Advertentie
Ingemaakte rode ui
Je ziet het in steeds meer recepten voorbij komen: ingemaakte rode uien. Lekker op een broodje of door de salade. Gelukkig is zelf uien inmaken (of inleggen) helemaal niet moeilijk en is het relatief goedkoop. Wil je weten hoe je deze zoetzure smaakbommen maakt? Lees dan snel verder!
Wil je ook de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Rode ui: gezond?
In principe kun je alle soorten uien inleggen, maar onze voorkeur gaat uit naar rode uien. Niet alleen vanwege de prachtige felroze kleur maar ook omdat deze soort hartstikke gezond is. Zo bevat rode ui opvallend veel vitamines, mineralen en antioxidanten, meer dan de witte variant. Daarbij is de smaak van rode ui een stuk minder pittig dan zijn blekere broertje. Sommigen omschrijven de smaak zelfs als zoet en dit maakt ze perfect om in te leggen.
Ingemaakte rode ui
Zelf uien inmaken is helemaal niet moeilijk. Wel is het heel belangrijk dat je schoon te werk gaat. De pot waarin je de ingemaakte uien gaat bewaren moet brandschoon zijn om bacterievorming te voorkomen. Het beste kun je de pot voor gebruik goed steriliseren. Dit doe je door de pot ongeveer 20 minuten in een pan met heet water te koken. Daarna is het simpel: je hoeft alleen maar alle ingrediënten aan de schone pot toe te voegen. Hiervoor neem je twee gesneden rode uien, 150 ml witte azijn (bijv. appel- of ciderazijn), 150 ml water, 2 el suiker, 1 tl zout en smaakmakers naar keuze zoals peperkorrels, venkelzaad of laurier.
Ingemaakte rode ui bewaren
Nadat je alle ingrediënten aan de pot hebt toegevoegd, is het een kwestie van geduld. Het duurt ongeveer een uur voordat de ui zacht en op smaak wordt. Maar hoe langer je het laat staan, hoe beter de smaak. Bewaar de pot met ingemaakte rode ui bij voorkeur in de koelkast. Op een koele en donkere plaats blijft het namelijk zeker een week goed. Wil je het liever langer bewaren? Zorg dan dat het water dat je toevoegt aan de uien goed heet is, sluit de pot gelijk af en zet het in de koelkast. De dichte pot blijft dan enkele weken houdbaar. Maak je de pot open? Dan moet je het binnen een week opeten.
Recepten met ingemaakte ui
Maar waar eet je ingemaakte rode ui dan bij? Bij deze heerlijke recepten bijvoorbeeld. De snelle smaakbom geeft elk gerecht net dat beetje extra en kan eigenlijk altijd. Van bowls tot broodjes: dit zijn onze favoriete recepten met ingemaakte (of ingelegde) ui.
Burrito bowl met harissa-garnalen
Een burrito bowl is het perfecte gerecht om restjes mee om te maken. Denk aan mais, tomaat, avocado en wat rijst. Ingrediënten die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt staan en die in combinatie met de zoetzure uien onwijs goed smaken!
Stokbrood gevuld met chorizo, halloumi en tomatenjam
Natuurlijk kun je als lunch een broodje gezond maken, maar dit stokbrood met chorizo, halloumi en tomatenjam is zo veel lekkerder!
Salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen
Een snelle salade is zo gemaakt. Zeker wanneer je de juiste potjes met smaakmakers in de kast hebt staan. Wat denk je bijvoorbeeld van de ingemaakte (of ingelegde) rode ui?
Onze tips
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Perfecte soufflés maken: tips en recept
Noten roosteren: zo doe je dat in de pan, oven of airfryer
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Karbonade bakken en braden: zo doe je dat
Perfect uitgebakken spek: de ultieme tips en recepten
Varkenshaas bakken: met deze tips en recepten kan het niet mislukken
Zo maak je jouw stoofpotje nóg lekkerder
Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?
Alles over aardappelsoorten: van kruimig tot vastkokend
6x de lekkerste puree met of zonder aardappel
Zo kun je perfect gebakken aardappelen maken
Zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks
Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.