Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
shiitake

Wat is shiitake en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Tijd om iets te leren over de shiitake! Deze smaakvolle paddenstoel vormt bijna een kwart van de wereldwijde paddenstoelproductie, maar in Nederland staat hij wat ons betreft nog niet vaak genoeg op het menu. Maar wat is shiitake eigenlijk? We vertellen je alles over wat shiitake is, waar je hem kunt kopen en wat je ermee kunt.

Wat is shiitake?

Shiitakes zijn eetbare paddenstoelen die met name in de Oost-Aziatische keuken veel gebruikt worden. Ze hebben een iets kleinere diameter dan een champignon, zijn redelijk plat met een dun steeltje en hebben een licht- tot donkerbruine kleur. De paddenstoel is vernoemd naar de boom waarop hij van nature groeit, de pasaniaboom: take is Japans voor ‘paddenstoel’ en shii voor ‘pasaniaboom’. Shiitakes worden ook nu veelal op boomstammen gekweekt en vormen 25% van de jaarlijkse paddenstoelproductie, waardoor ze een van de populairste eetbare paddenstoelen zijn.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je ze?

Op de markt en in de supermarkt is shiitake meestal goed verkrijgbaar. Ook bij de groenteboer zullen shiitakes vaak in de schappen liggen. Let er bij het kopen op dat de paddenstoelen stevig en droog zijn – laat slappe, natte shiitakes liever liggen. Gedroogde shiitakes kun je kopen bij de toko of bij sommige ecologische supermarkten en natuurwinkels. Op internet zijn ook shiitakekweeksets te koop, waarmee je thuis shiitakes kunt kweken – supervers!

Hoe smaakt shiitake?

Shiitakes hebben een sterke, aromatische geur en een nootachtige, kruidige smaak, met veel aardse umaminoten. De textuur is enigszins vlezig; ze zijn dan ook een geliefde vleesvervanger in veel gerechten, net als bijvoorbeeld oesterzwammen.

Wat kun je er allemaal mee?

Net als champignons kun je shiitakes in heel veel gerechten gebruiken, al hebben ze wel een sterkere smaak. Deze paddenstoelen zijn lekker in roerbakgerechten en ramen. Ook in (miso)soepen, pasta’s en burgers voegen deze krachtpatsers veel smaak toe. Je kunt ze ook marineren en grillen op de barbecue voor een zomers gerecht, of ze roosteren in de oven voor een knapperige snack.

Hoe vervang je ze?

Natuurlijk houdt wellicht niet iedereen van de sterke smaak van shiitakes. Je kunt deze paddenstoelen daarom ook vervangen door champignons, kastanjechampignons of oesterzwammen. Wil je juist een sterkere smaak? Kies dan voor gedroogde shiitakes, die hebben een geconcentreerdere smaak.

Recepten met shiitake:

Onze buiken zijn door dit artikel gaan rommelen, dus het is tijd om te koken met deze paddenstoelen! Deze recepten met shiitake zijn wat ons betreft stuk voor stuk toppers.

Roerbak met kipgehakt, shiitakes en zuurkool

Roerbak met kipgehakt, shiitakes en zuurkool

In dit recept worden shiitakes gecombineerd met andere smaakmakers als gember, knoflook en sojasaus. Binnen een halfuurtje staat dit smaakvolle gerecht op tafel!

Naar het recept
Kelpnoedels met shiitake, zeewier en furikake

Kelpnoedels met shiitake, zeewier en furikake

Deze noedels zijn helemaal vegan, maar geven je tóch dat lekker ziltige smaakje waar zeevruchten zo om bekend staan. De shiitake zorgen in dit recept voor een lekkere bite.

Naar het recept
Smaakvol: wraps met pulled shiitake

Wraps met pulled shiitakes, rodekoolsalade en muntsaus

In dit recept maak je zelf pulled shiitakes – dat lijkt op pulled pork, maar dan plantaardig. En: het is ook nog eens supermakkelijk!

Naar het recept
yakitori van shiitake

Yakitori van shiitake met wakamesalade

Deze spiesjes met gemarineerde shiitake zijn het lekkerst wanneer je ze op de barbecue grilt. De frisse wakamesalade is een goede tegenhanger voor de zoetige marinade.

Naar het recept
Cover voor

Kabeljauw met shiitake, crème fraîche en dille

Dit gerecht is lekker licht, maar geeft dankzij de shiitake toch nog voldoende vulling. Het beste nieuws? Weinig afwas!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!