Deze Italiaanse klassieker is niet meer weg te denken uit onze keuken. Je ziet het overal in de supermarkt, verwerkt in verschillende producten. Maar wat is pasta carbonara eigenlijk? Wij vertellen je alles over de échte pasta carbonara, inclusief Italiaans recept!
Bij haast elk Italiaans restaurant staat het wel op de kaart. Sterker nog; in elke supermarkt vind je verschillende producten met de naam pasta carbonara. Van magnetronmaaltijden tot aan pizza’s, pakjes en zakjes. Maar wat is pasta carbonara eigenlijk?
Nu verkrijgbaar
Foodies Italië€ 7.50- We maken een menu vol Italiaanse smaken
- Leren hoe veelzijdig polenta is
- Koken de lekkerste recepten met zoete tomaten en nog veel, veel meer.
Wat is pasta carbonara?
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Simpelweg is het niets anders dan een Italiaanse bereiding van pasta, het liefst met verse spaghetti. De Italianen noemen het ook wel pasta alla carbonara. De saus wordt bereid met simpele ingrediënten zoals kaas, ei, wangspek (guanciale) en peper. Vroeger maakte voornamelijk arme gezinnen dit gerecht, simpelweg omdat ze geen geld hadden voor duurdere ingrediënten. Oorspronkelijk komt pasta carbonara uit de regio Lazio, in het midden van Italië.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Keuringsdienst van waarde
Onlangs besteedde het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV aandacht aan dit klassieke Italiaanse gerecht. Want wat blijkt; de meeste producten en gerechten in de supermarkt (en zelfs in restaurants) lijken in de verste verte niet op pasta carbonara.
Hoe dat zit? Veel mensen kennen het gerecht alleen op basis van room, geraspte kaas en spekjes. Room is absoluut uit den boze volgens de Italianen, daarnaast maak je de echte variant met hele andere ingrediënten. Daarnaast zijn producten zoals een pizza carbonara of roomsaus carbonara onbekend in Italië. En gelukkig maar, want als je het echte authentieke recept hebt geprobeerd wil je nooit meer anders. Beloofd.
De ingrediënten voor pasta carbonara
Een authentieke pasta carbonara bestaat uit een paar simpele ingrediënten:
- verse pasta (bij voorkeur spaghetti)
- guanciale (wangspek van het varken)
- eieren
- pecorino
- zout en peper
Zoals je ziet, nergens komt room aan te pas. Laat deze ook absoluut achterwege, deze heb je absoluut niet nodig. De romige saus ontstaat doordat je de eieren (of eidooiers) met geraspte pecorino en peper mengt door de pasta, die net gaar is. Door de pan van het vuur te halen en het mengsel door de pasta te roeren ontstaat een geweldige saus.
Vaak voeg je een beetje kookvocht toe om het geheel nog romiger te maken. De guanciale bak je in een aparte pan en voeg je vervolgens toe aan de pasta, met wat vet uit het pannetje. Geen gewone spekblokjes dus. Haal de guanciale bij voorkeur bij een goede slager of Italiaanse delicatessenwinkel.
Je werkt het gerecht af met nog wat geraspte kaas (want hé, meer kaas is altijd beter) en peper. Koop geen zakje geraspte kaas, maar haal een vers stuk pecorino en rasp zelf de kaas. Wil je het eens proberen? Maak onderstaand recept en waan jezelf even in Italië!
Pasta carbonara: het recept
Pasta carbonara
Gelukkig staat het authentieke Italiaanse recept op onze website. Zoals je ziet is het verrassend simpel, het hele recept bestaat maar uit twee stappen. Ga je de echte pasta carbonara maken? Deel je resultaten op Facebook of Instagram en tag ons!
Ingrediënten
- zout en peper
- 400 g spaghetti
- 100 g guanciale (kinnebakspek)
- 5 eieren
- 125 g pecorino of parmezaan (+ evt. extra voor over de pasta)
Bereiding
Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd het spek in blokjes en bak het uit in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Hierbij worden de blokjes krokant en smelt het vet eruit. Houd het spek en het spekvet warm tot de pasta klaar is.
Kluts de eieren. Rasp 125 g kaas en roer hem door de eieren. Giet de spaghetti af, vang daarbij een beetje kookwater op. Roer de spaghetti door het spek met het spekvet en roer de geklutste eieren erdoorheen. Het ei zal binden door de warmte van de pasta, waardoor er een romige saus ontstaat. Let op: zet de saus niet meer op het vuur, want dan stolt het ei. Voeg eventueel nog wat van het kookwater toe als het geheel te dik is. Breng op smaak met zout en peper. Rasp eventueel nog wat kaas over de pasta carbonara.
fotografie: Eddy Haitjema
Variaties op pasta carbonara
Voor de één is het vloeken in de kerk, voor de ander een aangename afwisseling. Er zijn ontelbaar veel variaties te vinden op deze Italiaanse klassieker, wij delen onze favorieten. Goed om te weten, deze onderstaande recepten zijn dus géén klassieke pasta carbonara.
Paddenstoelencarbonara
Hou je van pasta met champignons? Dan mag je dit recept niet overslaan! Wees ook zeker niet voorzichtig met de parmezaan, dit geeft de pasta nét even wat extra smaak.
Pasta carbonara met gepekelde eidooier
Dit recept lijkt ontzettend op de klassieker, maar is toch nét even iets anders door de gepekelde eidooier. Probeer maar eens uit, zo’n gepekelde eidooier voegt flink wat umami toe aan je gerecht.
Hollandse carbonara
In plaats van guanciale en pecorino romano gebruiken we in dit recept met een Hollands tintje katenspek en Beemsterkaas. Traditioneel en Italiaans? Nee. Lekker? Jazeker!
Meer over pasta? Lees ook:
Onze tips
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Zo overleef je de winterdip: heerlijke recepten en energieboosters
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.