Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
kerststol recept

Kerststol

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 15

Ingrediënten

Zin om zelf aan de slag te gaan met het bakken van een kerststol? Wij helpen je graag met dit recept!

Bereiding

  1. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is. Zeef 500 g bloem in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en verbrokkel de gist erin. Voeg 2 el suiker en de melk toe en roer het geheel met een vork tot een deeg.

  2. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg ca. 30 minuten rijzen op een warme plaats. Was de rozijnen, laat ze uitlekken en week ze in de rum. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  3. Voeg 50 g suiker, een snufje zout, 150 g boter en het ei toe aan het deeg. Kneed het geheel glad. Kneed de sukade, de amandelen en de rozijnen erdoorheen. Laat het deeg afgedekt ca. 1 uur rijzen.

  4. Kneed het deeg door op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol de stukken uit tot rechthoeken (ca. 20×25 cm). Vouw met bebloemde handen bij beide rechthoeken een een lange kant van het deeg voor ¾ over de andere kant. Rol de gevouwen kant iets over het dubbele deeg.

  5. Vouw twee stukken aluminiumfolie meerdere malen dubbel en maak zo een rand rondom de stollen. Laat de stollen ca. 20 minuten rijzen. Bak ze ca. 10 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2). Bak de stollen nog 18-20 minuten.

  6. Smelt 150 g boter. Bestrijk de warme stollen met de boter en bestuif ze met de poedersuiker. Laat ze afkoelen en bestrooi ze nogmaals met de poedersuiker. In aluminiumfolie gewikkeld zijn de kerststollen 3-4 weken te bewaren.

Per portie: 400 kcal | 48 g koolhydraten | 6 g eiwit | 20 g vet

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (8 stemmen)

Hoe smaakt een kerststol?

Een kerststol is een super luchtig brood, gevuld met krenten en heerlijk amandelspijs. Het brood wordt vaak nog zoeter wanneer je ervoor kiest om hier een laagje poedersuiker bovenop te strooien. Net zoals bij een paasstol, wordt er vaak een laagje roomboter bovenop gesmeerd. Daarna kun je de spijs eroverheen verdelen. Toch houdt niet iedereen van deze spijs en kun je deze natuurlijk ook weglaten.

Zijn alle kerststollen uitverkocht? Koop dan een krentenbrood en voeg hier zelf dan spijs, roomboter en poedersuiker aan toe!

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Een stol kan vrij snel uitdrogen. Bewaar hem daarom in een donkere en droge ruimte, zoals een broodtrommel of luchtdichte bak. Sowieso is het goed om altijd naar de houdbaarheidsdatum te kijken. Is de verpakking al geopend? Dan is het brood nog ongeveer twee tot drie dagen lekker om te eten. Maar we houden natuurlijk van no waste, dus je kunt ook een heerlijke broodpudding maken van de overgebleven restjes!

Wat kun je er allemaal mee?

Het simpelste is natuurlijk om de kerststol zo te eten met wat roomboter. Dit prachtige brood mag natuurlijk niet ontbreken op tafel tijdens het ontbijt of de brunch rond de feestdagen. Wil je eens iets anders maken met een stol? Dat kan! Denk bijvoorbeeld eens aan een broodpudding of wentelteefjes. Zeker als je kerststol over hebt, zijn dit soort ideeën heel handig. Eet smakelijk!