Zelf pasta maken naar het recept van Marco Argante
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Zeef de bloem en semolina op een schoon werkblad. Maak met de hand een kuiltje in het midden. Meng de eierdooiers, de eieren, azijn, olijfolie, peper en zout in een mengkom. Giet het eimengsel in het kuiltje en meng met een vork beetje bij beetje het bloem met het eimengsel. Zodra het eimengsel met de vork moeilijk meer te mengen is, veeg je met je handen het overige bloem over het eimengsel. Meng het verder tot een mooie egale deegbal.
Leg de bal even aan de kant en maak het werkblad schoon. Kneed hierop vervolgens 10-15 minuten het deeg (kneden is niets meer dan masseren van de gluten en zorgt ervoor dat alles goed met elkaar bindt en het deeg zacht wordt). Wikkel het deeg in een plastic folie en leg een uur weg in de koelkast. Haal het deeg daarna uit de koelkast en laat het een half uur op temperatuur komen voordat je het gaat verwerken.
Tips bij het koken
- De gluten die tijdens het koken uit de pasta vrijkomen zorgen dat er wit schuim in het water komt en dat pasta (bij te weinig water) gaat plakken. Zorg daarvoor dat je de pasta kookt in ruim water. Ideaal: 1 liter water per 100g pasta. Veel water zorgt er ook voor dat wanneer je de pasta erin doet, het minder lang duurt voordat het water weer op kookpunt is en niet kokend water zorgt voor kleffe pasta. Doe om diezelfde reden de pasta ook pas in het water wanneer het water kookt.
- Voeg tevens per 100 g pasta 10 g zout toe voor de smaak. Het zout voeg je pas aan het water toe wanneer het kookt;
- de zoutkristallen lossen anders niet snel genoeg op en kunnen de bodem van de pan beschadigen;
- als je zout eerder toevoegt duurt het langer voordat het water kookt. Ook een deksel op de pan versnelt het tot kookpunt brengen van water.
- Een scheutje olijfolie in het water zorgt er niet voor dat de pasta minder gaat plakken, maar hooguit dat het water minder snel overkookt. Gebruik een grote pan en je hebt er sowieso geen last van.
- Als je pasta kookt kun je het beste het deksel eraf laten, anders is het water geneigd over te koken.
- Pasta na kooktijd direct uit het water halen en afgieten (anders gaart de pasta teveel na en verliest het zijn beet), afspoelen met warm water, zodat de meeste zetmelen (bloem) weggespoeld worden en de pasta minder plakt.
- Houd er bij de kooktijd rekening mee dat de pasta nog minimaal 1 minuut in de saus meegaart; pasta heeft minimaal een minuut nodig om de smaak van de saus op te kunnen nemen.
Bewaren
Indien je de gekookte pasta wilt bewaren, giet hem dan na het koken af, spoel het af met kokend water en laat het dan afkoelen in een kom met koud water (zodat het niet verder kan garen). Giet af en zet de pasta met een scheutje olijfolie weg in een afgesloten doos of kom. Je kunt verse pasta met ei (gedroogd of gekookt) tot 3 dagen in de koelkast bewaren en tot 3-6 maanden in de vriezer op minimaal -18°C.
Dieet
Tarwebloem bevat gluten die bij sommige diëten niet toegestaan zijn. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld speltbloem. Het pastadeeg wordt wat stugger en steviger en de smaak is anders, maar het werkt prima. Bij een dieet waarbij ‘goede’ koolhydraten nodig zijn die weinig tot niet worden omgezet in vetten, gebruik dan volkorenmeel.