Advertentie
Pastawater
De kans is groot dat jij elke week wel een paar keer pasta eet. Het is namelijk het meest populaire eten van Nederland. Al kan je volop variëren, je maakt de Italiaanse deegwaren eigenlijk altijd op dezelfde wijze klaar: door het in een ruime hoeveelheid (!) water te koken. Vaak wordt dit pastawater daarna weggegooid. Zonde! Want wist je dat je het kookvocht van pasta nog heel goed kan gebruiken? Wij leggen je uit hoe en waarom je nooit pastawater zou moeten weggooien.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Kookvocht van pasta weggooien
Pasta is een zetmeelrijk product en wanneer je pasta kookt, neemt het water het zetmeel van de pasta over. Dit kan je niet alleen proeven maar ook zien. Het is je vast weleens opgevallen dat je pastawater wat troebel kan worden. Dit komt door het zetmeel. Al ziet dit er misschien wat minder smakelijk uit, het is heel handig dat het pastawater zetmeel bevat. Zetmeel werkt namelijk als een bindmiddel en kan daardoor bijdragen aan een betere smaak en textuur van je pastasaus. Haal dus altijd een kopje kookvocht uit de pan voor je de pasta afgiet. Dit pastawater kan je nog goed gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld wat kookvocht aan je pastasaus toevoegt, wordt het geheel wat smeuïger. Het zetmeel in het kookvocht bindt namelijk de saus, zodat smeuïg en niet waterig wordt. Let er wel op dat je het kookvocht beetje bij beetje toevoegt. Anders voeg je al snel te veel toe en verandert het in een noedelsoep, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Pasta carbonara
Pasta carbonara is een echte klassieker. Je denkt misschien dat er room wordt toegevoegd voor de juiste structuur maar dat zal je een Italiaan nooit zien doen. De pasta dankt zijn romige textuur aan het beetje kookwater dat door de saus wordt vermengd. Probeer maar!
> naar het recept: pasta carbonara
Pasta aglio e olio
Nog zo’n klassieker uit de Italiaanse keuken: pasta aglio e olio. Ook hierbij dankt de pastasaus zijn smeuïgheid aan het beetje kookwater. Zo zie je maar dat je met kwalitatief goede ingrediënten niet veel meer nodig hebt.
> naar het recept: pasta aglio e olio met zeekraal
Pasta met cacio e walnoot
Deze variatie op pasta cacio e pepe is minstens net zo lekker. Door kookwater aan de saus toe te voegen, wordt deze al gauw wat dikker. De kaas wordt ook beter opgenomen en dat zorgt voor een supersmeuïg geheel.
> naar het recept: pasta met cacio e walnoot
Lees ook: Simpel en snel: 9x spaghetti recepten
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.