Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Verschillende soorten paddenstoelen

7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken

Advertentie

Van een goedgevulde soep tot een vegetarische pastasaus: we gaan maar wat graag aan de slag met verschillende soorten paddenstoelen. Zeker in de herfst krijgen we er geen genoeg van. Maar welke verschillende soorten paddenstoelen moet je echt in je winkelmandje stoppen? Wij zetten de lekkerste voor je op een rijtje.

Verschillende soorten paddenstoelen

Ondanks dat je ze haast het hele jaar door kunt kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, zijn ze onlosmakelijk verbonden aan de herfst: allerlei verschillende soorten paddenstoelen. Wij zetten onze favoriete soorten voor je op een rijtje, inclusief de lekkerste recepten voor paddenstoelen bakken zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Eetbare paddenstoelen

Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar dus let er goed op welke je plukt. De onderstaande soorten paddenstoelen kun je gelukkig allemaal veilig eten:

1. Cantharel

Perfect als bijgerecht bij rundvlees of wild, op je bruschetta of als onderdeel van je ragout: we hebben het natuurlijk over de cantharel. Deze trechtervormige paddenstoel heeft een oranje-gele tot grijze kleur en is ontzettend populair in Frankrijk. Gelukkig wint de zwam ook in Nederland terrein en kun je hem tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kopen. De smaak is iets peperachtig.

kerst voorgerechten

Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie

Deze crostini met aardse tonen is een genot bij iedere hap. Net weer even anders dan de gewone bruschetta, maar net zo geliefd! Lekker om vooraf of tijdens de borrel te serveren.

Naar het recept

2. Shiitake

De shiitake-paddenstoel is in Azië net zo gangbaar als de witte champignon in Nederland. Je herkent hem aan zijn bruine hoed en crèmekleurige steel. De smaak is krachtig, nootachtig en kruidig. Je kunt zo ook heel goed marineren. De shiitake zuigt zich dan vol met al die lekkere smaken.

yakitori van shiitake

Yakitori van shiitake met wakamesalade

Op zoek naar een vegetarische yakitorispiesjes? Probeer dan deze variant, gemaakt met shiitakes! De paddenstoel heeft een heerlijke bite en de marinade zorgt voor een super smaakvolle spies, zoals je hem gewend bent.

Naar het recept

3. Enoki

Een favoriet onder de verschillende soorten paddenstoelen in Aziatische gerechten: enoki. Deze lange en dunne witte paddenstoel wordt door zijn uiterlijk ook wel gouden naald genoemd. Deze onbekende zwam is knapperig en ook fruitig van smaak. Perfect voor in je kommetje ramen bijvoorbeeld!

januari recepten

Ramen met enoki en ei

Nog zo’n heerlijk recept dat de moeite meer dan waard is! Met je zelfgemaakte bouillon bereid je vervolgens deze heerlijke variatie met varkensvlees, enoki en ei. Hier krijgen wij nooit genoeg van…

Naar het recept

4. Portobello

Wist je dat een portobello eigenlijk niets anders is dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon? Door zijn formaat kun je hem niet alleen verwerken in je favoriete recept, maar ook vullen met allerlei lekkers. Deze paddenstoel heeft een vrij neutrale smaak. Door zijn vleesachtige structuur kun je er bovendien perfecte vegetarische burgers mee maken.

weekmenu Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

Deze burgers wil je toch meteen opeten? De krokante halloumi en rucolapesto geven de burger een extra touch. Lekker om te serveren met zoete aardappelfriet.

Naar het recept

5. Oesterzwam

De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. De zwam heeft een platte, oestervormige hoed, een kleine steel en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. Ze zijn vaak lichtgrijzig van kleur, al komen lichtgelige varianten ook voor. De smaak is zacht en zoet. Net als de portobello heeft de oesterzwam een vleesachtige structuur, wat hem tot een geliefde vleesvervanger maakt. Ideaal voor vegan shoarma bijvoorbeeld!

Broodje hete oesterzwammen mét ketjap sambal

Broodje hete oesterzwammen mét ketjap sambal

Raghenie: ‘Ik zal dit recept geen broodje vegan ketjapkip noemen, want waarom heten oesterzwammen met wat komijn- en paprikapoeder ineens ‘vegan shoarma’? Waarom heet watermeloen uit de oven met een likje soja, vega tonijn? Enfin, oesterzwammen en koningsboleten zijn mijn go-to geworden voor het vervangen van kipfilet en doen er echt niet voor onder, helemaal niet op dit Surinaamse broodje!”

Naar het recept

6. Eryngii (koningsoesterzwam)

De koningsoesterzwam – oftewel eryngii – gebruiken we maar al te graag in de keuken. De structuur is een stuk steviger dan bij gewone oesterzwammen, daardoor kun je ‘m gemakkelijk in zijn geheel bereiden. De paddenstoel ruikt een beetje naar amandelen en smaakt dan ook wat nootachtig. De diepe smaak komt goed tot zijn recht door de koningsoesterzwam te grillen of te bakken.

Cover voor

Gestoofde kalfswangen met eryngii en mousseline

Dit gerecht bevat zoveel lekkere smaken dat je soms even niet meer weet welk ingrediënt nu je favoriet is. Gelukkig gaat het om het totaalplaatje en deze is er eentje om niet te vergeten. Enjoy!

Naar het recept

7. Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets de koning onder de paddenstoelen genoemd. Je kunt met deze zwam werkelijk alle kanten op. De smaak is mild en nootachtig. Ook de romige, zachte textuur valt bij veel foodies in de smaak.

Risotto met eekhoorntjesbrood, tijm en balsamico

Risotto met eekhoorntjesbrood, tijm en balsamico

Lynn van de Vorst: “Gedroogd eekhoorntjesbrood is een enorme umamibom en is een leuk ingrediënt om in risotto te gebruiken.”

Naar het recept

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!