Bereiding

  1. Spoel de frieten af en laat deze uitlekken. Verhit zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur tot ongeveer 150 °C. Frituur de frieten 4-5 minuten totdat deze heel licht gebruind zijn. Let op: zorg dat de frietjes niet bruin kleuren. Laat ze uitlekken en afkoelen.
  2. Verhit roomboter in een braadpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui en de wortels 5-6 minuten totdat de ui glazig begint te worden. Breng op smaak met zout en peper. Verhoog de temperatuur en bak de zwammen 6-8 minuten totdat deze goudbruin kleuren. Bestrooi met bloem, bak 1-2 minuten en voeg het Dubbel-bier toe. Voeg de laurierblaadjes, het bouillonblokje, de mosterd en de peperkoek toe en roer alles goed door elkaar.
  3. Verlaag de temperatuur, zet de deksel op de pan en laat de oesterzwammenstoof 2 uur zachtjes sudderen terwijl je deze af en toe doorroert. Kookt de stoof te ver in? Voeg dan een scheut water toe. Haal op het laatst de laurierblaadjes uit de stoof.
  4. Verwarm de laatste 15 minuten van de kooktijd opnieuw de zonnebloemolie in de kookpan of frituurpan tot 190 °C. Frituur de frieten 5-6 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
  5. Maak nu de mayonaise. Doe de sojamelk, appelazijn, het citroensap en de mosterd in de keukenmachine. Mix en giet langzaam de olie erbij tot er een samenhangend geheel ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper, en eventueel extra citroensap.
  6. Verdeel de stoof over de borden samen met de Vlaamse frieten en serveer met mayonaise.
De vega atlas

Uit het boek:

De vega atlas
€35,00