese of traditionele tomatensaus: wij hebben het recept. Dus weg met alle pakjes en zakjes, want hiermee staat niets je meer in de weg om zelf verse pastasaus te maken.
Verse pastasaus
In de Italiaanse keuken maken ze nauwelijks gebruik van pakjes en zakjes en maken ze alles from scratch. Dus ook de saus. Gelukkig is zelf verse pastasaus maken helemaal niet moeilijk. Zeker wanneer je onze handige recepten gebruikt. Je zult zien dat je hierna nooit meer anders wilt en alle potjes, zakjes en pakjes de deur uit doet.
En als je dan toch bezig bent, probeer dan ook eens zelf verse pasta te maken. Dat lijkt een hele opgave, maar niets is minder waar. Dus hup, handen uit de mouwen en beginnen maar!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Pastasaus maken van verse tomaten
Bij een klassiek pastasaus recept, denken de meeste Italianen toch wel aan de tomatensaus. Niet zonder reden, want het vormt de basis voor klassieke Italiaanse gerechten zoals lasagne en tomatensoep. Klik snel op de onderstaande link om te ontdekken hoe je deze verse pastasaus maken kunt:
Spaghetti met geroosterde-tomatensaus
Bekijk volledige receptIngrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe de tomaten in een grote ovenschaal met de knoflookteentjes, de olijfolie, de gemalen peper en een flinke snuf zout. Rooster de tomaten 1 uur – 1 uur en 15 minuten in de oven tot ze heel zacht en kleverig zijn. Schep de tomaten in een hittebestendige kom. Knijp de knoflook uit de schil en doe hem bij de tomaten. Pureer alles met een staafmixer tot een saus. Houd de saus warm.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met een snuf zout. Giet de spaghetti af en meng ze met een serveertang door de saus. Verdeel de spaghetti over diepe borden en garneer met de basilicumblaadjes.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Styling: Morag Farquhar Foto’s & foodstyling: Stuart Ovenden
Pasta & saus
Je denkt er waarschijnlijk nooit over na maar wist je dat bij zelf pastasaus maken de timing best precies komt? Want wanneer roer je de saus eigenlijk door de pasta? Het antwoord is niet eenduidig.
Als je een warme saus hebt gemaakt, roer de pasta dan door de saus om te voorkomen dat de pasta gaat plakken en de saus indikken. Voor pasta met droge ingrediënten, zoals voor dit recept: pasta cacio e pepe, moet je wat voorzichtiger te werk gaan. Voeg de zelfgemaakte pasta toe aan de saus en meng het geheel met wat olijfolie om plakken te voorkomen en extra smaak toe te voegen. Wat je in ieder geval nooit moet doen is de saus op de pasta scheppen. Dat is in strijd met de pasta-etiquette.
Recepten voor zelf verse pastasaus maken
Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Deze recepten met verse pastasaus zijn het proberen waard:
Ragù bolognese
Bolognesesaus is een traditionele pastasaus, afkomstig uit de regio Emilia Romagna in Italië. Ragù is een verzamelnaam voor een stoofsaus op basis van vlees, groenten en sofrito. Ragù alla bolognese is een variatie op de ragù en tevens de populairste.
Spaghetti bolognese
Minstens net zo lekker vinden wij spaghetti bolognese. Van deze traditionele spaghettisaus kun je gerust stellen dat het een gigantische allemansvriend is.Â
Zelf groene pesto maken
De extra vergine olijfolie in deze pesto zorgt naast de kruiden en de knoflook voor een lekkere diepe smaak. Al zijn er heel veel verschillende pesto variaties. Wat denk je bijvoorbeeld van pesto met basilicum, rucola of radijs?
Spaghetti met groene saus en Grana Padano
In deze groene pastasaus zit lekker veel groenten verborgen. Ideaal voor kritische eters, want die zullen niet doorhebben dat ze ongemerkt veel spinazie en broccoli binnenkrijgen. Dit is het ideale recept om zelf pastasaus te maken voor gezinnen.
Onze tips
3x comfortfood pasta: de lekkerste recepten
Geef er een draai aan: 3x recepten met gehaktballetjes
Spaghetti carbonara: 5x heerlijke recepten
Van kop tot staart in Toscane met Joël Broekaert
Italiaanse smaakmakers: 3x heerlijke recepten
Kleine smaakbommetjes: 4x recepten met kappertjes
Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?
Alles over aardappelsoorten: van kruimig tot vastkokend
6x de lekkerste puree met of zonder aardappel
Zo kun je perfect gebakken aardappelen maken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.