Advertentie
Overgebleven restjes tomatenpuree
Je opent een blikje tomatenpuree en lepelt er wat uit voor de basis van die dat heerlijke stoofgerecht. Omdat tomatenpuree zo geconcentreerd is, heb je maar een klein beetje nodig. De restjes tomatenpuree blijven in het blik. Vaak staat zo’n geopend blikje je nog dagenlang aan te staren vanuit de koelkast. Of je vergeet ‘m waardoor je de restjes tomatenpuree moet weggooien. Laat dat nou verleden tijd zijn! Wij hebben de lekkerste tips op een rijtje gezet voor dat geopende blikje tomatenpuree. Zo hoef je de restjes tomatenpuree nooit meer weg te gooien!
Wil je iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Restjes tomatenpuree bewaren
Omdat je maar weinig tomatenpuree nodig hebt, wordt het vaak in kleine blikjes verkocht. Onze tip: koop eens tomatenpuree in een tube, deze kun je lekker lang in de koelkast bewaren en in kleine hoeveelheden aan verschillende gerechten toevoegen. Heb je toch een blikje te pakken? Schep dan de restjes tomatenpuree over in een afsluitbaar bewaarbakje. Hierin kan je de tomatenpuree 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil het langer bewaren? Dat kan! Stop het bewaarbakje dan in de vriezer. Zo blijft het tot 1 jaar houdbaar.
Soep van restjes tomatenpuree
Door zijn rijke en geconcentreerde smaak geeft een klein lepeltje tomatenpuree al onwijs veel diepte aan je soep. Voor de hand liggend is om tomatenpuree in je tomatensoep te verwerken. Maar ook in andere soepen komt het heel goed tot zijn recht. Wat dacht je bijvoorbeeld van linzensoep, paprikasoep of helemaal verassend: ossenstaartsoep?
Curry van restjes tomatenpuree
Het welbekende gerecht tikka masala is typisch Indiaas. De basis bestaat onder andere uit – je raad het al – tomatenpuree. Wanneer je wat tomatenpuree over hebt, kun je deze dus eenvoudig de volgende dag aan je curry toevoegen. Zo maak je zelf de lekkerste tikka masala met paneer of tofu tikka masala. Ook in andere curry’s gaat geregeld een schepje tomatenpuree. Bijvoorbeeld bij ons recept voor kipcurry met kardemom.
Smaakmaker
Voor tomatenpuree worden tomaten heel lang ingekookt tot een dikke pasta met een dieprode kleur en intense smaak. Daarom is tomatenpuree een ware smaakmaker. Een klein lepeltje is al snel de perfecte basis voor veel gerechten zoals bijvoorbeeld onze recepten voor bolognese van paddenstoelen, tomaten-paprikarisotto en zeevruchtenrisotto. Een klein beetje geeft al een diepere smaak en een waanzinnig mooie kleur.
Tomaten-paprikarisotto uit Piëmont
Als er één recept echt typisch is voor de stevige keuken van Noord-Italië, dan is het wel de risotto. Deze versie uit Piëmont met tomaat en paprika is extra romig.
Lees ook:
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.