Advertentie
Bloemkool met een dikke laag kaassaus en een krokant korstje. Dat hoeft niet veel aandacht te kosten zou je denken, behalve als je hem onvergetelijk wil maken. Met deze tips & tricks voor bloemkool gratineren krijg je gegarandeerd het allerlekkerste resultaat!
Bloemkool gratineren
Niets is lekkerder dan zo’n knapperig laagje op je groenten als je ze uit de oven haalt, of niet? Maar goed; hoe doe je dat nu eigenlijk? Wij vertellen je alles over bloemkool gratineren, van de juiste saus tot aan het roosteren van de bloemkool.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Rooster de roosjes
Door de bloemkool eerst te roosteren haal je vocht uit de bloemkoolroosjes. Zo komt er later niet teveel vocht in de kaassaus en houdt deze de juiste consistentie. Het roosteren brengt ook de smaak van de bloemkool naar boven waardoor je gegratineerde bloemkool nóg lekkerder wordt. Daarom is het beter om de roosjes te roosteren en niet te kiezen voor bloemkool koken.
Bloemkool gratineren: de roux
Met een basis van boter en bloem krijg je een dikke saus. Het zetmeel in de bloem zwelt op en verbindt moleculen waardoor de bechamelsaus indikt. Daarvoor moet je natuurlijk wel even weten hoe je de lekkerste roux maakt. Met dit basisrecept voor roux kan het haast niet mislukken. Wil je smaakmakers toevoegen? Doe dit als de roux bijna klaar is. Voeg bijvoorbeeld verse kruiden toe, geraspte kaas of specerijen.
Gladde saus
Het geheim van een gladde bechamel is het melkmengsel beetje bij beetje toevoegen en steeds stevig doorroeren. Alleen dan neemt de roux de melk helemaal op. Heb dus vooral geduld, dit kan even duren. Het is belangrijk om het vuur niet te hoog te zetten, anders brandt de saus aan.
Klontjes
Als de saus toch klontjes blijft vertonen, kun je twee dingen doen. Roer stevig door met een garde of klop als dat niet werkt kort met een handmixer. Hierdoor sla je de klontjes bloem stuk en wordt de bloem opgenomen in de saus.
Bloemkool gratineren in de oven
Eenmaal in de oven gebeurt de echte magie, daar ontstaat het knapperige laagje over de bloemkool. Zorg dat de ovenschotel niet te lang in de oven staat, maar zeker ook niet te kort. De bloemkool moet gaar zijn en het laagje lekker knapperig. De meeste recepten houden zo’n 20-30 minuten aan, maar dit kan nog weleens wisselen.
Wil je een extra knapperig resultaat? Bestrooi de ovenschotel dan met wat broodkruimels of panko en verdeel er wat klontjes boter overheen voordat je de schaal in de oven zet.
Recepten met gegratineerde bloemkool
Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Dat snappen we! Met deze recepten met bloemkool zet je de lekkerste gegratineerde groenten op tafel, en met bovenstaande tips weet je zeker dat je gerecht niet mislukt.
Geen fan van bloemkool of wil je eens iets anders proberen? Andere groenten zoals courgette, pompoen of zoete aardappel lenen zich ook perfect om te gratineren. Eet smakelijk!
Bloemkoolgratin met manchego en amandelen
De Spaanse kaas manchego smaakt heerlijk bij de amandelen en passen goed bij de romige saus. Je hebt maar een uurtje nodig om dit heerlijke ovengerecht op tafel te zetten, ideaal voor de wat drukkere dagen.
Bloemkool gegratineerd met gorgonzola
Niet iedereen houdt van deze kaas, maar wij gebruiken ‘m maar al te graag in dit recept. Door de pittige kaas Gorgonzola krijgt de gegratineerde bloemkool ineens ontzettend veel smaak.
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes
Deze mooie groente van eigen bodem is wat ons betreft een echte alleskunner. Het liefst verwerken we bloemkool in romige ovenschotels zoals deze.
Onze tips
15x de beste recepten met bloemkool
Kaasfondue maken: zo doe je dat
Budget recepten: 11x avondeten voor iedere dag
Wat is aardpeer en wat kun je ermee?
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
15x de beste recepten met broccoli
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.