Advertentie
Wanneer je door de supermarkt loopt en op zoek bent naar een pasta heb je keuze uit heel veel verschillende soorten. Natuurlijk mag je altijd zelf beslissen wat je eet, maar wist je dat de Italianen hun eigen theorie hebben over welke pasta je eet met welke saus? Een lesje pasta 101:
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Soms zie je door de bomen het bos niet meer, er zijn zoveel verschillende soorten pasta. Maar wanneer gebruik je welke pastasoort? Wij zetten het voor je op een rijtje, zo hoef je nooit meer te twijfelen over welke pasta je koopt.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Farfalle & fussili
Farfalle zijn de welbekende strikjes, en fussili de gedraaide spiraaltjes. Beide pastasoorten serveer je over het algemeen met een wat dikkere saus. De vuistregel is, des te grover de pasta des te dikker de saus en andersom.
Het is dan ook het lekkerste om de pasta even goed door de saus te roeren voordat je hem opdient. Hierdoor gaat de saus zich binden aan de pasta en zal de spiraal zich vullen met saus. Lees snel verder en ontdek welke pastasoorten je nog meer gebruikt.
Spaghetti & linguine
Lange, dunne pastasoorten zoals spaghetti en linguine gebruik je bij een dunne saus. Deze pasta kun je goed serveren bij een klassieke carbonara, fijne tomatensaus, spaghetti bolognese of bij een saus op basis van wijn voor bijvoorbeeld een pasta vongole.
Heb je een hele dunne saus en wil je die iets meer laten binden? Houd dan een beetje pastawater achter voor je de pasta afgiet en voeg dit toe aan de saus. Tijdens het koken van de pasta komt er namelijk zetmeel van de pasta vrij in het water en laat dat er nou net voor zorgen dat de saus aan de slierten blijft kleven.
Pasta carbonara
Pasta carbonara is een echte klassieker. We maken ‘m het liefst zoals de Italianen het maar al te graag zien: zonder room en met kinnebakspek. Dit heerlijke comfortfood is binnen 25 minuten klaar en geschikt voor het hele gezin.
Wanneer gebruik je welke pastasoort: vermicelli
Vermicelli wordt ook wel ‘engelenhaar’ genoemd door zijn dunne, kleine slierten. Je gebruikt ‘m vooral als toevoeging aan een bouillon of lichte soep. Hierdoor krijgt je soep wat meer volume en is het gelijk een stuk vullender.
Italianen maken overigens ook graag gebruik van kleine tortellini’s om hun soep meer body te geven. Probeer het maar eens uit!
Pappardelle & tagliatelle
Wist je dat je een pasta bolognese officieel niet hoort te eten met spaghetti, maar met dikke pastaslierten zoals pappardelle en tagliatelle? Bij deze soorten komt een stevige pastasaus het beste tot zijn recht. Overigens kun je gemakkelijk de pasta zelf maken.
Ga voor een saus met lekker veel groente of juist voor een versie met vlees zoals een goede ragú. Een ragú kun je heel goed maken van rund maar ook van zwijn of konijn. De keuze is aan jou!
Cannelloni
Cannelloni zijn pastabuisjes van ongeveer 10 cm lang. Ideaal om te vullen, maar kies wel voor een wat dikkere saus om te voorkomen dat de saus er gemakkelijk uit loopt. Er zijn twee klassieke gerechten die vaak gemaakt worden met de cannelloni. De meest bekende is om ‘m te vullen met ricotta en spinazie. Even wat fijne tomatensaus en een beetje kaas erover en je bent klaar!
Voor de tweede klassieker vul je cannelloni met verschillende soorten gehakt en maak je hem aan met een fijne tomatensaus van gerookte paprika’s. Goed om te weten: deze saus doe je ook over de cannelloni. Als je de cannelloni’s niet afdekt met een beetje saus zullen ze snel verbranden.
Ravioli
Dit is de enige pastasoort die je eigenlijk altijd vers koopt door de vulling die erin zit. Ravioli heb je in veel verschillende soorten en maten, maar in de winkel vind je ze meestal met een vulling van paddenstoelen, mozzarella, prosciutto of artisjok. Kies bij deze vullingen vooral voor een simpele dunne saus.
Ravioli is ook heel leuk om zelf te maken, ga voor een smaakvolle vulling zoals een eidooier en maak het af met een hele simpele saus op basis van olijfolie en kruiden.
Ravioli met eidooier en saffraanboter
Dit fantastische recept is ontzettend feestelijk, heel erg lekker én makkelijk te maken.
Gekleurde pasta
Bij sommige supermarkten of Italiaanse traiteurs kun je ook zwarte pasta kopen, dit is vaak een linguine die gekleurd is met inktvisinkt. Deze pasta heet ook wel linguine nero en serveer je meestal met vis en een fijne saus.
Maak geen saus op basis van room of tomaten, want dit is zonde van de zwarte pasta. Kies in plaats daarvan voor een saus op basis van witte wijn, ui en knoflook. Zelf gekleurde pasta maken? Gebruik dan eens bietensap voor een uniek effect!
Meer over pasta? Lees ook:
Onze tips
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Perfecte soufflés maken: tips en recept
Noten roosteren: zo doe je dat in de pan, oven of airfryer
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Karbonade bakken en braden: zo doe je dat
Perfect uitgebakken spek: de ultieme tips en recepten
Varkenshaas bakken: met deze tips en recepten kan het niet mislukken
Zo maak je jouw stoofpotje nóg lekkerder
Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?
Alles over aardappelsoorten: van kruimig tot vastkokend
6x de lekkerste puree met of zonder aardappel
Zo kun je perfect gebakken aardappelen maken
Zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks
Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.