Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
De vega atlas: patatje stoofzwam

Patatje stoofzwam

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Voor het patatje stoofzwam

Voor de plantaardige mayonaise

Benodigdheden

Isabel: "Onmiskenbaar aan de Belgische keuken: patatten (of Vlaamse frieten) met stoofvlees. Hoe we dat weten te veganizen? Het begint allemaal met oesterzwammen en Belgisch bier in een stoofpan. Dit laat je lekker pruttelen met laurier, bouillon, mosterd en peperkoek. Frieten bakken en smullen maar!"

Bereiding

  1. Spoel de frieten af en laat deze uitlekken. Verhit zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur tot ongeveer 150 °C. Frituur de frieten 4-5 minuten totdat deze heel licht gebruind zijn. Let op: zorg dat de frietjes niet bruin kleuren. Laat ze uitlekken en afkoelen.

  2. Verhit roomboter in een braadpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui en de wortels 5-6 minuten totdat de ui glazig begint te worden. Breng op smaak met zout en peper. Verhoog de temperatuur en bak de zwammen 6-8 minuten totdat deze goudbruin kleuren. Bestrooi met bloem, bak 1-2 minuten en voeg het Dubbel-bier toe. Voeg de laurierblaadjes, het bouillonblokje, de mosterd en de peperkoek toe en roer alles goed door elkaar.

  3. Verlaag de temperatuur, zet de deksel op de pan en laat de oesterzwammenstoof 2 uur zachtjes sudderen terwijl je deze af en toe doorroert. Kookt de stoof te ver in? Voeg dan een scheut water toe. Haal op het laatst de laurierblaadjes uit de stoof.

  4. Verwarm de laatste 15 minuten van de kooktijd opnieuw de zonnebloemolie in de kookpan of frituurpan tot 190 °C. Frituur de frieten 5-6 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

  5. Maak nu de mayonaise. Doe de sojamelk, appelazijn, het citroensap en de mosterd in de keukenmachine. Mix en giet langzaam de olie erbij tot er een samenhangend geheel ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper, en eventueel extra citroensap.

  6. Verdeel de stoof over de borden samen met de Vlaamse frieten en serveer met mayonaise.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

De vega atlas

€ 35,00
Cover Vega Atlas