Spaghetti met citroen-botersaus, ansjovis, parmezaan en broodkruim
Eenvoudig4 personen15 minuten bereiden
Jadis: "Dit gerecht heb ik in Sicilië geproefd. Hiervoor ben ik tijdens één vakantie samen met Ritchie wel vier keer terug geweest. Het ziltige van de ansjovis met het frisse van de citroen en het romige van de parmezaan met kookvocht en de structuur van de spaghetti die je om je vork bindt. In één woord: hemels! Het gerecht vraagt om een strakke timing. Vanaf het moment dat de spaghetti in de pan begint te koken, heb je ongeveer 10 minuten om het hele gerecht te maken. Zet dus alles van tevoren klaar, dan heb je tijd genoeg! Tip: als je de ansjovis-smaak te pakken hebt, zet dan wat extra op tafel om erbij te serveren."
Ingrediënten
- 150 g Parmezaanse kaas
- 2 biologische citroenen
- 400-500 g spaghetti
- 1 tl zout
- 8 ansjovisjes (plus extra om te serveren)
- 1 el roomboter
- broodkruim
- zwarte peper
- verse basilicum (naar smaak)
- Benodigdheden:
- diepe pan
- grote antiaanbakpan (pasta moet erin passen)
- handrasp
- citruspers
- houten lepel
- spaghettitang
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Rasp de Parmezaanse kaas heel fijn. Let op: dit is meer werk dan je denkt.
- Rasp twee citroenen en pers er een van uit.
- Kook de spaghetti in een ruime hoeveelheid water met zout in ongeveer 8 minuten al dente.
- Bak na 4 minuten de ansjovis in de roomboter en hun eigen olie. Roer voorzichtig tot de ansjovis verpulverd is. Voeg dan het citroensap en de helft van de zeste toe.
- Als de pasta beetgaar is, pak het dan met een tang uit de pan en roer door de saus. Roer een grote eetlepel van het nog kokende kookvocht door de pasta. Strooi de kaas eroverheen en roer snel door.
- Serveer in diepe borden en bestrooi met broodkruim, de rest van de zeste, een snuf zwarte peper en verse basilicum.

Uit het boek:
Jadis’ Lemon Kitchen