Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is portobello?

Wat is portobello en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Met de gewone champignon kook je waarschijnlijk regelmatig, maar er zijn ook soorten die minder vaak gebruikt worden. Zonde, want hier kun je juist veel lekkere gerechten mee maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over portobello’s. Want wat is portobello en wat maak je ermee?

Wat is portobello?

We verklapten het al even, maar deze reus behoort tot de paddenstoelen. Net als de welbekende witte champignon is hij het hele jaar door te koop bij de groenteboer of in de supermarkt. Maar wat is portobello precies? Simpel gezegd is het een enorme kastanjechampignon. Hij kan een doorsnede hebben van maar liefst twaalf centimeter en vormen in de meeste gevallen dan ook al de helft van je dagelijkse portie groente. Katsjing!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Portobello’s vind je bij vrijwel iedere supermarkt in de koeling, of natuurlijk bij de groenteboer. Ze moeten een mooie bruine kleur hebben en natuurlijk stevig en vers zijn. Werp dus even een blik op de uit de kluiten gewassen paddenstoel voor je hem koopt, zodat je zeker weet dat je een goed exemplaar in huis haalt.

Hoe smaakt portobello?

Nu we je vraag ‘wat is portobello?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkere ingrediënt smaakt. Deze paddenstoel heeft een vleesachtige structuur en een vrij neutrale smaak. Als je gek bent op kastanjechampignons, vind je deze reus vast en zeker super lekker. Het is trouwens ook een fijn ingrediënt voor vegetariërs en vegans, ze zijn door hun structuur uitstekend geschikt om vlees of vis mee te vervangen.

Hoe kan je portobello vervangen?

Is deze grote paddenstoel nergens te bekennen in de supermarkt? Je raadt het misschien al, maar je portobello vervangen door zijn kleine broertje: de kastanjechampignon! Al zijn deze natuurlijk te klein om te vullen.

Welk deel is eetbaar?

In principe is de gehele portobello eetbaar, maar we raden je wel aan om de steel eraf te snijden. Die is namelijk droog en smaakt niet zo lekker. Zit er zand op? Maak ze dan voorzichtig schoon met een borsteltje. Je hebt speciale borsteltjes voor paddenstoelen, die zijn ontzettend handig.

Hoe moet je portobello’s bewaren en hoe lang blijft hij goed?

Als je niet direct met dit lekkers gaat koken, kun je hem 5-7 dagen bewaren in de koelkast. Let erop dat je ze niet te dicht bij fruit of citrusvruchten in de buurt legt, want dan verouderen ze sneller. Het is ook mogelijk om portobello’s in te vriezen. Blanceer ze dan wel even kort en laat ze uitlekken op keukenpapier voor je ze in een diepvrieszakje stopt. Ingevroren blijven ze ongeveer drie maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat maak je met portobello? Het leukste is om deze grote paddenstoel te vullen met allerlei lekkers. Ook kun je ze bakken, grillen op de barbecue of gebruiken als vervanging van je hamburgerbroodje. Het is uiteraard ook mogelijk om hem te snijden en gebruiken in soepen, ovenschotels, stoofgerechten, salades en nog veel meer. Probeer het eens en ontdek met deze portobello recepten zelf hoe lekker dit ingrediënt is!

portobelloburgers

Portobelloburgers

Rooster de portobello’s op de BBQ voor een verrassende smokey burger.

Naar het recept
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!