
Overgebleven bosui
Lees verder na de advertentie
In de Aziatische keuken wordt bosui volop gebruikt. Door de omelet, pannenkoek of boter: het kruid geeft alles net even wat meer smaak. Maar omdat je ze per bosje koopt, houd je vaak wel wat over. Wat veel mensen niet weten is dat je deze overgebleven bosui gemakkelijk opnieuw kunt kweken. Niet meer weggooien dus die smaakmaker!
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Zelf bosui kweken
Zelf bosui kweken is verrassend eenvoudig. Het enige wat je namelijk nodig hebt is overgebleven bosui, een glas water en wat geduld. Je neemt de bosuien, snijd de onderkant eraf zodat je minimaal vijf centimeter overhoudt, zet deze onderkantjes in het glas met een laagje water en dan is het wachten maar. Zet bij voorkeur het glas in de vensterbank en ververs het water ook om de paar dagen. Binnen een week zal je al groene uitschieters zien ontstaan. Binnen tien dagen is je overgebleven bosui uitgegroeid tot een nieuwe stengel. Hartstikke simpel toch? Je kunt je oogst gelijk gebruiken of wachten totdat je verse worteltjes ziet verschijnen. Dan kun je de uitjes ook in een potje planten, zo gaan ze nog wat langer mee.
Aan de slag
Je eigen bosui geoogst? Dan is het hoog tijd om er mee aan de slag te gaan! Gebruik bosui bijvoorbeeld in de volgende heerlijke recepten:
Bosuipannenkoeken
Pajeon – zoals deze Koreaanse bosuipannenkoeken heten – zijn hartstikke eenvoudig om te maken. Je hoeft alleen maar beslag te maken, bosui knapperig te bakken in de pan en hier het beslag op te gieten. Als je in een luie bui bent, kun je de bosui zelfs door het beslag roeren. Dan wordt ‘ie alleen iets minder crispy.
> naar het recept: Koreaanse bosuipannenkoek
Geroosterde bosui
Op je broodje of cracker; aioli is eigenlijk overal lekker bij. Maar wist je dat je deze dip ook heel goed kunt combineren met geroosterde bosui? Probeer maar eens! Het is verrassend makkelijk en ook nog eens erg lekker.
> naar het recept: aioli met chorizo-olie
Bosui-boter
Laten we eerlijk zijn: de showstopper van dit recept is niet het zelfgemaakte cheddarbrood maar de smeuïge bosui-boter. Ook nog eens perfect om je overgebleven bosui in te verwerken én oh zo lekker.
> naar het recept: cheddarbrood met bosui-boter
Lees ook:
Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven
Zo maak je zelf verse thee van fruit en kruiden
5x recepten voor banoffee pie
Onze tips

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo doe je dat

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.