Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Cover voor Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom

Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom

Advertentie

Op zoek naar een smaakvolle en makkelijke manier om je gerechten net dat beetje extra te geven? Dan zijn ingemaakte rode uien je nieuwe favoriete ingrediënt. Wij leggen je uit hoe je dit maakt én delen de beste tips & recepten.

Ingemaakte rode ui

Je ziet het in steeds meer recepten voorbij komen: ingemaakte rode uien. Lekker op een broodje of door de salade. Gelukkig is zelf uien inmaken (of inleggen) helemaal niet moeilijk en is het relatief goedkoop. Wil je weten hoe je deze zoetzure smaakbommen maakt? Lees dan snel verder!

Wil je ook de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Rode ui: gezond?

In principe kun je alle soorten uien inleggen, maar onze voorkeur gaat uit naar rode uien. Niet alleen vanwege de prachtige felroze kleur maar ook omdat deze soort hartstikke gezond is. Zo bevat rode ui opvallend veel vitamines, mineralen en antioxidanten, meer dan de witte variant. Daarbij is de smaak van rode ui een stuk minder pittig dan zijn blekere broertje. Sommigen omschrijven de smaak zelfs als zoet en dit maakt ze perfect om in te leggen.

Ingemaakte rode ui

Zelf uien inmaken is helemaal niet moeilijk. Wel is het heel belangrijk dat je schoon te werk gaat. De pot waarin je de ingemaakte uien gaat bewaren moet brandschoon zijn om bacterievorming te voorkomen. Het beste kun je de pot voor gebruik goed steriliseren. Dit doe je door de pot ongeveer 20 minuten in een pan met heet water te koken. Daarna is het simpel: je hoeft alleen maar alle ingrediënten aan de schone pot toe te voegen. Hiervoor neem je twee gesneden rode uien, 150 ml witte azijn (bijv. appel- of ciderazijn), 150 ml water, 2 el suiker, 1 tl zout en smaakmakers naar keuze zoals peperkorrels, venkelzaad of laurier.

> naar het recept: zoetzure pickles van groenten

Zoetzure pickles van groenten

Ingemaakte rode ui bewaren

Nadat je alle ingrediënten aan de pot hebt toegevoegd, is het een kwestie van geduld. Het duurt ongeveer een uur voordat de ui zacht en op smaak wordt. Maar hoe langer je het laat staan, hoe beter de smaak. Bewaar de pot met ingemaakte rode ui bij voorkeur in de koelkast. Op een koele en donkere plaats blijft het namelijk zeker een week goed. Wil je het liever langer bewaren? Zorg dan dat het water dat je toevoegt aan de uien goed heet is, sluit de pot gelijk af en zet het in de koelkast. De dichte pot blijft dan enkele weken houdbaar. Maak je de pot open? Dan moet je het binnen een week opeten.

Recepten met ingemaakte ui

Maar waar eet je ingemaakte rode ui dan bij? Bij deze heerlijke recepten bijvoorbeeld. De snelle smaakbom geeft elk gerecht net dat beetje extra en kan eigenlijk altijd. Van bowls tot broodjes: dit zijn onze favoriete recepten met ingemaakte (of ingelegde) ui.

Burrito bowl met harissa-garnalen

Een burrito bowl is het perfecte gerecht om restjes mee om te maken. Denk aan mais, tomaat, avocado en wat rijst. Ingrediënten die je hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt staan en die in combinatie met de zoetzure uien onwijs goed smaken!

> naar het recept: burrito bowl met harissa-garnalen

Burrito bowl met harissa-garnalen

Stokbrood gevuld met chorizo, halloumi en tomatenjam

Natuurlijk kun je als lunch een broodje gezond maken, maar dit stokbrood met chorizo, halloumi en tomatenjam is zo veel lekkerder!

> naar het recept: stokbrood gevuld met chorizo, halloumi en tomatenjam

Stokbrood gevuld met chorizo, halloumi en tomatenjam

Salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen

Een snelle salade is zo gemaakt. Zeker wanneer je de juiste potjes met smaakmakers in de kast hebt staan. Wat denk je bijvoorbeeld van de ingemaakte (of ingelegde) rode ui?

> naar het recept: salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen

Salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen

Lees ook: Anti-traan tips: zo kun je uien snijden zonder te huilen 

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!