Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Verschillende soorten paddenstoelen

7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Van een goedgevulde soep tot een vegetarische pastasaus: we gaan maar wat graag aan de slag met verschillende soorten paddenstoelen. Zeker in de herfst krijgen we er geen genoeg van. Maar welke verschillende soorten paddenstoelen moet je deze herfst echt in je winkelmandje stoppen? Wij zetten de lekkerste op een rijtje!

Verschillende soorten paddenstoelen

Ondanks dat je ze haast het hele jaar door kunt kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, zijn ze onlosmakelijk verbonden aan de herfst: allerlei verschillende soorten paddenstoelen. Wij zetten onze favoriete soorten voor in de keuken op een rijtje, inclusief de lekkerste recepten voor paddenstoelen bakken zodat je meteen aan de slag kunt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Cantharellen

Perfect als bijgerecht bij rundvlees of wild, op je bruschetta of als onderdeel van je ragout: we hebben het natuurlijk over de cantharel. Deze trechtervormige paddenstoel heeft een oranjegele tot grijze kleur en is ontzettend populair in Frankrijk. Gelukkig wint de zwam ook in Nederland terrein en kun je hem tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kopen. De smaak is iets peperachtig. Scroll verder en bekijk alle verschillende soorten paddenstoelen.

Verschillende soorten paddenstoelen: cantharellen

2. Shiitake

De shiitake-paddenstoel is in Azië net zo gangbaar als de witte champignon in Nederland. Je herkent hem aan zijn bruine hoed en crèmekleurige steel. De smaak is krachtig, nootachtig en kruidig. Je kunt zo ook heel goed marineren. De shiitake zuigt zich dan vol met al die lekkere smaken.

shiitake

3. Verschillende soorten paddenstoelen: enoki

Een favoriet onder de verschillende soorten paddenstoelen in Aziatische gerechten: enoki. Deze lange en dunne witte paddenstoel wordt door zijn uiterlijk ook wel gouden naald genoemd. Deze onbekende zwam is knapperig en ook fruitig van smaak. Perfect voor in je kommetje ramen bijvoorbeeld!

Verschillende soorten paddenstoelen: enoki

4. Portobello

Wist je dat een portobello eigenlijk niets anders is dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon? Door zijn formaat kun je hem niet alleen verwerken in je favoriete recept, maar ook vullen met allerlei lekkers. Deze paddenstoel heeft een vrij neutrale smaak. Door zijn vleesachtige structuur kun je er bovendien perfecte vegetarische burgers mee maken. Wil je meer weten over portobello’s? Lees dan bijvoorbeeld ook eens ons artikel ‘Wat is portobello en wat kun je ermee?‘.

Wat is portobello?

Nog meer verschillende soorten paddenstoelen:

5. Oesterzwam

De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. De zwam heeft een platte, oestervormige hoed, kleine steel en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. Ze zijn vaak lichtgrijzig van kleur, al komen lichtgelige varianten ook voor. De smaak is zacht en zoet. Net als de portobello heeft de oesterzwam een vleesachtige structuur, wat hem tot een geliefde vleesvervanger maakt. Ideaal voor vegan shoarma bijvoorbeeld!

oesterzwammen

6. Eryngii (koningsoesterzwam)

De koningsoesterzwam – oftewel eryngii – gebruiken we maar al te graag in de keuken. De structuur is een stuk steviger dan bij gewone oesterzwammen, daardoor kun je ‘m gemakkelijk in zijn geheel bereiden. De paddenstoel ruikt een beetje naar amandelen en smaakt dan ook wat nootachtig. De diepe smaak komt goed tot zijn recht door de koningsoesterzwam te grillen of te bakken.

Eryngii (koningsoesterzwam)

7. Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets de koning onder de paddenstoelen genoemd. Je kunt met deze zwam werkelijk alle kanten op. De smaak is mild en nootachtig. Ook de romige, zachte textuur valt bij veel foodies in de smaak.

Verschillende soorten paddenstoelen: eekhoorntjesbrood
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!