Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Pasta met paprika-kaassaus

Perfecte pasta koken: zo doe je dat!

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Het is de Italiaan een doorn in het oog – spaghetti oprollen op een lepel, of erger nog: in stukjes snijden. Maar hoe moet het dan wel? Een lesje Italiaanse etiquette, van pasta koken tot eten.

Lees verder onder de advertentie

Pasta koken

Het begint al in de supermarkt. Kies pasta van durumtarwe. Dit is gezonder en heeft een stevige bite. Pasta koken gebeurd áltijd in ruim water, ga uit van 1 liter per 100 gram pasta per persoon. Voeg een eetlepel zout toe (geen olijfolie) en voeg de pasta toe als het water kookt. Roer even door wanneer het water opnieuw aan de kook is. Kook de pasta al dente, beetgaar. Giet de pasta meteen af en verwerk hem direct. Zoals een Italiaans gezegde luidt: la pasta non aspetta. Oftewel, de pasta wacht niet.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Pasta eten: zo doe je dat

In Italië wordt pasta hoofdzakelijk als primo piatto (voorgerecht) gegeten. Een portie is dan ook veel kleiner, ongeveer 50-70 gram per persoon. Maar hoe ga je een bord pasta te lijf? Antonio Carluccio legt het goed uit in zijn boek Eerlijk Italiaans: “Eet lange pasta, zoals spaghetti, alleen met een vork: til een paar slierten pasta van het bord, maak een beetje ruimte aan de zijkant van het bord, zet de vork op de punten neer en begin te draaien.” Volgens Carluccio is slurpen toegestaan, maar helaas alleen voor kinderen.

Profielfoto van

Roxanne

Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!