
Wil je de perfecte paddenstoelen bij je gerecht serveren? Dan is het handig om te weten hoe lang je champignons bakken moet en welke kruiden er het beste bij passen. Wij geven je tips en recepten om de paddenstoelen te bakken als een pro!
Lees verder na de advertentie
Champignons bakken
Champignons: de een is er gek op, de ander gruwelt van de textuur. Maar door de paddenstoelen op de juiste manier te bereiden, lust iedereen ze. Dat komt goed uit, want gebakken champignons smaken geweldig in een paddenstoelenrisotto, paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes of romige pasta. Gelukkig is champignons bakken helemaal niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe het moet. Of je nu een recept kiest voor kastanje champignons bakken of elke andere paddenstoel bakken; met onze recepten en tips worden ze nooit meer te gaar of glibberig.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Het geheim van gebakken champignons
Het grote geheim van champignons bakken is geduld hebben. Vaak worden de paddenstoelen té snel in een té grote portie in de pan gegooid. Het resultaat? Gebakken champignons met een zompige en haast glibberige textuur. Dat wil je natuurlijk niet… Zorg er daarom voor dat de pan goed heet is voordat je de paddenstoelen eraan toevoegt en gooi nooit te veel champignons tegelijkertijd in de pan. Ze hebben de ruimte en tijd nodig om vocht te verliezen.
Hoe lang champignons bakken?
“Maar hoe lang moet je dan champignons bakken?”, vraag jij je waarschijnlijk af. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op. Het is afhankelijk van de grootte van de paddenstoelen, de hoeveelheid en de temperatuur. Toch kun je wel zeker rekenen op een kooktijd van vijf tot tien minuten. Wanneer ze licht goudbruin kleuren, weet je dat ze goed zijn.
Kruiden bij champignons
Nu we antwoord hebben gegeven op de vraag “Hoe lang champignons bakken”, is het tijd om de paddenstoelen op smaak te brengen. Voeg de kruiden bij champignons bij voorkeur vlak voordat je ze uit de pan haalt toe. Wanneer je eerder zout toevoegt, kun je nooit perfecte champignons bakken. Zout onttrekt namelijk het vocht van de paddenstoelen. Ook andere smaakmakers zoals citroensap, peper of peterselie voeg je pas op het einde toe.
Lekkere kruiden bij champignons zijn bijvoorbeeld: peterselie, bieslook, rozemarijn, tijm en daslook.
Recepten met champignons
Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Duik dan gelijk de keuken in met deze heerlijke recepten met champignons:

Gemarineerde champignons met knolselderijpuree en gebakken feta
Champignons marineren doen we niet zo snel, maar probeer het eens. Zo krijgen de paddenstoelen veel meer smaak!

Gnocchi met champignons en parmezaan
Deze heerlijke gnocchi met champignons en een flinke laag Parmezaanse kaas zijn op en top comfortfood.

Duxelles
Duxelles is een geweldige smaakmaker bestaande uit een fijngesneden mengsel van paddenstoelen, ui, sjalot en kruiden.
Onze tips

7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken

Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat zijn oesterzwammen en wat kun je ermee?

Deze Aziatische smaakmakers zitten boordevol umami

Wat is porcini en wat kun je ermee?

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.