Advertentie
Champignons, shiitake en kastanjechampignons worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over oesterzwammen. Want wat zijn oesterzwammen en wat kun je ermee?
Wat zijn oesterzwammen?
De oesterzwam is misschien wel de bekendste paddenstoel in Nederland, naast de gewone champignon, maar wat zijn oesterzwammen eigenlijk? De paddenstoel heeft een kleine steel en een platte hoed die ergens wat lijkt op een oester, vandaar de naam. De gewone oesterzwam is een paddenstoel uit de familie Pleurotaceae. Het is een schimmel die algemeen voorkomt op stammen van dode of beschadigde loofbomen waarop ze in groepen groeien (zoals oesters op een oesterbank). Daarnaast is het een paddenstoel die je uitstekend kunt kweken op koffiedik, iets wat je tegenwoordig steeds meer ziet gebeuren.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaken oesterzwammen?
Als je zoekt op recepten met oesterzwammen kom je veel recepten tegen waarin de paddenstoel als vleesvervanger wordt gebruikt. Dit komt door het zachte en vlezige vruchtvlees van de oesterzwam. Daarnaast neemt het vruchtvlees snel smaken op vanuit marinades bijvoorbeeld. Van zichzelf hebben oesterzwammen een licht pittige smaak. De smaak is net wat dieper en complexer dan de smaak van gewone champignons.
Waar koop je ze?
Tegenwoordig zijn oesterzwammen in elke supermarkt te verkrijgen. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar bij de groenteboer. Op sommige plekken kun je ze direct kopen van de kweker, zoals bijvoorbeeld bij de Oesterzwammerij. Zelf kweken op koffiedik is ook mogelijk, zoek online maar eens naar startpakketten om je eigen oesterzwammen te kweken. Zo heb je ze altijd vers in huis!
Hoe moet je ze bewaren en hoe lang zijn ze houdbaar?
Over het algemeen worden oesterzwammen verpakt in plastic doosjes of in papieren zakken. Bewaar de paddenstoel in de verpakking in de koelkast, vaak zijn ze twee tot drie dagen houdbaar na aankoop. Op het moment dat je ze uit de verpakking bewaart zullen ze sneller uitdrogen. Let er ook op dat je ze niet naast sterk ruikende producten bewaart, ze nemen snel geurtjes van andere producten over. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe vervang je ze?
Zijn de oesterzwammen in geen velden of wegen te bekennen? Kijk dan eens of er ook koningsoesterzwammen verkocht worden. Deze zijn qua structuur en vorm net iets anders, maken smaken vrijwel hetzelfde. Ze zullen hooguit iets nootachtiger smaken, maar zijn ook ideaal als vleesvervanger door de structuur. Gaat het alleen om de smaak? Dan kun je bijvoorbeeld ook kastanjechampignons gebruiken in je gerecht.
Wat kun je er allemaal mee?
De mogelijkheden zijn wat ons betreft eindeloos! Niet alleen als vleesvervanger, we vinden oesterzwammen in veel gerechten een heerlijke toevoeging. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fijne pasta met paddenstoelen, een romige risotto of een stoofpotje?
Recepten met oesterzwammen:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door één van onderstaande recepten met oesterzwammen en duik snel de keuken in!
Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter
Sanne Vogel: “Paddenstoelen en zeewier zijn onmisbaar in de plantaardige keuken. Ze zitten vol voedingsstoffen en zijn beide lokaal en duurzaam te produceren en ook niet onbelangrijk: ze zijn onwijs lekker. Paddenstoelenexpert Natascha Rothengatter noemt paddenstoelen het eten van de toekomst. En zeewier wordt ook wel het groene goud genoemd.”
Patatje stoofzwam
Isabel Boerdam: “Onmiskenbaar aan de Belgische keuken: patatten (of Vlaamse frieten) met stoofvlees. Hoe we dat weten te veganizen? Het begint allemaal met oesterzwammen en Belgisch bier in een stoofpan. Dit laat je lekker pruttelen met laurier, bouillon, mosterd en peperkoek. Frieten bakken en smullen maar!”
Pulled mushroom taco’s
Hanne: “De zelfgemaakte chilisaus moet je zeven dagen laten fermenteren, begin hier dus op tijd mee. Wil je niet zo lang wachten, gebruik dan een kant-en-klare chilisaus.” Hanne is een echte foodie en deelt op haar Instagram @gewoonhanne.nl en haar blog gewoonhanne.nl gerechten die ‘gewoon gemakkelijk’, ‘gewoon gezond’ en vooral‘ gewoon lekker’ zijn.
Kabeljauw met oesterzwammen
Het is gezond om regelmatig vis te eten, en met dit recept is dat ook nog eens ontzettend lekker. De oesterzwammen geven de vis nét even wat extra smaak. Zo zet je ook gemakkelijk doordeweeks een spektakelstuk op tafel.
Lees ook:
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.