Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
pasta koken

Opgepast: hierom moet je nooit pastawater weggooien!

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we je waarom je nooit het pastawater moet weggooien.

Pastawater

De kans is groot dat jij elke week wel een paar keer pasta eet. Het is namelijk het meest populaire eten van Nederland. Al kan je volop variëren, je maakt de Italiaanse deegwaren eigenlijk altijd op dezelfde wijze klaar: door het in een ruime hoeveelheid (!) water te koken. Vaak wordt dit pastawater daarna weggegooid. Zonde! Want wist je dat je het kookvocht van pasta nog heel goed kan gebruiken? Wij leggen je uit hoe en waarom je nooit pastawater zou moeten weggooien.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kookvocht van pasta weggooien

Pasta is een zetmeelrijk product en wanneer je pasta kookt, neemt het water het zetmeel van de pasta over. Dit kan je niet alleen proeven maar ook zien. Het is je vast weleens opgevallen dat je pastawater wat troebel kan worden. Dit komt door het zetmeel. Al ziet dit er misschien wat minder smakelijk uit, het is heel handig dat het pastawater zetmeel bevat. Zetmeel werkt namelijk als een bindmiddel en kan daardoor bijdragen aan een betere smaak en textuur van je pastasaus. Haal dus altijd een kopje kookvocht uit de pan voor je de pasta afgiet. Dit pastawater kan je nog goed gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld wat kookvocht aan je pastasaus toevoegt, wordt het geheel wat smeuïger. Het zetmeel in het kookvocht bindt namelijk de saus, zodat smeuïg en niet waterig wordt. Let er wel op dat je het kookvocht beetje bij beetje toevoegt. Anders voeg je al snel te veel toe en verandert het in een noedelsoep, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Pasta carbonara

Pasta carbonara is een echte klassieker. Je denkt misschien dat er room wordt toegevoegd voor de juiste structuur maar dat zal je een Italiaan nooit zien doen. De pasta dankt zijn romige textuur aan het beetje kookwater dat door de saus wordt vermengd. Probeer maar!

> naar het recept: pasta carbonara

weekmenu pasta carbonara

Pasta aglio e olio

Nog zo’n klassieker uit de Italiaanse keuken: pasta aglio e olio. Ook hierbij dankt de pastasaus zijn smeuïgheid aan het beetje kookwater. Zo zie je maar dat je met kwalitatief goede ingrediënten niet veel meer nodig hebt.

> naar het recept: pasta aglio e olio met zeekraal

Pasta aglio e olio met zeekraal

Pasta met cacio e walnoot

Deze variatie op pasta cacio e pepe is minstens net zo lekker. Door kookwater aan de saus toe te voegen, wordt deze al gauw wat dikker. De kaas wordt ook beter opgenomen en dat zorgt voor een supersmeuïg geheel.

> naar het recept: pasta met cacio e walnoot

pasta met cacio e walnoot

Lees ook: Simpel en snel: 9x spaghetti recepten

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!