Bereiding

Dit Italiaanse platbrood is oorspronkelijk hartig met olijfolie en kruiden als rozemarijn. Maar ook van de zoete variant gaan we watertanden.

  1. Meng 250 g bloem met ½ tl zout en de gist. Meng er 2 el olie doorheen tot het de structuur van broodkruim heeft. Voeg ca. 150 ml lauwwarm water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Doe het deeg in een kom en dek het af. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen op een warme plaats. Roer de amandelspijs los, voeg daarbij eventueel 1 el water toe.
  2. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 2 stukken. Rol de stukken deeg plat uit. Leg 1 stuk deeg op een met olie ingevette bakplaat. Bestrijk met het amandelspijs en leg het overige stuk deeg er voorzichtig op. Druk lichtjes aan. Druk om de ca. 4 cm met de vingertoppen kuiltjes in het deeg. Laat het deeg nogmaals ca. 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C /hetelucht: 225°C).
  3. Bedruppel de focaccia met 2 el olie en de honing. Strooi er het amandelschaafsel overheen. Bak de focaccia in ca. 10 minuten goudbruin in de oven. Laat kort afkoelen en bestuif met poedersuiker.

© Fotografie: Stephan van Raay / Foodstyling: Willem van Santen / Styling: Femke van Waveren