
Deze Italiaanse klassieker is niet meer weg te denken uit onze keuken. Je ziet het overal in de supermarkt, verwerkt in verschillende producten. Maar wat is pasta carbonara eigenlijk? Wij vertellen je alles over de échte pasta carbonara, inclusief Italiaans recept!
Lees verder na de advertentie
Carbonara
Bij haast elk Italiaans restaurant staat het wel op de kaart. Sterker nog; in elke supermarkt vind je verschillende producten met de naam pasta carbonara. Van magnetronmaaltijden tot aan pizza’s, pakjes en zakjes. Maar wat is pasta carbonara eigenlijk? En welke varianten heb je op deze klassieker?
Foodies Italië
€ 7.50- Maak zoete recepten met citroen
- Leer alles over wijnen van de Etna
- Ontvang gratis mini-kaasgids

Wat is pasta carbonara?
Simpelweg is het niets anders dan een Italiaanse bereiding van pasta, het liefst met verse spaghetti. De Italianen noemen het ook wel pasta alla carbonara. De saus wordt bereid met simpele ingrediënten zoals kaas, ei, wangspek (guanciale) en peper. Vroeger maakte voornamelijk arme gezinnen dit gerecht, simpelweg omdat ze geen geld hadden voor duurdere ingrediënten. Oorspronkelijk komt pasta carbonara uit de regio Lazio, in het midden van Italië.
Keuringsdienst van waarde
Onlangs besteedde het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV aandacht aan dit klassieke Italiaanse gerecht. Want wat blijkt; de meeste producten en gerechten in de supermarkt (en zelfs in restaurants) lijken in de verste verte niet op pasta carbonara.
Hoe dat zit? Veel mensen kennen het gerecht alleen op basis van room, geraspte kaas en spekjes. Room is absoluut uit den boze volgens de Italianen, daarnaast maak je de echte variant met hele andere ingrediënten. Daarnaast zijn producten zoals een pizza carbonara of roomsaus carbonara onbekend in Italië. En gelukkig maar, want als je het echte authentieke recept hebt geprobeerd wil je nooit meer anders. Beloofd.
De ingrediënten voor pasta carbonara
Een authentieke pasta carbonara bestaat uit een paar simpele ingrediënten:
- verse pasta (bij voorkeur spaghetti)
- guanciale (wangspek van het varken)
- eieren
- pecorino
- zout en peper
Zoals je ziet, nergens komt room aan te pas. Laat deze ook absoluut achterwege, deze heb je absoluut niet nodig. De romige saus ontstaat doordat je de eieren (of eidooiers) met geraspte pecorino en peper mengt door de pasta, die net gaar is. Door de pan van het vuur te halen en het mengsel door de pasta te roeren ontstaat een geweldige saus.
Vaak voeg je een beetje kookvocht toe om het geheel nog romiger te maken. De guanciale bak je in een aparte pan en voeg je vervolgens toe aan de pasta, met wat vet uit het pannetje. Geen gewone spekblokjes dus. Haal de guanciale bij voorkeur bij een goede slager of Italiaanse delicatessenwinkel.
Je werkt het gerecht af met nog wat geraspte kaas (want hé, meer kaas is altijd beter) en peper. Koop geen zakje geraspte kaas, maar haal een vers stuk pecorino en rasp zelf de kaas. Wil je het eens proberen? Maak onderstaand recept en waan jezelf even in Italië!
Het recept

Pasta carbonara
Gelukkig staat het authentieke Italiaanse recept op onze website. Zoals je ziet is het verrassend simpel, het hele recept bestaat maar uit twee stappen. Ga je de echte pasta carbonara maken?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Pasta carbonara
Gelukkig staat het authentieke Italiaanse recept op onze website. Zoals je ziet is het verrassend simpel, het hele recept bestaat maar uit twee stappen.
Ingrediënten
- zout en peper
- 400 g spaghetti
- 100 g guanciale (kinnebakspek)
- 5 eieren
- 125 g pecorino of parmezaan (+ evt. extra voor over de pasta)
Bereiding
Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd het spek in blokjes.
Bak het spek uit in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Hierbij worden de blokjes krokant en smelt het vet eruit. Houd het spek en het spekvet warm tot de pasta klaar is.
Kluts de eieren. Rasp 125 g kaas en roer hem door de eieren. Giet de spaghetti af, vang daarbij een beetje kookwater op.
Roer de spaghetti door het spek met het spekvet en roer de geklutste eieren erdoorheen. Het ei zal binden door de warmte van de pasta, waardoor er een romige saus ontstaat. Let op: zet de saus niet meer op het vuur, want dan stolt het ei.
Voeg eventueel nog wat van het kookwater toe als het geheel te dik is. Breng op smaak met zout en peper. Rasp eventueel nog wat kaas over de pasta carbonara.
fotografie: Eddy Haitjema
Onze tips

Bootje varen op Koningsdag? Neem deze hapjes mee!

Eten verkopen op de vrijmarkt? Dit werkt altijd

10+ zoete aardbeien recepten voor de zomer

11x oranje snacks om van te smullen

Airfryer recepten: makkelijk en lekker

Dit kun je beter niét in de airfryer bereiden

Koningsdag cocktails: deze drankjes wil je maken

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.