Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
wat is porcini

Wat is porcini en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Champignons, oesterzwammen en shiitake worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over porcini. Want wat is porcini en wat kun je ermee?

Wat is porcini?

Porcini is ook wel bekend als eekhoorntjesbrood, maar wat is het eigenlijk? Het zijn eetbare paddenstoelen uit de boletenfamilie, wat ons betreft is het een echte delicatesse. De hoed van de paddenstoel is bruin en het vruchtvlees is wit, ze kunnen wel 25 cm hoog worden.

De paddenstoelen kunnen niet gekweekt worden, ze komen dan ook rechtstreeks uit de natuur. Dit maakt ze dan ook meteen een stuk prijziger dan andere paddenstoelen. Je vindt ze vaak in gedroogde vorm in de supermarkt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt porcini?

De paddenstoelen hebben een verfijnde, beetje nootachtige smaak. De smaak is niet heel uitgesproken, maar toch ook zeer rijk. Je kunt rauwe (dunne) plakjes bijvoorbeeld als smaakmaker toevoegen aan een salade, al is de smaak van de gedroogde variant vaak nét wat verfijnder.

Waar kun je porcini kopen?

Tegenwoordig hoef je echt niet meer naar een delicatessenwinkel voor porcini, tenzij je verse paddenstoelen zoekt. Deze zijn niet zo makkelijk te verkrijgen. De gedroogde variant vind je echter in haast elke supermarkt, zeker de grotere supermarkten.

Hoe vervang je porcini?

Wil je de smaak van porcini toevoegen aan je gerecht, maar kun je de paddenstoel nergens vinden? De specifieke smaak van deze paddenstoel is moeilijk te vervangen, al komen cantharellen misschien wel het meest in de buurt.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?

Heb je verse porcini gehaald? Dan zijn de paddenstoelen vaak twee tot drie dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogd eekhoorntjesbrood kun je vaak een aantal weken tot zelfs maanden bewaren op een koele en donkere plek, zoals de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Verse porcini kun je verwerken in een salade, risotto of pasta, eigenlijk hetzelfde als andere paddenstoelen. De gedroogde variant smaakt net zo lekker in een pasta of risotto, maar moet eerste even weken. Gedroogd eekhoorntjesbrood kun je ook gebruiken voor een smaakvolle bouillon bijvoorbeeld.

Recepten met porcini

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik de keuken in met onze favoriete recepten met porcini. Deze gerechten zijn stuk voor stuk toppers en smaken allemaal nét iets lekkerder dankzij de smaakvolle paddenstoel.

Truffel-paddenstoelenrisotto

Truffel-paddenstoelenrisotto

In dit recept gebruiken we gedroogd eekhoorntjesbrood om de risotto nóg meer smaak te geven. Zeker in combinatie met de truffel is dat absoluut smullen!

Naar het recept
Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Vanja van der Leeden maakte dit heerlijke recept voor ons, en we waren meteen verliefd! Niet alleen op Vanja, maar ook op deze geweldige porchetta, mét eekhoorntjesbrood.

Naar het recept
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Nog zo’n recept waarin onze favoriete paddenstoel perfect combineert met de smaak van truffels. Deze simpel ogende aardappelsoep maak je extra chique door smaakmakers zoals truffel, porcini en andere paddenstoelen.

Naar het recept
Pizza Porcini

Pizza porcini met truffel en fontina

Zelf een pizza bakken in de oven of op een BBQ? Geen probleem, met dit smaakvolle recept lukt het je zeker en vast!

Naar het recept
Risotto met eekhoorntjesbrood, tijm en balsamico

Risotto met eekhoorntjesbrood, tijm en balsamico

Lynn van de Vorst vertelt over haar recept: “Gedroogd eekhoorntjesbrood is een enorme umamibom en is een leuk ingrediënt om in risotto te gebruiken.”

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!