
Tijd om iets te leren over de shiitake! Deze smaakvolle paddenstoel vormt bijna een kwart van de wereldwijde paddenstoelproductie, maar in Nederland staat hij wat ons betreft nog niet vaak genoeg op het menu. Maar wat is shiitake eigenlijk? We vertellen je alles over wat shiitake is, waar je hem kunt kopen en wat je ermee kunt.
Wat is shiitake?
Shiitakes zijn eetbare paddenstoelen die met name in de Oost-Aziatische keuken veel gebruikt worden. Ze hebben een iets kleinere diameter dan een champignon, zijn redelijk plat met een dun steeltje en hebben een licht- tot donkerbruine kleur. De paddenstoel is vernoemd naar de boom waarop hij van nature groeit, de pasaniaboom: take is Japans voor ‘paddenstoel’ en shii voor ‘pasaniaboom’. Shiitakes worden ook nu veelal op boomstammen gekweekt en vormen 25% van de jaarlijkse paddenstoelproductie, waardoor ze een van de populairste eetbare paddenstoelen zijn.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je ze?
Op de markt en in de supermarkt is shiitake meestal goed verkrijgbaar. Ook bij de groenteboer zullen shiitakes vaak in de schappen liggen. Let er bij het kopen op dat de paddenstoelen stevig en droog zijn – laat slappe, natte shiitakes liever liggen. Gedroogde shiitakes kun je kopen bij de toko of bij sommige ecologische supermarkten en natuurwinkels. Op internet zijn ook shiitakekweeksets te koop, waarmee je thuis shiitakes kunt kweken – supervers!
Hoe smaakt shiitake?
Shiitakes hebben een sterke, aromatische geur en een nootachtige, kruidige smaak, met veel aardse umaminoten. De textuur is enigszins vlezig; ze zijn dan ook een geliefde vleesvervanger in veel gerechten, net als bijvoorbeeld oesterzwammen.
Wat kun je er allemaal mee?
Net als champignons kun je shiitakes in heel veel gerechten gebruiken, al hebben ze wel een sterkere smaak. Deze paddenstoelen zijn lekker in roerbakgerechten en ramen. Ook in (miso)soepen, pasta’s en burgers voegen deze krachtpatsers veel smaak toe. Je kunt ze ook marineren en grillen op de barbecue voor een zomers gerecht, of ze roosteren in de oven voor een knapperige snack.
Hoe vervang je ze?
Natuurlijk houdt wellicht niet iedereen van de sterke smaak van shiitakes. Je kunt deze paddenstoelen daarom ook vervangen door champignons, kastanjechampignons of oesterzwammen. Wil je juist een sterkere smaak? Kies dan voor gedroogde shiitakes, die hebben een geconcentreerdere smaak.
Recepten met shiitake:
Onze buiken zijn door dit artikel gaan rommelen, dus het is tijd om te koken met deze paddenstoelen! Deze recepten met shiitake zijn wat ons betreft stuk voor stuk toppers.

Roerbak met kipgehakt, shiitakes en zuurkool
In dit recept worden shiitakes gecombineerd met andere smaakmakers als gember, knoflook en sojasaus. Binnen een halfuurtje staat dit smaakvolle gerecht op tafel!

Yakitori van shiitake met wakamesalade
Deze spiesjes met gemarineerde shiitake zijn het lekkerst wanneer je ze op de barbecue grilt. De frisse wakamesalade is een goede tegenhanger voor de zoetige marinade.
Ingrediënten
Voor de marinade
Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een pannetje en breng aan de kook. Laat ca. 1 minuut inkoken. Neem van het vuur.
Snijd de steeltjes van de shiitakes en laat daarbij ca. ½ cm zitten. Leg de shiitakes in een schaal en giet de marinade eroverheen. Zorg dat de paddenstoelen rondom bedekt zijn met de marinade. Laat ca. 30 minuten intrekken.
Maak ondertussen de salade. Snijd de komkommertjes in drieën en kneus ze door er met bijvoorbeeld een pannetje op te slaan. Meng de komkommers met de wakame, de rijstazijn en de chiliolie.
Rijg de shiitakes per 3 of 4 aan houten spiesjes. Gril de spiesjes in een grillpan of nog lekkerder boven houtskool ca. 2 minuten per zijde. Serveer de yakitorispiesjes met de salade en garneer met wat bosui.
Receptuur, foto’s, styling en foodstyling: Willem van Santen

Kelpnoedels met shiitake, zeewier en furikake
Deze noedels zijn helemaal vegan, maar geven je tóch dat lekker ziltige smaakje waar zeevruchten zo om bekend staan. De shiitake zorgen in dit recept voor een lekkere bite.

Wraps met pulled shiitakes, rodekoolsalade en muntsaus
In dit recept maak je zelf pulled shiitakes – dat lijkt op pulled pork, maar dan plantaardig. En: het is ook nog eens supermakkelijk!

Kabeljauw met shiitake, crème fraîche en dille
Dit gerecht is lekker licht, maar geeft dankzij de shiitake toch nog voldoende vulling. Het beste nieuws? Weinig afwas!
Lees ook:
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.