Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
tomatenpuree

Dit maak je met de restjes van je blik tomatenpuree

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we je wat je kunt maken met restjes tomatenpuree.

Overgebleven restjes tomatenpuree

Je opent een blikje tomatenpuree en lepelt er wat uit voor de basis van die dat heerlijke stoofgerecht. Omdat tomatenpuree zo geconcentreerd is, heb je maar een klein beetje nodig. De restjes tomatenpuree blijven in het blik. Vaak staat zo’n geopend blikje je nog dagenlang aan te staren vanuit de koelkast. Of je vergeet ‘m waardoor je de restjes tomatenpuree moet weggooien. Laat dat nou verleden tijd zijn! Wij hebben de lekkerste tips op een rijtje gezet voor dat geopende blikje tomatenpuree. Zo hoef je de restjes tomatenpuree nooit meer weg te gooien!

Wil je iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Restjes tomatenpuree bewaren

Omdat je maar weinig tomatenpuree nodig hebt, wordt het vaak in kleine blikjes verkocht. Onze tip: koop eens tomatenpuree in een tube, deze kun je lekker lang in de koelkast bewaren en in kleine hoeveelheden aan verschillende gerechten toevoegen. Heb je toch een blikje te pakken? Schep dan de restjes tomatenpuree over in een afsluitbaar bewaarbakje. Hierin kan je de tomatenpuree 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil het langer bewaren? Dat kan! Stop het bewaarbakje dan in de vriezer. Zo blijft het tot 1 jaar houdbaar.

Soep van restjes tomatenpuree

Door zijn rijke en geconcentreerde smaak geeft een klein lepeltje tomatenpuree al onwijs veel diepte aan je soep. Voor de hand liggend is om tomatenpuree in je tomatensoep te verwerken. Maar ook in andere soepen komt het heel goed tot zijn recht. Wat dacht je bijvoorbeeld van linzensoep, paprikasoep of helemaal verassend: ossenstaartsoep?

Curry van restjes tomatenpuree

Het welbekende gerecht tikka masala is typisch Indiaas. De basis bestaat onder andere uit – je raad het al – tomatenpuree. Wanneer je wat tomatenpuree over hebt, kun je deze dus eenvoudig de volgende dag aan je curry toevoegen. Zo maak je zelf de lekkerste tikka masala met paneer of tofu tikka masala. Ook in andere curry’s gaat geregeld een schepje tomatenpuree. Bijvoorbeeld bij ons recept voor kipcurry met kardemom.

Smaakmaker

Voor tomatenpuree worden tomaten heel lang ingekookt tot een dikke pasta met een dieprode kleur en intense smaak. Daarom is tomatenpuree een ware smaakmaker. Een klein lepeltje is al snel de perfecte basis voor veel gerechten zoals bijvoorbeeld onze recepten voor bolognese van paddenstoelen, tomaten-paprikarisotto en zeevruchtenrisotto. Een klein beetje geeft al een diepere smaak en een waanzinnig mooie kleur.

risotto met tomaten en paprika

Tomaten-paprikarisotto uit Piëmont

Als er één recept echt typisch is voor de stevige keuken van Noord-Italië, dan is het wel de risotto. Deze versie uit Piëmont met tomaat en paprika is extra romig.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!