Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
champignonsaus maken

Tips en recepten voor champignons bakken

Advertentie

Wil je de perfecte paddenstoelen bij je gerecht serveren? Dan is het handig om te weten hoe lang je champignons bakken moet en welke kruiden er het beste bij passen. Wij geven je tips en recepten om de paddenstoelen te bakken als een pro!

Champignons bakken

Champignons: de een is er gek op, de ander gruwelt van de textuur. Maar door de paddenstoelen op de juiste manier te bereiden, lust iedereen ze. Dat komt goed uit, want gebakken champignons smaken geweldig in een paddenstoelenrisotto, paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes of romige pasta. Gelukkig is champignons bakken helemaal niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe het moet. Of je nu een recept kiest voor kastanje champignons bakken of elke andere paddenstoel bakken; met onze recepten en tips worden ze nooit meer te gaar of glibberig.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het geheim van gebakken champignons

Het grote geheim van champignons bakken is geduld hebben. Vaak worden de paddenstoelen té snel in een té grote portie in de pan gegooid. Het resultaat? Gebakken champignons met een zompige en haast glibberige textuur. Dat wil je natuurlijk niet… Zorg er daarom voor dat de pan goed heet is voordat je de paddenstoelen eraan toevoegt en gooi nooit te veel champignons tegelijkertijd in de pan. Ze hebben de ruimte en tijd nodig om vocht te verliezen.

Hoe lang champignons bakken?

“Maar hoe lang moet je dan champignons bakken?”, vraag jij je waarschijnlijk af. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op. Het is afhankelijk van de grootte van de paddenstoelen, de hoeveelheid en de temperatuur. Toch kun je wel zeker rekenen op een kooktijd van vijf tot tien minuten. Wanneer ze licht goudbruin kleuren, weet je dat ze goed zijn.

Kruiden bij champignons

Nu we antwoord hebben gegeven op de vraag “Hoe lang champignons bakken”, is het tijd om de paddenstoelen op smaak te brengen. Voeg de kruiden bij champignons bij voorkeur vlak voordat je ze uit de pan haalt toe. Wanneer je eerder zout toevoegt, kun je nooit perfecte champignons bakken. Zout onttrekt namelijk het vocht van de paddenstoelen. Ook andere smaakmakers zoals citroensap, peper of peterselie voeg je pas op het einde toe.

Lekkere kruiden bij champignons zijn bijvoorbeeld: peterselie, bieslook, rozemarijn, tijm en daslook.

Recepten met champignons

Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Duik dan gelijk de keuken in met deze heerlijke recepten met champignons:

Gemarineerde-champignons-met-knolselderijpuree-en-gebakken-feta

Gemarineerde champignons met knolselderijpuree en gebakken feta

Champignons marineren doen we niet zo snel, maar probeer het eens. Zo krijgen de paddenstoelen veel meer smaak!

Naar het recept
Gnocchi met champignons en parmezaan

Gnocchi met champignons en parmezaan

Deze heerlijke gnocchi  met champignons en een flinke laag Parmezaanse kaas zijn op en top comfortfood.

Naar het recept
Duxelles

Duxelles

Duxelles is een geweldige smaakmaker bestaande uit een fijngesneden mengsel van paddenstoelen, ui, sjalot en kruiden.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!