Wat is pasta carbonara?

Bij haast elk Italiaans restaurant staat het wel op de kaart. Sterker nog; in elke supermarkt vind je verschillende producten met deze naam. Van magnetronmaaltijden tot aan pizza’s, pakjes en zakjes. Maar wat is pasta carbonara eigenlijk? Het is niets anders dan een Italiaanse bereiding van pasta, het liefst met verse spaghetti. De Italianen noemen het ook wel pasta alla carbonara. De saus wordt bereid met simpele ingrediënten zoals kaas, ei, wangspek (guanciale) en peper. Vroeger maakte voornamelijk arme gezinnen dit gerecht, simpelweg omdat ze geen geld hadden voor duurdere ingrediënten. Oorspronkelijk komt pasta carbonara uit de regio Lazio, in het midden van Italië.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Keuringsdienst van waarde

Onlangs besteedde het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV aandacht aan dit klassieke Italiaanse gerecht. Want wat blijkt; de meeste producten en gerechten in de supermarkt (en zelfs in restaurants) lijken in de verste verte niet op échte pasta carbonara. Zo kennen veel mensen dit gerecht op basis van room, geraspte kaas en spekjes. Room is absoluut uit den boze volgens de Italianen. Daarnaast zijn producten zoals een pizza carbonara of roomsaus carbonara onbekend in Italië. En gelukkig maar, want als je het echte authentieke recept hebt geprobeerd wil je nooit meer anders. Beloofd.

Kijktips voor foodies: Keuringsdienst van Waarde

Bekijk hier de aflevering van KRO-NCRV Keuringsdienst van Waarde terug

De ingrediënten voor pasta carbonara

Een authentieke pasta carbonara bestaat uit een paar simpele ingrediënten:

  • verse pasta (bij voorkeur spaghetti)
  • guanciale (wangspek van het varken)
  • eieren
  • pecorino
  • zout en peper

Zoals je ziet, nergens komt room aan te pas. Laat deze ook absoluut achterwege, het is niet nodig. De romige saus ontstaat doordat je de eieren (of eidooiers) met geraspte pecorino en peper mengt door de pasta, die net gaar is. Door de pan van het vuur te halen en het mengsel door de pasta te roeren ontstaat een geweldige saus. Vaak voeg je een beetje kookvocht toe om het geheel nog romiger te maken. De guanciale bak je in een aparte pan en voeg je vervolgens toe aan de pasta, met wat vet uit het pannetje. Geen gewone spekblokjes dus. Haal de guanciale bij voorkeur bij een goede slager.

Je werkt het gerecht af met nog wat geraspte kaas (want hé, kaas is baas) en peper. Koop geen zakje geraspte kaas, maar haal een vers stuk pecorino en rasp zelf de kaas. Wil je het eens proberen? Maak onderstaand recept en waan jezelf even in het zonnige Italië!

Het recept voor echte pasta carbonara

Gelukkig staat het recept voor pasta carbonara op onze website. Zoals je ziet is het verrassend simpel, het hele recept bestaat maar uit twee stappen. Ga je de échte pasta carbonara maken? Deel je resultaten op Facebook of Instagram en tag ons!

> naar het recept voor pasta carbonara

pasta carbonara

Lees ook:

Pasta