Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Dit doe je fout bij het koken van pasta

Dit doe je fout bij het koken van pasta

Advertentie

Pasta staat voor snel en makkelijk, toch houdt het meer in dan alleen je favoriete pastasoort in kokend water laten glijden en 10 minuten wachten. Zeker weten dat jij het goed doet? Check dan snel onze lijst met de meest gemaakte fouten!

Koken van pasta

Wist je dat pasta het meest populaire eten in Nederland is? Dat is niet zo gek, Italianen weten wat lekker is. Iets wat ze ook heel goed weten is hoe het koken van pasta hoort. En daar kunnen wij af en toe nog wel wat van leren…

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Je gebruikt de verkeerde pastasoort

Dacht je dat het helemaal niets uitmaakte welke pastasoort je neemt? Wrong! De Italianen hebben een hele theorie over welke pastasoort je bij welke saus gebruikt. Door de juiste soort te kiezen, zal de saus optimaal aan de pasta hechten en komt je pasta helemaal tot zijn recht. Lees in dit artikel hoe je bij ieder gerecht de juiste pastasoort kiest.

2. Je gebruikt een kleine pan

Het is goed om zuinig te zijn met water, maar voor een goede pasta zal je toch flink wat water moeten gebruiken, ongeveer 1 liter per 100 gram pasta. Misschien lijkt het je wat overdreven, maar er zijn twee goede redenen om een ruime pan op het vuur te zetten. Ten eerste zal pasta in een kleine pan makkelijk aan elkaar gaan plakken en ongelijkmatig garen. De tweede reden waarom je veel meer water dan pasta moet gebruiken, is omdat je wilt dat het water na de toevoeging van pasta niet te veel afkoelt en snel weer kookt. Als je te weinig water gebruikt, zal je pasta enkele minuten in heet, niet kokend water zitten en wordt daardoor plakkerig. Breng dus altijd ruim water in een grote pan aan de kook en voeg de pasta pas toe als het water flink aan de kook is.

Dit doe je fout bij het koken van pasta

3. Koken van pasta: je voegt geen zout toe

Pasta in ongezouten water doen is een fout die je niet meer kunt herstellen. De pasta moet zich namelijk tijdens het koken volzuigen met het gezouten water en op die manier van binnenuit op smaak worden gebracht. Hoe toevoegen van zout tijdens of na het koken zal daarom nooit meer tot hetzelfde resultaat leiden. Hoeveel zout in het kookwater moet? Net zoveel totdat het water naar zeewater smaakt, wees dus niet te voorzichtig.

4. Je doet olie in het water

Dit is een belangrijke tip bij het koken van pasta, voeg géén olie toe aan het water. We weten niet wie bedacht heeft dat dit het aan elkaar plakken van pasta zou voorkomen, maar het was zeker geen Italiaan. Ons advies is simpel doch zeer dringend: doe het gewoon niet.

5. Je roert de pasta niet

Zit je pasta in een ruime pan met kokend, gezouten water, zonder olie? Nee, niet weglopen, er staat je nog een belangrijke taak te wachten. Roer de pasta even goed door met een pollepel. Deze stap overslaan zal er gegarandeerd voor zorgen dat de pasta aan elkaar en misschien zelfs tegen de bodem van de pan gaat plakken.

6. Je kookt je pasta te vroeg

Een goede timing is alles als het op koken van pasta aankomt. Kook je pasta nooit te vroeg, maar pas wanneer de saus klaar is. Een saus kun je namelijk net iets langer later pruttelen of even opwarmen, wat absoluut niet geldt voor gekookte pasta.

Pasta

7. Je kookt je pasta te lang

Misschien wel de ergste en tegelijkertijd de meest gemaakte fout is om de pasta te lang te koken. Als je pasta te lang kookt, wordt hij niet alleen slijmerig, maar stijgt er ook zijn glycemische index. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel snel stijgen en zal je minder lang een verzadigd gevoel hebben. Als je de pasta afgiet op het moment dat hij perfect al dente is, is het eigenlijk al te laat. Je moet de pasta namelijk nog door de saus mengen en de pasta gaart dus nog even na. Giet de pasta liever te vroeg dan te laat af en laat hem verder garen in de saus. Op die manier zuigt de pasta zich vol met de saus, wat de smaak alleen maar ten goede komt, en heb je de perfecte timing precies in de hand. Is je pasta al dente? Dan kun je hem direct serveren.

8. Je vangt geen kookvocht op

Haal altijd een kopje kookvocht uit de pan voor je de pasta afgiet. Als je de pasta door de saus hebt gemengd, voeg je nog wat kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken. Het zetmeel in het kookvocht bindt de saus, zodat het geheel niet waterig wordt. Voeg het kookvocht beetje bij beetje toe, zodat je pasta geen noedelsoep wordt, want dat is ook niet de bedoeling.

9. Je spoelt met koud water

Als je pasta na het koken met koud water spoelt, stop je abrupt het kookproces en spoel je het zetmeel weg. Je eindigt met enigszins afgekoelde, droge en minder smaakvolle pasta. Heb je je aan deze haast criminele daad weleens schuldig gemaakt? Het is je vergeven, just don’t do it again. Giet de pasta af in een groot vergiet, wanneer hij net niet klaar is, en meng hem direct door de saus. Gaar de pasta nog kort verder in de saus tot hij perfect al dente is.

10. Je mengt de pasta niet door de saus

We hebben het al verklapt, maar herhaling kan zeker geen kwaad. Meng de pasta altijd na het koken direct door de saus, gaar hem zo nodig nog even verder en serveer hem zodra hij al dente is en je een rijke, smeuïge saus hebt. Serveer de saus in ieder geval niet over de pasta, want dat is in Italië not done. Voor de smaak is het van groot belang dat de pasta bedekt is met de saus. Wanneer je de pasta door de saus hebt gemengd (en niet andersom), kun je nog wat kookvocht toevoegen, even verder garen en zo de consistentie en gaarheid perfectioneren.

Aan de slag?

Heb je zin om met onze tips aan de slag te gaan voor een perfecte pasta net als van een Italiaan? Probeer dan een van onze lekkere recepten. Het koken van pasta was nog nooit zo lekker!

Spaghetti recepten: spaghetti met grote garnalen, cherrytomaten en basilicum

Spaghetti met grote garnalen, cherrytomaten en basilicum

Een klassieke combinatie die we soms nog weleens vergeten. Probeer dit recept en je wil ‘m het liefst elke week maken, zo lekker combineren de smaken van garnalen, cherrytomaten en verse basilicum.

Naar het recept
weekmenu pasta carbonara

Pasta carbonara

De échte pasta carbonara is waarschijnlijk heel anders als dat je ‘m kent. Zo komt er bijvoorbeeld absoluut geen room te pas aan het Italiaanse recept. Wij willen niet meer anders, met de juiste ingrediënten is deze pasta onweerstaanbaar lekker!

Naar het recept
Penne alla norma

Penne alla norma

Dit is ook weer zo’n klassieke pasta die we soms een beetje vergeten. De saus met verse aubergines is erg smakelijk en de kaas is natuurlijk onmisbaar. Onze tip? Maak een beetje extra, dan heb je de volgende dag een heerlijke lunch!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!