Advertentie
Met een macaroni ovenschotel maak je jong en oud blij. Als avondeten, koude lunch of late-night snack: deze recepten kunnen eigenlijk altijd.
Macaroni ovenschotel
Een macaroni ovenschotel is een klassiek gerecht dat overal ter wereld gegeten wordt. In Amerika voegen ze er flink veel kaas aan toe en noemen ze het mac ’n cheese, in Finland eten ze het met gehakt, in Zweden met prei en in Malta met bolognesesaus. Laat je inspireren door deze ouderwets lekkere recepten:
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist
Met Italiaanse smaakmakers doet het gerecht het ook goed. Voeg daarom eens wat venkelzaad, tomaten en balsamico aan de ovenpasta toe. Daar maak je het hele gezin blij mee.
Macaronigratin met gerookte cheddar
Bij het maken van een macaroni ovenschotel kun je natuurlijk elk soort kaas kiezen, maar cheddar blijft onze favoriet. Doordat deze kaas een hoge smeltcapaciteit heeft, wordt het gerecht heerlijk smeuïg.
Mac ‘n’ cheese
Als iemand vraagt wat hét ultieme comfortfood is, dan is er maar één antwoord mogelijk: mac ‘n’ cheese. Deze Amerikaanse all-time favoriet verwarmt je zelfs op de guurste winterdagen. Nog meer goed nieuws: je maakt ‘m met maar 5 ingrediënten.
Mac & cheese met paddenstoelen
Wil je een extra knapperig korstje? Voeg dan eens wat panko als garnering toe. Dit Japanse paneermeel kun je tegenwoordig bij elke toko vinden en maakt het gerecht extra krokant.
Mac ‘n’ cheese-schotel met spinazie
Geef de ovenschotel eens een gezonde twist door spinazie toe te voegen. Zo sterk worden als Popeye was nog nooit zo lekker. Zeker wanneer je niet slechts één kaassoort toevoegt, maar voor meerderen gaat. Wat denk je van parmazaan, cheddar én gruyère?
Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist
Al kent de ovenschotel zijn oorsprong in Amerika, je kunt dit gerecht ook gemakkelijk met een Italiaanse twist maken. Laat het ze in Italië niet horen maar met smaakmakers als venkelzaad, tomaten en balsamico is deze pasta in no-time helemaal op Italiaanse smaak!
Ingrediënten
Bereiding
Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek zeer fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad en de tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.
Blus af met de gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Verhit ondertussen 1 el olijfolie en de boter in een pan en bak er het gehakt rul in. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en voeg het toe aan de tomatensaus. Breng nogmaals op smaak met zout, peper en de balsamico.
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de parmezaan. Giet de macaroni af en laat hem goed uitlekken. Meng de tomatensaus door de macaroni en schep het geheel in een ovenschaal of ovenbestendige pan. Bestrooi met de twee soorten kaas en bak het geheel ca. 20 minuten in de oven.
Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Janneke Duister
Servies etc.: Eigen collectie
Onze tips
25+ avondeten recepten voor elke dag
Dit doe je fout bij het koken van pasta
Ovenschotel recepten: 7x de lekkerste ideeën
De beste tips om zelf pasta te maken
Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven
De beste temperaturen om wijn te serveren
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.