Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Mac ‘n cheese

Macaroni ovenschotel: 5x ouderwets lekkere recepten

Advertentie

Met een macaroni ovenschotel maak je jong en oud blij. Als avondeten, koude lunch of late-night snack: deze recepten kunnen eigenlijk altijd.

Macaroni ovenschotel

Een macaroni ovenschotel is een klassiek gerecht dat overal ter wereld gegeten wordt. In Amerika voegen ze er flink veel kaas aan toe en noemen ze het mac ’n cheese, in Finland eten ze het met gehakt, in Zweden met prei en in Malta met bolognesesaus. Laat je inspireren door deze ouderwets lekkere recepten:

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Mac ‘n cheese

Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist

Met Italiaanse smaakmakers doet het gerecht het ook goed. Voeg daarom eens wat venkelzaad, tomaten en balsamico aan de ovenpasta toe. Daar maak je het hele gezin blij mee.

Naar het recept
Maccheronigratin met gerookte cheddar

Macaronigratin met gerookte cheddar

Bij het maken van een macaroni ovenschotel kun je natuurlijk elk soort kaas kiezen, maar cheddar blijft onze favoriet. Doordat deze kaas een hoge smeltcapaciteit heeft, wordt het gerecht heerlijk smeuïg.

Naar het recept
Mac 'n' cheese

Mac ‘n’ cheese

Als iemand vraagt wat hét ultieme comfortfood is, dan is er maar één antwoord mogelijk: mac ‘n’ cheese. Deze Amerikaanse all-time favoriet verwarmt je zelfs op de guurste winterdagen. Nog meer goed nieuws: je maakt ‘m met maar 5 ingrediënten.

Naar het recept
wintergerechten

Mac & cheese met paddenstoelen

Wil je een extra knapperig korstje? Voeg dan eens wat panko als garnering toe. Dit Japanse paneermeel kun je tegenwoordig bij elke toko vinden en maakt het gerecht extra krokant.

Naar het recept
Mac ‘n’ cheese-schotel met spinazie

Mac ‘n’ cheese-schotel met spinazie

Geef de ovenschotel eens een gezonde twist door spinazie toe te voegen. Zo sterk worden als Popeye was nog nooit zo lekker. Zeker wanneer je niet slechts één kaassoort toevoegt, maar voor meerderen gaat. Wat denk je van parmazaan, cheddar én gruyère?

Naar het recept
uitgelicht recept
Mac ‘n cheese

Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist

Al kent de ovenschotel zijn oorsprong in Amerika, je kunt dit gerecht ook gemakkelijk met een Italiaanse twist maken. Laat het ze in Italië niet horen maar met smaakmakers als venkelzaad, tomaten en balsamico is deze pasta in no-time helemaal op Italiaanse smaak!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 uien
2 teentjes knoflook
150 g spek
3 el olijfolie
1 tl venkelzaad
2 el tomatenpuree
500 ml gezeefde tomaten
1 el boter
300 g rundergehakt
zout en peper
1 el balsamico
400 g macaroni
100 g parmezaan (stuk)
100 g geraspte belegen kaas

Bereiding

  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek zeer fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad en de tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.

  2. Blus af met de gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Verhit ondertussen 1 el olijfolie en de boter in een pan en bak er het gehakt rul in. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en voeg het toe aan de tomatensaus. Breng nogmaals op smaak met zout, peper en de balsamico.

  3. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de parmezaan. Giet de macaroni af en laat hem goed uitlekken. Meng de tomatensaus door de macaroni en schep het geheel in een ovenschaal of ovenbestendige pan. Bestrooi met de twee soorten kaas en bak het geheel ca. 20 minuten in de oven.

Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Janneke Duister
Servies etc.: Eigen collectie

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!