Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
tijm verzorgen

Zo houd je je tijmplantje wél lang in leven

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Neem je je bij ieder aangeschaft tijmplantje steevast voor om hem deze keer wél in leven te houden? En staat hetzelfde plantje een paar weekjes later uitgedroogd op het aanrecht, klaar om de groene kliko in te gaan? Met onze tips gaat jouw tijmplantje nooit meer dood en ga je bovendien veel meer verse tijm oogsten!

Tijm verzorgen

Je kent het vast, in een recept staat verse tijm. Een duur bakje met een handjevol tijm kopen zie je niet zitten. Je koopt een mooie tijmplant en zet ‘m trots in de keuken neer. Verse tijm is erg lekker én zo’n plantje staat ook nog eens leuk. Maar hoe moet je tijm verzorgen? Hoe zorg je dat het plantje lang in leven blijft én dat je vaker kunt oogsten?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe moet ik mijn tijm verzorgen?

In salades, door de boter (pro tip), als smaakmaker bij een stuk vlees of zelfs in toetjes. Verse tijm kun je op veel manieren gebruiken in de keuken. De smaak is ook nog eens heerlijk aromatisch, kruidig en licht bitter. Het is waarschijnlijk ieders droom om altijd verse tijm voorhanden te hebben. Het tijmplantje is dan ook één van de populairste kruidenplantjes dat we in huis nemen.

Maar helaas gaan de meeste plantjes binnen enkele weken al dood. Dat komt vaak omdat het plantje niet krijgt wat het nodig heeft om goed te gedijen. Als je namelijk weet hoe je tijm moet verzorgen, gaat je plantje waarschijnlijk nooit meer dood. Daarnaast ga je ook nog eens zoveel tijm oogsten dat je iedere week wel aan de slag kunt met dit verse kruid. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je alle tips om je tijm te verzorgen en de oogst te maximaliseren.

tijmplantje

Waarom gaat een tijmplantje uit de winkel zo snel dood?

Voor we je tips gaan geven hoe je je tijmplantje het beste kunt verzorgen, kijken we eerst waarom het tijmplantje uit de supermarkt eigenlijk zo vaak doodgaat. Je zet het plantje op een lichte plek en geeft het keurig regelmatig water.

Toch merk je vaak al na een week of twee (of soms zelf eerder) dat je tijmplantje steeds minder fris en levendig wordt. Laat het een geruststelling voor je zijn dat het niet geheel aan jou ligt. Het probleem begint namelijk al bij de producent. Tijm in een pot dat je bij de supermarkt koopt, is eigenlijk ontwikkeld voor snelle oogst en consumptie. Niet om het plantje lang in leven te houden en steeds weer te kunnen oogsten.

Ten eerste zitten er veel te veel plantjes in een pot. Hierdoor kun je direct lekker veel oogsten van een redelijk klein potje, maar de plantjes hebben veel te weinig ruimte om te blijven groeien. Daardoor gaan ze als het ware stikken. Ten tweede is de pot gevuld met potgrond en voeding die speciaal ontwikkeld zijn om snel veel tijm te kweken, maar die niet geschikt zijn voor de lange termijn. Tijm uit de winkel is eigenlijk een soort van plofkip onder de kruidenplantjes, net als de meeste kruidenplantjes overigens. Zo bedacht dat je heel snel veel tijm kunt oogsten, maar het plantje ook weer snel doodgaat. Jouw plantje gaat dus veelal niet dood omdat je er slecht voor zorgt, maar omdat het al bij aanschaf zo aangeplant is dat het op die manier onmogelijk lang in leven kan blijven. Gelukkig kun je er toch voor zorgen dat je aangeschafte tijmplantje uit de winkel lang meegaat.

Tijm verzorgen: laat het plantje niet in de pot zitten

Omdat tijm uit de supermarkt te weinig ruimte heeft en in verkeerde potgrond zit, is onze belangrijkste tip om tijm na aanschaf zo snel mogelijk te verpotten. Alleen op die manier zorg je dat je plantje lang in optima forma blijft. Daarnaast vergroot het ook je oogst. De beste manier om je tijm te verzorgen. Hiervoor heb je nodig:

  • plantenpotten en -bakken (alle vormen en afmetingen zijn prima)
  • potgrond – het liefst biologisch; er bestaat ook speciale potgrond voor moestuinen en eetbare planten
  1. Verwijder de plastic pot van je tijmplantje, deze kun je bijvoorbeeld openknippen en er makkelijk af halen.
  2. Ga heel voorzichtig te werk en haal de losse plantjes uit elkaar. Ga er goed voor zitten, want dit klusje eist wat geduld en tijd. Verwijder voorzichtig met je vingers zoveel mogelijk aarde en de witte korrels (perliet). Probeer daarbij de plantjes en de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  3. Nu heb je allemaal losse plantjes met alleen wat sporen aarde. Plant de plantjes nu aan in je eigen plantenpotten en -bakken. Vul deze voor ongeveer ⅔ met de potgrond. Maak kuiltjes in de aarde met minimaal 10 cm ruimte ertussen, zodat de plantjes voldoende ruimte hebben. Je zult merken dat plantjes uit één supermarktpotje op die manier goed zijn voor meerdere grote plantenbakken. Heb je nog plantjes over en geen ruimte meer? Laat je niet verleiden om toch nog wat aan te planten als je er niet genoeg ruimte voor hebt. Zet de plantjes in water en geef ze weg aan vrienden die ze zelf kunnen aanplanten.
  4. Zet in ieder kuiltje 1 tijmplantje en druk de grond rondom een beetje aan om het te verstevigen. Vul voorzichtig de potgrond aan. Druk deze weer aan rondom de plantjes. Als het goed is, zien de plantenbakken er nu vrij leeg uit, met alleen hier en daar een klein plantje. Dat is juist helemaal de bedoeling! Je zult zien dat hoe minder plantjes je aanplant, hoe beter ze gaan groeien. De plantenbakken zullen binnen no time vol verse tijm zitten. Geef je aangeplante tijmplantjes direct wat water en volg de overige tips.

Juiste plaats om tijm te verzorgen

Tijm groeit goed in de meeste omstandigheden en is bestand tegen arme grond, vorst, gedeeltelijke schaduw en volle zon. De plant heeft weinig onderhoud nodig, maar als je de plant af en toe snoeit, kun je bijna het hele jaar door blad (en bloemen) oogsten. Heb je een balkon of tuin? Zet de tijm bij voorkeur buiten, op een plek waar overdag veel zonlicht is.

Water

Als tijm goed aangeplant is, zal je merken dat tijm verzorgen eigenlijk heel makkelijk is. Tijm heeft niet ontzettend veel water nodig, maar je wil ook niet dat de plant droog komt te staan. Geef de plantjes bij voorkeur 1 à 2 keer per week wat water. Als je het een keer vergeet, gaan ze echt niet gelijk dood. Zien ze er wat droog uit? Met wat water zullen ze snel weer opleven. Dus kijk vooral goed naar hoe warm het is en hoe de plantjes eruitzien. De plantjes horen groene, kleine blaadjes te hebben en de aarde moet wat vochtig (maar niet doorweekt) aanvoelen als je er een vinger in steekt. De vuistregel is: hoe groter de plantenbak waar de plantjes in zitten, hoe minder vaak je water hoeft te geven.

Tijm verzorgen: voeding

Geef je plantjes af en toe biologische voeding voor eetbare planten, volgens de instructies van de fabrikant. Dit is geen must, maar zal je plantje op termijn goed doen.

Bloemen wegknippen

Ongeveer van mei tot juni krijgen de tijmplantjes waarschijnlijk kleine, roze tot paarse bloemen. Deze zijn eetbaar en hebben een subtiele smaak. We raden je aan om de bloemen weg te knippen om je plantjes in goede conditie te houden. De meeste voedingsstoffen en energie gaan namelijk naar de bloemen, terwijl het ons voornamelijk om de blaadjes gaat. Kun je ze meteen gebruiken in de keuken!

Oogsten

Als je de plantjes op de juiste manier aanplant en op een geschikte plek zet, zal je zien dat ze snel gaan groeien. Je plantjes kunnen na een tijdje wel 30 cm hoog worden, wat in de originele pot uit de supermarkt nooit was gelukt. Wacht na het verpotten een paar weken met het oogsten, zodat de plantjes eerst flink gaan groeien. Pluk nooit blaadjes van je korianderplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst verse koriander door een deel van de plant weg te knippen, zo groeit het plantje vervolgens verder en wordt het zelfs sterker.

Tijm verzorgen: de keuken in

Is het allemaal gelukt met de tijm verzorgen en heb je een goede oogst? Dan kun je met je verse tijm een van deze heerlijke gerechten maken:

Olijvenfocaccia met tijm, rozemarijn en zongedroogde tomaat

Zelf focaccia maken is helemaal niet moeilijk, dat bewijst dit heerlijke recept wel!

> naar het recept: olijvenfocaccia met tijm, rozemarijn en zongedroogde tomaat

Olijvenfocaccia, tijm, rozemarijn en zongedroogde tomaat

In citroentijm gepekelde kalkoen

Dit recept van Donna Hay is absoluut één van onze favorieten. Volgens Donna is deze kalkoen ideaal voor de feestdagen, al vinden wij dat je ‘m haast het hele jaar door op tafel kunt zetten.

> naar het recept: in citroentijm gepekelde kalkoen

Kerstmenu van Donna Hay: in citroentijm gepekelde kalkoen

Fusilli peperonata met tijm en geitenkaas

Deze pasta staat al in veertig minuten op tafel en zit boordevol smaak. Mede door ons favoriete verse kruid natuurlijk!

> naar het recept: fusilli peperonata met tijm en geitenkaas

weekmenu: Fusilli peperonata weekmenu

Hasselbackaardappels met taleggio

Hasselback potatoes en kerst horen bij elkaar als een croissant en jam. Maar ook al is het geen kerst, van ons mag je ze altijd maken. Want wat zijn deze aardappelen uit de oven lekker…

> naar het recept: hasselbackaardappels met taleggio en tijm

Hasselback aardappels

Upside-down perziktaart met tijm en citroen

Ook in zoete recepten komt tijm erg goed tot z’n recht. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor geroosterde grapefruit, of pak een uit met deze geweldige perziktaart met tijm en citroen.

> naar het recept: upside-down perziktaart met tijm en citroen

Upside-down perziktaart met tijm en citroen

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!