Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Pasta carbonara

Dit is de échte pasta carbonara

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Deze Italiaanse klassieker is niet meer weg te denken uit onze keuken. Je ziet het overal in de supermarkt, verwerkt in verschillende producten. Maar wat is pasta carbonara eigenlijk? Wij vertellen je alles over de échte pasta carbonara, inclusief Italiaans recept!

Wat is pasta carbonara?

Bij haast elk Italiaans restaurant staat het wel op de kaart. Sterker nog; in elke supermarkt vind je verschillende producten met de naam pasta carbonara. Van magnetronmaaltijden tot aan pizza’s, pakjes en zakjes. Maar wat is pasta carbonara eigenlijk?

Simpelweg is het niets anders dan een Italiaanse bereiding van pasta, het liefst met verse spaghetti. De Italianen noemen het ook wel pasta alla carbonara. De saus wordt bereid met simpele ingrediënten zoals kaas, ei, wangspek (guanciale) en peper. Vroeger maakte voornamelijk arme gezinnen dit gerecht, simpelweg omdat ze geen geld hadden voor duurdere ingrediënten. Oorspronkelijk komt pasta carbonara uit de regio Lazio, in het midden van Italië.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Keuringsdienst van waarde

Onlangs besteedde het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV aandacht aan dit klassieke Italiaanse gerecht. Want wat blijkt; de meeste producten en gerechten in de supermarkt (en zelfs in restaurants) lijken in de verste verte niet op pasta carbonara.

Hoe dat zit? Veel mensen kennen het gerecht alleen op basis van room, geraspte kaas en spekjes. Room is absoluut uit den boze volgens de Italianen, daarnaast maak je de echte variant met hele andere ingrediënten. Daarnaast zijn producten zoals een pizza carbonara of roomsaus carbonara onbekend in Italië. En gelukkig maar, want als je het echte authentieke recept hebt geprobeerd wil je nooit meer anders. Beloofd.

Kijktips voor foodies: Keuringsdienst van Waarde

De ingrediënten voor pasta carbonara

Een authentieke pasta carbonara bestaat uit een paar simpele ingrediënten:

  • verse pasta (bij voorkeur spaghetti)
  • guanciale (wangspek van het varken)
  • eieren
  • pecorino
  • zout en peper

Zoals je ziet, nergens komt room aan te pas. Laat deze ook absoluut achterwege, deze heb je absoluut niet nodig. De romige saus ontstaat doordat je de eieren (of eidooiers) met geraspte pecorino en peper mengt door de pasta, die net gaar is. Door de pan van het vuur te halen en het mengsel door de pasta te roeren ontstaat een geweldige saus.

Vaak voeg je een beetje kookvocht toe om het geheel nog romiger te maken. De guanciale bak je in een aparte pan en voeg je vervolgens toe aan de pasta, met wat vet uit het pannetje. Geen gewone spekblokjes dus. Haal de guanciale bij voorkeur bij een goede slager of Italiaanse delicatessenwinkel.

Je werkt het gerecht af met nog wat geraspte kaas (want hé, meer kaas is altijd beter) en peper. Koop geen zakje geraspte kaas, maar haal een vers stuk pecorino en rasp zelf de kaas. Wil je het eens proberen? Maak onderstaand recept en waan jezelf even in Italië!

Pasta carbonara: het recept

weekmenu pasta carbonara

Pasta carbonara

Gelukkig staat het authentieke Italiaanse recept op onze website. Zoals je ziet is het verrassend simpel, het hele recept bestaat maar uit twee stappen. Ga je de echte pasta carbonara maken? Deel je resultaten op Facebook of Instagram en tag ons!

Naar het recept

Variaties op pasta carbonara

Voor de één is het vloeken in de kerk, voor de ander een aangename afwisseling. Er zijn ontelbaar veel variaties te vinden op deze Italiaanse klassieker, wij delen onze favorieten. Goed om te weten, deze onderstaande recepten zijn dus géén klassieke pasta carbonara.

Paddenstoelencarbonara

Paddenstoelencarbonara

Hou je van pasta met champignons? Dan mag je dit recept niet overslaan! Wees ook zeker niet voorzichtig met de parmezaan, dit geeft de pasta nét even wat extra smaak.

Naar het recept
Pasta carbonara met gepekelde eidooier

Pasta carbonara met gepekelde eidooier

Dit recept lijkt ontzettend op de klassieker, maar is toch nét even iets anders door de gepekelde eidooier. Probeer maar eens uit, zo’n gepekelde eidooier voegt flink wat umami toe aan je gerecht.

Naar het recept
Hollandse carbonara

Hollandse carbonara

In plaats van guanciale en pecorino romano gebruiken we in dit recept met een Hollands tintje katenspek en Beemsterkaas. Traditioneel en Italiaans? Nee. Lekker? Jazeker!

Naar het recept

Meer over pasta? Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!