
Op zoek naar een smaakvolle en makkelijke manier om je gerechten net dat beetje extra te geven? Dan zijn ingemaakte rode uien je nieuwe favoriete ingrediënt. Wij leggen je uit hoe je dit maakt én delen de beste tips & recepten.
Lees verder na de advertentie
Ingemaakte rode ui
Je ziet het in steeds meer recepten voorbij komen: ingemaakte rode uien. Lekker op een broodje voor de lunch of door de salade. Gelukkig is zelf uien inmaken (of inleggen) helemaal niet moeilijk en is het relatief goedkoop. Wil je weten hoe je deze zoetzure smaakbommen maakt? Lees dan snel verder!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Rode ui: gezond?
In principe kun je alle soorten uien inleggen, maar onze voorkeur gaat uit naar rode uien. Niet alleen vanwege de prachtige felroze kleur maar ook omdat deze soort hartstikke gezond is. Zo bevat rode ui opvallend veel vitamines, mineralen en antioxidanten, meer dan de witte variant. Daarbij is de smaak van rode ui een stuk minder pittig dan zijn blekere broertje. Sommigen omschrijven de smaak zelfs als zoet en dit maakt ze perfect om in te leggen.
Rode ui inmaken:
Zelf uien inmaken is helemaal niet moeilijk. Je hoeft alleen maar de volgende stappen op te volgen:
- Steriliseer de pot voor gebruik goed. Dit doe je door de pot ongeveer 20 minuten in een pan met heet water te koken. De pot waarin je de ingemaakte uien gaat bewaren moet brandschoon zijn om bacterievorming te voorkomen.
- Voeg twee gesneden rode uien, 150 ml witte azijn (bijv. appel- of ciderazijn), 150 ml water, 2 el suiker, 1 tl zout en smaakmakers naar keuze zoals peperkorrels, venkelzaad of laurier toe aan een schone pot.
- Na ongeveer twee uur is de ingemaakte rode ui al op smaak. Maar hoe langer je het laat staan, hoe beter de smaak.
Ingemaakte rode ui bewaren
Nadat je alle ingrediënten aan de pot hebt toegevoegd, is het een kwestie van geduld. Want hoe langer je het laat staan, hoe beter de smaak. Bewaar de pot met ingemaakte rode ui bij voorkeur in de koelkast. Op een koele en donkere plaats blijft het namelijk zeker een week goed.
Wil je het liever langer bewaren? Zorg dan dat het water dat je toevoegt aan de uien goed heet is, sluit de pot gelijk af en zet het in de koelkast. De dichte pot blijft dan enkele weken houdbaar. Maak je de pot open? Dan moet je het binnen een week opeten.
Recepten met ingemaakte ui
Maar waar eet je ingemaakte rode ui dan bij? Bij deze heerlijke recepten bijvoorbeeld. De snelle smaakbom geeft elk gerecht net dat beetje extra en kan eigenlijk altijd. Van bowls tot broodjes: dit zijn onze favoriete recepten met ingemaakte (of ingelegde) ui.

Burrito bowl met harissa-garnalen
Een burrito bowl is het perfecte gerecht om restjes mee om te maken. Denk aan mais, tomaat, avocado en wat rijst. Ingrediënten die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt staan en die in combinatie met de zoetzure uien onwijs goed smaken!

Stokbrood gevuld met chorizo, halloumi en tomatenjam
Natuurlijk kun je als lunch een broodje gezond maken, maar dit stokbrood met chorizo, halloumi en tomatenjam is zo veel lekkerder!

Salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen
Een snelle salade is zo gemaakt. Zeker wanneer je de juiste potjes met smaakmakers in de kast hebt staan. Wat denk je bijvoorbeeld van de ingemaakte (of ingelegde) rode ui?
Onze tips

Anti-traan tips: zo kun je uien snijden zonder te huilen

Zilte smaakbom: 7x recepten met ansjovis

Uiensoep maken: 5x heerlijke recepten

Welmoed Bezoen: “Met deze smaakbommen zet je elke dag wat lekkers op tafel”

Kleine smaakbommetjes: 4x recepten met kappertjes

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.