Advertentie
Gek op Italiaanse pasta? Dan staat er naast macaroni en spaghetti vast ook wel eens tagliatelle bij jou op tafel. Maar heb je deze heerlijke tagliatelle recepten al wel eens geprobeerd? Of je de pastasoort nu zelf maakt of gedroogd koopt; deze Italiaanse toppers smaken altijd goed!
Wat is tagliatelle?
Tagliatelle is een Italiaanse pasta die heel geschikt is om met een stevige pastasaus te serveren. Aan de dikkere deegslierten blijft de saus namelijk goed kleven. Dit maakt de soort heel geschikt voor pasta recepten met rijke vleessauzen zoals bolognese of ragù, of goedgevulde sauzen met schelpdieren of groenten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelf tagliatelle maken
Wil je zelf pasta maken? Goed idee! Zelfgemaakt is namelijk altijd het lekkerste én je kunt variëren met smaakmakers naar keuze. Gebruik in elk geval altijd pastabloem van goede kwaliteit en goede eieren. Hoe rijker de kleur van de eidooier, hoe helderder geel het deeg wordt. Let wel: je hebt een pastamachine nodig voor dit recept.
Verse tagliatelle recepten
Heb je de basis onder de knie? Dan kun je met deze tagliatelle recepten variëren:
Huisgemaakte truffeltagliatelle met in truffelboter gesmoorde spinazie en pecorino
Zelf tagliatelle maken? Dit fijne recept laat zien hoe verrassend eenvoudig dat is. De truffelboter geeft extra smaak, maar kun je natuurlijk altijd weglaten voor een neutralere pasta.
Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver
Yvette van Boven voegt graag kruiden aan haar pasta toe: “Het peperige van klaver en het zurige van zuring werkt lekker in deze heel eenvoudige pasta, die ook al peperig is.”
Rodebiettagliatelle met kalettes en room
De prachtige rode kleur dankt deze pasta aan de toevoeging van rode bieten. Lekker met kalettes en room.
Tagliolini met morilles
Tagliolini is een lintpasta vergelijkbaar met tagliatelle. Je maakt het van eidooiers, wat resulteert in een simpele pasta met een hele diepe smaak.
Gedraaide korte tagliatelle met zeevruchten uit Savio
Het leuke van de pasta zelf maken, is dat je er je eigen draai aan kan geven. De Italiaanse nonna’s uit het kustplaatsje Savio namen dat wel heel letterlijk…
Nog meer tagliatelle recepten
Gebruik je liever gedroogde pasta? Dan zijn dit de ideale tagliatelle recepten voor jou:
Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola
In plaats van de pasta zelf te maken, kun je voor dit recept ook 400 g koelverse tagliatelle van goede kwaliteit gebruiken. Om zelf pasta te maken heb je een pastamachine en wat meer tijd nodig, maar het is het absoluut waard.
Tagliatelle met flespompoen en cannellinibonen
Je kunt natuurlijk ook gedroogde tagliatelle kopen. In dit recept maak je er een heerlijke maaltijd mee; met flespompoen en cannellinibonen.
Tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot
Dat tagliatelle en pompoen goed samengaan, bewijst ook dit heerlijke recept met kastanje, salie en hazelnoot. Heerlijk herfstig, al smaakt ‘ie het hele jaar door goed.
Tagliatelle met garnalen en peultjes
Dat de pastasoort goed past bij recepten met zeevruchten, bewijst dit fijne gerecht. De peultjes voegen een zoete toets toe.
Tagliatelle met groene asperges en courgette
Dit tagliatelle recept is van onze foodies friend Nienke, ze maakte de tagliatelle met groene asperges en courgette
Snelle tagliatelle stroganoff met worst
Stroganoff is misschien niet gelijk de rijke vleessaus die je bij Italiaanse gerechten verwacht, maar het gaat verassend goed samen. Probeer maar!
Eenpanspasta met courgette en spek
Deze pasta maak je in één pan en eenpansgerechten hebben vele voordelen: snel, makkelijk én het scheelt afwas.
Gebakken kabeljauw met courgette en olijven
Door de courgette in slierten te snijden, voeg je het eenvoudig met de pasta samen. De perfecte basis voor bij een gebakken visje.
Gegrilde meloen met ham en pecorino
De combinatie van ham en meloen kennen we allemaal wel, maar heb je het al wel eens met pasta gecombineerd?
Ons favoriete tagliatelle recept:
Huisgemaakte tagliatelle met truffel
Zelf tagliatelle maken? Dit fijne recept laat zien hoe verrassend eenvoudig dat is. De truffelboter geeft extra smaak, maar kun je natuurlijk altijd weglaten voor een neutralere pasta.
Ingrediënten
Voor het deeg
Bereiding
Kneed voor het deeg de pastabloem, de eieren, de truffeltapenade en een snuf zout in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in folie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.
Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke porties. Rol iedere portie met een pastamachine met op de één na dunste stand uit tot 4 dunne, langwerpige plakken. Bestuif met wat bloem en rol de stukken deeg door het opzetstuk voor tagliatelle. Leg op een schone doek om te drogen.
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg wat zout toe. Smelt in een andere ruime pan de truffelboter en stoof er zachtjes de spinazie in tot hij slinkt. Kook de pasta in het kokende water in ca. 1 minuut beetgaar. Schep de pasta met wat aanhangend kookwater bij de spinazie en verwarm het geheel nog goed door, zodat de truffelboter en het kookwater aan de pasta plakken. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Verdeel over diepe borden en rasp er royaal pecorino overheen.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips
Dit is de échte pasta carbonara
Dit doe je fout bij het koken van pasta
3x comfortfood pasta: de lekkerste recepten
Dit maak je met de restjes van je blik tomatenpuree
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.