Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

In plaats van de pasta zelf te maken, kun je voor dit recept ook 400 g koelverse tagliatelle van goede kwaliteit gebruiken. Om zelf pasta te maken heb je een pastamachine en wat meer tijd nodig, maar het is het absoluut waard.

Bereiding

  1. Schep voor de pasta 260 g bloem op een schoon werkblad, maak een kuiltje in het midden en doe de eieren en de eidooiers erin. Klop de eieren met een vork en neem langzaam de bloem vanaf de randen mee terwijl je dit doet. Gebruik, wanneer het deeg samenkomt, je handen om het deeg te kneden. Duw het deeg van je af met je handpalm en gebruik je andere hand om het deeg een kwartslag te draaien na elke keer kneden.

  2. Bestrooi het deeg met wat extra bloem wanneer het te vochtig is. Is het deeg juist te droog en te kruimelig? Maak je handen nat onder de kraan en kneed het deeg even door. Na 10 minuten zou het deeg soepel en elastisch moeten zijn. Vorm het deeg tot een platte schijf, dek af met een omgekeerde kom en laat minimaal 30 minuten rusten terwijl je de saus maakt.

  3. Verhit voor de saus de olijfolie in een hapjespan en fruit er de knoflook ca. 30 seconden in, tot hij begint te geuren. Voeg de rode peper toe en fruit 5 minuten verder op laag vuur. Voeg de ansjovis met aanhangende olie toe aan de pan en bak verder tot de ansjovis is gesmolten tot een saus. Voeg 50 ml water dat net van de kook af is toe en roer alles door elkaar. Houd de saus apart.

  4. Neem ¼ van het pastadeeg (laat de rest afgedekt staan tot gebruik) en haal het deeg twee keer door elke stand van de pastamachine, beginnend met de breedste stand. Het twee keer rollen van het deeg zorgt voor een fijnere, soepelere structuur. Snijd het deeg in plakken van ca. 25 cm lang, of welke lengte je zelf fijn vindt. Herhaal dit met de overige 3 delen deeg.

  5. Bestrooi een bakplaat met een flinke laag semolina. Zet het opzetstuk voor tagliatelle op de pastamachine.Haal de lappen deeg één voor één door de machine om er tagliatelle van te snijden. Wikkel de gesneden pasta om je vingers tot losse nestjes en leg ze op de bakplaat. Snijd je de pasta langer dan een uur voor het koken? Dek de bakplaat dan af om uitdrogen te voorkomen.

  6. Breng een grote pan met water en een flinke snuf zout aan de kook en doe de tagliatellenestjes erin. Kook 1-1½ minuut (of volgens de aanwijzingen op de verpakking als je kant-en-klare pasta gebruikt). Zet tegelijkertijd de saus terug op het vuur en verhit tot hij begint te pruttelen. Giet de pasta af maar vang daarbij wat van het kookvocht op. Schep de pasta in de saus en meng door elkaar. Voeg de rucola toe en laat slinken. Voeg eventueel wat van het kookvocht van de pasta toe om de saus smeuïger te maken. Breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en wat citroensap. Serveer met geraspte parmezaan en wat extra versgemalen zwarte peper.

Per portie: 454 kcal | 51 g koolhydraten | 17 g eiwit | 20 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Simon Love, Jay Patel & Mateo Zielonka Foto’s: Yuki Sugiura Styling: Wei Tang Foodstyling: Esther Clark

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)