Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
recepten met tonijn: vitello tonnato

Zilte smaakbom: 7x recepten met ansjovis

Advertentie

Ansjovis is misschien wel een van de meest gebruikte smaakmakers van de Italiaanse keuken. Niet zonde reden, want het kleine vis geeft onwijs veel smaak. Voeg hem dus vooral eens toe aan je pasta of pizza. Ter inspiratie delen wij onze favoriete recepten met ansjovis.

Recepten met ansjovis

In pesto, door de pasta of op een pizza; in de Italiaanse keuken is ansjovis overal. Het kleine visje smaakt lekker zout en ziltig en maakt daarmee elk gerecht net wat specialer. Weet jij niet goed hoe je deze smaakbom het beste kunt verwerken? Laat je dan inspireren door deze heerlijke recepten met ansjovis!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
recepten met tonijn: vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Hoe je dit bekende gerecht van kalfsvlees en tonijnsaus perfect maakt? Bekijk snel het recept!

Naar het recept
Cover voor

Focaccia met ansjovis

Focaccia is een van de bekendste broden van Italië. Lekker voor bij de borrel, of als onderdeel van een Italiaanse maaltijd. Het grote voordeel van zelf focaccia maken is dat je het brood kunt maken met smaakmakers naar eigen keuze. Wat denk jij bijvoorbeeld van ansjovis?

Naar het recept
Cover voor

Andijvie alla monachina

Al denk je bij andijvie al gauw aan Hollandse pot, ook in andere keukens doet de groente het goed. Dat bewijst dit heerlijke recept wel!

Naar het recept
Pasta met ansjovis en zwarte olijven

Pasta met ansjovis en zwarte olijven

Naast ansjovis zijn olijven een bekende smaakmaker. Combineer beiden en maak er een smaakvolle pasta van. Wat denk jij van dit recept?

Naar het recept
Spitskool, anchoïade en knapperig broodkruim

Spitskool, anchoïade en knapperig broodkruim

Anchoïade is een saus – of eigenlijk een dikke crème – van ansjovis en knoflook. Het is perfect als starter van je diner met wat knapperig brood, maar je kunt hem gebruiken als smaakmaker in dit mooie gerecht met geroosterde spitskool en knapperig ansjovis-broodkruim.

Naar het recept
Spaghetti in citroen botersaus

Spaghetti met citroen-botersaus, ansjovis, parmezaan en broodkruim

Jadis: “Het ziltige van de ansjovis met het frisse van de citroen en het romige van de parmezaan met kookvocht en de structuur van de spaghetti die je om je vork bindt. In één woord: hemels! Het gerecht vraagt om een strakke timing. Vanaf het moment dat de spaghetti in de pan begint te koken, heb je ongeveer 10 minuten om het hele gerecht te maken. Zet dus alles van tevoren klaar, dan heb je tijd genoeg! Tip: als je de ansjovis-smaak te pakken hebt, zet dan wat extra op tafel om erbij te serveren.”

Naar het recept
pizza napoletana

Pizza napoletana

We sluiten het lijstje met ansjovis recepten af met een persoonlijke favoriet. Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana. Hoe je het ook noemt, lekker is het zeker.

Naar het recept
Redactiefavoriet
recepten met tonijn: vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. De klassieker bestaat uit dungesneden kalfsmuis en tonijnsaus met daarin een vleugje van het zilte visje voor extra smaak.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 kalfsmuis (ca. 800 g)
  • 1 el olie
  • 1 el boter
  • 1 blik tonijn (in water – goed uitgelekt)
  • 3 el mayonaise
  • 1 el kappertjes (uit een potje – uitgelekt en fijngehakt)
  • 2 gezouten ansjovisfilets (fijngehakt)
  • 1/2 citroen (de schil geraspt en uitgeperst)
  • zout en peper
  • 12 appelkappertjes
  • 50 g bietenblad
  • 100 g gemengde noten (grof gehakt)
  • knapperig brood

Benodigdheden

  • vleesthermometer

Bereiding

  1. Haal het vlees ca. 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de olie en de boter in een ruime braadpan. Bak er de kalfsmuis rondom op middelhoog vuur goudbruin in. Voor vitello tonnato mag de kalfsmuis mooi rosé blijven van binnen. Gebruik eventueel een vleesthermometer en houd een kerntemperatuur tussen de 50°C en 55°C aan. Heb je geen vleesthermometer? Lees dan tip 3 onder het recept. Neem het vlees uit de pan en laat het minstens 30 minuten rusten.

  2. Maak intussen de tonijnsaus. Meng de tonijn, de mayonaise, de kappertjes, de ansjovis, de citroenschil en het citroensap goed door elkaar. Voor een extra gladde saus kun je alle ingrediënten vermalen in een keukenmachine. Breng de saus eventueel op smaak met wat versgemalen peper.

  3. Bestrooi de kalfsmuis rondom met zout en peper. Snijd de kalfsmuis met een scherp mes in dunne plakken. Verdeel de plakken over een grote schaal. Druip er de tonijnsaus royaal overheen, maar zorg wel dat je de mooie kleur van het vlees nog ziet. Garneer met de appelkappertjes, het bietenblad en de noten. Geef er knapperig brood bij.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!