Advertentie
Recepten met ansjovis
In pesto, door de pasta of op een pizza; in de Italiaanse keuken is ansjovis overal. Het kleine visje smaakt lekker zout en ziltig en maakt daarmee elk gerecht net wat specialer. Weet jij niet goed hoe je deze smaakbom het beste kunt verwerken? Laat je dan inspireren door deze heerlijke recepten met ansjovis!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Vitello tonnato
Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Hoe je dit bekende gerecht van kalfsvlees en tonijnsaus perfect maakt? Bekijk snel het recept!
Focaccia met ansjovis
Focaccia is een van de bekendste broden van Italië. Lekker voor bij de borrel, of als onderdeel van een Italiaanse maaltijd. Het grote voordeel van zelf focaccia maken is dat je het brood kunt maken met smaakmakers naar eigen keuze. Wat denk jij bijvoorbeeld van ansjovis?
Andijvie alla monachina
Al denk je bij andijvie al gauw aan Hollandse pot, ook in andere keukens doet de groente het goed. Dat bewijst dit heerlijke recept wel!
Pasta met ansjovis en zwarte olijven
Naast ansjovis zijn olijven een bekende smaakmaker. Combineer beiden en maak er een smaakvolle pasta van. Wat denk jij van dit recept?
Spitskool, anchoïade en knapperig broodkruim
Anchoïade is een saus – of eigenlijk een dikke crème – van ansjovis en knoflook. Het is perfect als starter van je diner met wat knapperig brood, maar je kunt hem gebruiken als smaakmaker in dit mooie gerecht met geroosterde spitskool en knapperig ansjovis-broodkruim.
Spaghetti met citroen-botersaus, ansjovis, parmezaan en broodkruim
Jadis: “Het ziltige van de ansjovis met het frisse van de citroen en het romige van de parmezaan met kookvocht en de structuur van de spaghetti die je om je vork bindt. In één woord: hemels! Het gerecht vraagt om een strakke timing. Vanaf het moment dat de spaghetti in de pan begint te koken, heb je ongeveer 10 minuten om het hele gerecht te maken. Zet dus alles van tevoren klaar, dan heb je tijd genoeg! Tip: als je de ansjovis-smaak te pakken hebt, zet dan wat extra op tafel om erbij te serveren.”
Pizza napoletana
We sluiten het lijstje met ansjovis recepten af met een persoonlijke favoriet. Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana. Hoe je het ook noemt, lekker is het zeker.
Vitello tonnato
Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. De klassieker bestaat uit dungesneden kalfsmuis en tonijnsaus met daarin een vleugje van het zilte visje voor extra smaak.
Ingrediënten
- 1 kalfsmuis (ca. 800 g)
- 1 el olie
- 1 el boter
- 1 blik tonijn (in water – goed uitgelekt)
- 3 el mayonaise
- 1 el kappertjes (uit een potje – uitgelekt en fijngehakt)
- 2 gezouten ansjovisfilets (fijngehakt)
- 1/2 citroen (de schil geraspt en uitgeperst)
- zout en peper
- 12 appelkappertjes
- 50 g bietenblad
- 100 g gemengde noten (grof gehakt)
- knapperig brood
Benodigdheden
- vleesthermometer
Bereiding
Haal het vlees ca. 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de olie en de boter in een ruime braadpan. Bak er de kalfsmuis rondom op middelhoog vuur goudbruin in. Voor vitello tonnato mag de kalfsmuis mooi rosé blijven van binnen. Gebruik eventueel een vleesthermometer en houd een kerntemperatuur tussen de 50°C en 55°C aan. Heb je geen vleesthermometer? Lees dan tip 3 onder het recept. Neem het vlees uit de pan en laat het minstens 30 minuten rusten.
Maak intussen de tonijnsaus. Meng de tonijn, de mayonaise, de kappertjes, de ansjovis, de citroenschil en het citroensap goed door elkaar. Voor een extra gladde saus kun je alle ingrediënten vermalen in een keukenmachine. Breng de saus eventueel op smaak met wat versgemalen peper.
Bestrooi de kalfsmuis rondom met zout en peper. Snijd de kalfsmuis met een scherp mes in dunne plakken. Verdeel de plakken over een grote schaal. Druip er de tonijnsaus royaal overheen, maar zorg wel dat je de mooie kleur van het vlees nog ziet. Garneer met de appelkappertjes, het bietenblad en de noten. Geef er knapperig brood bij.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Lees ook: Getest: 16x pesto uit de supermarkt
Onze tips
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
7x de lekkerste recepten met wortel
9x de beste recepten met courgette
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.