Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Italiaanse pasta: 15x tagliatelle recepten

Advertentie

Gek op Italiaanse pasta? Dan staat er naast macaroni en spaghetti vast ook wel eens tagliatelle bij jou op tafel. Maar heb je deze heerlijke tagliatelle recepten al wel eens geprobeerd? Of je de pastasoort nu zelf maakt of gedroogd koopt; deze Italiaanse toppers smaken altijd goed!

Wat is tagliatelle?

Tagliatelle is een Italiaanse pasta die heel geschikt is om met een stevige pastasaus te serveren. Aan de dikkere deegslierten blijft de saus namelijk goed kleven. Dit maakt de soort heel geschikt voor pasta recepten met rijke vleessauzen zoals bolognese of ragù, of goedgevulde sauzen met schelpdieren of groenten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf tagliatelle maken

Wil je zelf pasta maken? Goed idee! Zelfgemaakt is namelijk altijd het lekkerste én je kunt variëren met smaakmakers naar keuze. Gebruik in elk geval altijd pastabloem van goede kwaliteit en goede eieren. Hoe rijker de kleur van de eidooier, hoe helderder geel het deeg wordt. Let wel: je hebt een pastamachine nodig voor dit recept.

Verse tagliatelle recepten

Heb je de basis onder de knie? Dan kun je met deze tagliatelle recepten variëren:

Huisgemaakte truffeltagliatelle met in truffelboter gesmoorde spinazie en pecorino

Huisgemaakte truffeltagliatelle met in truffelboter gesmoorde spinazie en pecorino

Zelf tagliatelle maken? Dit fijne recept laat zien hoe verrassend eenvoudig dat is. De truffelboter geeft extra smaak, maar kun je natuurlijk altijd weglaten voor een neutralere pasta.

Naar het recept
Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

Yvette van Boven voegt graag kruiden aan haar pasta toe: “Het peperige van klaver en het zurige van zuring werkt lekker in deze heel eenvoudige pasta, die ook al peperig is.”

Naar het recept
Rodebiettagliatelle met kalettes en room

Rodebiettagliatelle met kalettes en room

De prachtige rode kleur dankt deze pasta aan de toevoeging van rode bieten. Lekker met kalettes en room.

Naar het recept
Tagliolini met morilles

Tagliolini met morilles

Tagliolini is een lintpasta vergelijkbaar met tagliatelle. Je maakt het van eidooiers, wat resulteert in een simpele pasta met een hele diepe smaak.

Naar het recept
Gedraaide korte tagliatelle met zeevruchten uit Savio

Gedraaide korte tagliatelle met zeevruchten uit Savio

Het leuke van de pasta zelf maken, is dat je er je eigen draai aan kan geven. De Italiaanse nonna’s uit het kustplaatsje Savio namen dat wel heel letterlijk…

Naar het recept

Nog meer tagliatelle recepten

Gebruik je liever gedroogde pasta? Dan zijn dit de ideale tagliatelle recepten voor jou:

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

In plaats van de pasta zelf te maken, kun je voor dit recept ook 400 g koelverse tagliatelle van goede kwaliteit gebruiken. Om zelf pasta te maken heb je een pastamachine en wat meer tijd nodig, maar het is het absoluut waard.

Naar het recept
Tagliatelle met flespompoen en cannellinibonen

Tagliatelle met flespompoen en cannellinibonen

Je kunt natuurlijk ook gedroogde tagliatelle kopen. In dit recept maak je er een heerlijke maaltijd mee; met flespompoen en cannellinibonen.

Naar het recept
De buitenkeuken: tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot

Tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot

Dat tagliatelle en pompoen goed samengaan, bewijst ook dit heerlijke recept met kastanje, salie en hazelnoot. Heerlijk herfstig, al smaakt ‘ie het hele jaar door goed.

Naar het recept
Cover voor

Tagliatelle met garnalen en peultjes

Dat de pastasoort goed past bij recepten met zeevruchten, bewijst dit fijne gerecht. De peultjes voegen een zoete toets toe.

Naar het recept
tagliatelle met pecorino

Tagliatelle met groene asperges en courgette

Dit tagliatelle recept is van onze foodies friend Nienke, ze maakte de tagliatelle met groene asperges en courgette

Naar het recept
Snelle tagliatelle stroganoff met worst

Snelle tagliatelle stroganoff met worst

Stroganoff is misschien niet gelijk de rijke vleessaus die je bij Italiaanse gerechten verwacht, maar het gaat verassend goed samen. Probeer maar!

Naar het recept
porc stroganoff

Porc stroganoff

Liever met kip dan worst? Dan is dit recept wat voor jou!

Naar het recept
Eenpanspasta met courgette en spek

Eenpanspasta met courgette en spek

Deze pasta maak je in één pan en eenpansgerechten hebben vele voordelen: snel, makkelijk én het scheelt afwas.

Naar het recept
Cover voor

Gebakken kabeljauw met courgette en olijven

Door de courgette in slierten te snijden, voeg je het eenvoudig met de pasta samen. De perfecte basis voor bij een gebakken visje.

Naar het recept
Cover voor

Gegrilde meloen met ham en pecorino

De combinatie van ham en meloen kennen we allemaal wel, maar heb je het al wel eens met pasta gecombineerd?

Naar het recept

Ons favoriete tagliatelle recept:

Huisgemaakte truffeltagliatelle met in truffelboter gesmoorde spinazie en pecorino

Huisgemaakte tagliatelle met truffel

Zelf tagliatelle maken? Dit fijne recept laat zien hoe verrassend eenvoudig dat is. De truffelboter geeft extra smaak, maar kun je natuurlijk altijd weglaten voor een neutralere pasta.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2-3 el truffelboter
250 g verse jonge spinazie (gewassen)
75 g pecorino (geraspt)

Voor het deeg

300 g bloem voor pasta (+ bestuiven)
3 eieren
2 tl truffeltapenade
zout en peper
vershoudfolie
pastamachine

Bereiding

  1. Kneed voor het deeg de pastabloem, de eieren, de truffeltapenade en een snuf zout in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in folie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

  2. Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke porties. Rol iedere portie met een pastamachine met op de één na dunste stand uit tot 4 dunne, langwerpige plakken. Bestuif met wat bloem en rol de stukken deeg door het opzetstuk voor tagliatelle. Leg op een schone doek om te drogen.

  3. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg wat zout toe. Smelt in een andere ruime pan de truffelboter en stoof er zachtjes de spinazie in tot hij slinkt. Kook de pasta in het kokende water in ca. 1 minuut beetgaar. Schep de pasta met wat aanhangend kookwater bij de spinazie en verwarm het geheel nog goed door, zodat de truffelboter en het kookwater aan de pasta plakken. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Verdeel over diepe borden en rasp er royaal pecorino overheen.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!