
Champignons, oesterzwammen en shiitake worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over porcini. Want wat is porcini en wat kun je ermee?
Wat is porcini?
Porcini is ook wel bekend als eekhoorntjesbrood, maar wat is het eigenlijk? Het zijn eetbare paddenstoelen uit de boletenfamilie, wat ons betreft is het een echte delicatesse. De hoed van de paddenstoel is bruin en het vruchtvlees is wit, ze kunnen wel 25 cm hoog worden.
De paddenstoelen kunnen niet gekweekt worden, ze komen dan ook rechtstreeks uit de natuur. Dit maakt ze dan ook meteen een stuk prijziger dan andere paddenstoelen. Je vindt ze vaak in gedroogde vorm in de supermarkt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt porcini?
De paddenstoelen hebben een verfijnde, beetje nootachtige smaak. De smaak is niet heel uitgesproken, maar toch ook zeer rijk. Je kunt rauwe (dunne) plakjes bijvoorbeeld als smaakmaker toevoegen aan een salade, al is de smaak van de gedroogde variant vaak nét wat verfijnder.
Waar kun je porcini kopen?
Tegenwoordig hoef je echt niet meer naar een delicatessenwinkel voor porcini, tenzij je verse paddenstoelen zoekt. Deze zijn niet zo makkelijk te verkrijgen. De gedroogde variant vind je echter in haast elke supermarkt, zeker de grotere supermarkten.
Hoe vervang je porcini?
Wil je de smaak van porcini toevoegen aan je gerecht, maar kun je de paddenstoel nergens vinden? De specifieke smaak van deze paddenstoel is moeilijk te vervangen, al komen cantharellen misschien wel het meest in de buurt.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Heb je verse porcini gehaald? Dan zijn de paddenstoelen vaak twee tot drie dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogd eekhoorntjesbrood kun je vaak een aantal weken tot zelfs maanden bewaren op een koele en donkere plek, zoals de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Verse porcini kun je verwerken in een salade, risotto of pasta, eigenlijk hetzelfde als andere paddenstoelen. De gedroogde variant smaakt net zo lekker in een pasta of risotto, maar moet eerste even weken. Gedroogd eekhoorntjesbrood kun je ook gebruiken voor een smaakvolle bouillon bijvoorbeeld.
Recepten met porcini
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik de keuken in met onze favoriete recepten met porcini. Deze gerechten zijn stuk voor stuk toppers en smaken allemaal nét iets lekkerder dankzij de smaakvolle paddenstoel.

Truffel-paddenstoelenrisotto
In dit recept gebruiken we gedroogd eekhoorntjesbrood om de risotto nóg meer smaak te geven. Zeker in combinatie met de truffel is dat absoluut smullen!

Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini
Vanja van der Leeden maakte dit heerlijke recept voor ons, en we waren meteen verliefd! Niet alleen op Vanja, maar ook op deze geweldige porchetta, mét eekhoorntjesbrood.

Aardappelsoep met truffel en porcini
Nog zo’n recept waarin onze favoriete paddenstoel perfect combineert met de smaak van truffels. Deze simpel ogende aardappelsoep maak je extra chique door smaakmakers zoals truffel, porcini en andere paddenstoelen.

Pizza porcini met truffel en fontina
Zelf een pizza bakken in de oven of op een BBQ? Geen probleem, met dit smaakvolle recept lukt het je zeker en vast!

Risotto met eekhoorntjesbrood, tijm en balsamico
Lynn van de Vorst vertelt over haar recept: “Gedroogd eekhoorntjesbrood is een enorme umamibom en is een leuk ingrediënt om in risotto te gebruiken.”
Onze tips

Lekker lokaal met Laura: koningsoesterzwammen als vleesvervanger

Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken

5x recepten voor shoarma (vlees én vega!)

Wat zijn oesterzwammen en wat kun je ermee?

Foodies boekenclub: “Earth’s Own Cuisine”

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.