
Het is de Italiaan een doorn in het oog – spaghetti oprollen op een lepel, of erger nog: in stukjes snijden. Maar hoe moet het dan wel? Een lesje Italiaanse etiquette, van pasta koken tot eten.
Lees verder na de advertentie
Pasta koken
Het begint al in de supermarkt. Kies pasta van durumtarwe. Dit is gezonder en heeft een stevige bite.
- Pasta koken gebeurd áltijd in ruim water, ga uit van 1 liter per 100 gram pasta per persoon.
- Voeg een eetlepel zout toe (geen olijfolie) en voeg de pasta toe als het water kookt. Roer even door wanneer het water opnieuw aan de kook is.
- Kook de pasta al dente, beetgaar. Giet de pasta meteen af en verwerk hem direct. Zoals een Italiaans gezegde luidt: la pasta non aspetta. Oftewel, de pasta wacht niet.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Pasta eten: zo doe je dat
In Italië wordt pasta hoofdzakelijk als primo piatto (voorgerecht) gegeten. Een portie is dan ook veel kleiner, ongeveer 50-70 gram pasta per persoon. Maar hoe ga je een bord pasta te lijf? Antonio Carluccio legt het goed uit in zijn boek Eerlijk Italiaans: “Eet lange pasta, zoals spaghetti, alleen met een vork: til een paar slierten pasta van het bord, maak een beetje ruimte aan de zijkant van het bord, zet de vork op de punten neer en begin te draaien.” Volgens Carluccio is slurpen toegestaan, maar helaas alleen voor kinderen.

Dit doe je fout bij het koken van pasta
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo doe je dat

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.