Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
zelf bosui kweken

Zo kun je zelf overgebleven bosui opnieuw kweken

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we hoe je thuis bosui opnieuw kunt kweken.

Overgebleven bosui

In de Aziatische keuken wordt bosui volop gebruikt. Door de omelet, pannenkoek of boter: het kruid geeft alles net even wat meer smaak. Maar omdat je ze per bosje koopt, houd je vaak wel wat over. Wat veel mensen niet weten is dat je deze overgebleven bosui gemakkelijk opnieuw kunt kweken. Niet meer weggooien dus die smaakmaker!

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf bosui kweken

Zelf bosui kweken is verrassend eenvoudig. Het enige wat je namelijk nodig hebt is overgebleven bosui, een glas water en wat geduld. Je neemt de bosuien, snijd de onderkant eraf zodat je minimaal vijf centimeter overhoudt, zet deze onderkantjes in het glas met een laagje water en dan is het wachten maar. Zet bij voorkeur het glas in de vensterbank en ververs het water ook om de paar dagen. Binnen een week zal je al groene uitschieters zien ontstaan. Binnen tien dagen is je overgebleven bosui uitgegroeid tot een nieuwe stengel. Hartstikke simpel toch? Je kunt je oogst gelijk gebruiken of wachten totdat je verse worteltjes ziet verschijnen. Dan kun je de uitjes ook in een potje planten, zo gaan ze nog wat langer mee.

Aan de slag

Je eigen bosui geoogst? Dan is het hoog tijd om er mee aan de slag te gaan! Gebruik bosui bijvoorbeeld in de volgende heerlijke recepten:

Bosuipannenkoeken

Pajeon – zoals deze Koreaanse bosuipannenkoeken heten – zijn hartstikke eenvoudig om te maken. Je hoeft alleen maar beslag te maken, bosui knapperig te bakken in de pan en hier het beslag op te gieten. Als je in een luie bui bent, kun je de bosui zelfs door het beslag roeren. Dan wordt ‘ie alleen iets minder crispy.

> naar het recept: Koreaanse bosuipannenkoek

Koreaanse bosuipannenkoek

Geroosterde bosui

Op je broodje of cracker; aioli is eigenlijk overal lekker bij. Maar wist je dat je deze dip ook heel goed kunt combineren met geroosterde bosui? Probeer maar eens! Het is verrassend makkelijk en ook nog eens erg lekker.

> naar het recept: aioli met chorizo-olie

Aioli met chorizo-olie

Bosui-boter

Laten we eerlijk zijn: de showstopper van dit recept is niet het zelfgemaakte cheddarbrood maar de smeuïge bosui-boter. Ook nog eens perfect om je overgebleven bosui in te verwerken én oh zo lekker.

> naar het recept: cheddarbrood met bosui-boter

Cheddarbrood met lente-uiboter

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!