Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Uiensoep recept

Uiensoep maken: 5x heerlijke recepten

Kun jij ook geen genoeg krijgen van de lichtzoete smaak van uiensoep? Bekijk dan snel onze favoriete recepten en ga gelijk aan de slag. Bijkomend voordeel: het hele huis zal heerlijk gaan geuren.

Uiensoep maken

Lees verder onder de advertentie

Uiensoep is een soep, gemaakt van bouillon en ui. Door de ui te karamelliseren heeft de soep een typische lichtzoete smaak die mooi samengaat met de umami-smaak van de bouillon. Traditioneel wordt de soep geserveerd met kaascroutons of -toast naar klassiek Frans recept. Maar wist je dat er nog veel meer manieren zijn om zelf uiensoep te maken? Bekijk de onderstaande recepten met ui maar snel!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Uiensoep recept

Uiensoep

Deze soep maken is helemaal niet moeilijk, zeker met dit heerlijke recept. De meeste ingrediënten heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis. Wanneer je na het lezen van dit recept gelijk de pan op het vuur zet, kun je binnen drie kwartier een dampend kommetje soep voor je neus hebben staan.

Naar het recept
zo maak je soep nog smaakvoller:uien misosoep

Uien-misosoep met sesam-kaascroutons

Wil je de umami-smaak in de bouillon nog meer naar boven halen? Voeg dan een schepje miso toe. Dit is een Japanse sojapasta en geeft ‘de vijfde smaak’ umami aan je gerecht. In combinatie met de kaas-sesamcroutons is dit een recept dat je keer op keer wil gaan maken.

Naar het recept
Franse uiensoep

Franse uiensoep

De klassieke variant van deze soep mag zeker niet ontbreken in ons lijstje. Met dit recept maak je een flinke pan, zo heb je genoeg voor zeker zes personen. Ideaal voor etentjes waarbij je een lekker soepje wilt serveren. Reken er maar op dat iedereen het recept zal vragen!

Naar het recept
Aziatische uiensoep

Aziatische uiensoep en brioche met soja en paddenstoelen

Frans-Aziatisch is niets nieuws, maar het paddenstoelenpoeder in de brioche bij dit soepje maakt het verschil. Dat zijn onverwachte smaken in een klassieke soep, wat wil je nog meer? Uien snijden zonder te huilen misschien, maar daar hebben wij heel veel tips voor!

Naar het recept
Klassieke uiensoep met madeira

Klassieke uiensoep met madeira

Serveer je graag gerechten uit de klassieke Franse keuken? Dan wordt deze klassieke uiensoep met madeira een nieuwe favoriet. Zeker niet als je er ook nog eens stokbrood met gruyère bij serveert is deze soep gegarandeerd een succes. Wat een smaakmakers bij elkaar…

Naar het recept
uitgelicht recept
Uiensoep recept

Uiensoep

Deze soep maken is helemaal niet moeilijk, zeker met dit heerlijke recept. De meeste ingrediënten heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis. Wanneer je na het lezen van dit recept gelijk de pan op het vuur zet, kun je binnen drie kwartier een dampend kommetje soep voor je neus hebben staan.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

750 g uien
2 teentjes knoflook
50 g boter
45 g suiker
250 ml witte wijn
1400 ml runder- of kippenbouillon
1 laurierblaadje
2 takjes tijm
zout en peper
80 g gruyère
8 sneetjes stokbrood

Bereiding

  1. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Pel en snipper de knoflook. Smelt de boter en de suiker in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren ca. 15 minuten of totdat de ui diep goudbruin kleurt.

  2. Voeg de knoflook toe en blijf ca. 2 minuten roeren. Blus het geheel af met de witte wijn en daarna met de bouillon en breng het geheel aan de kook. Voeg het laurierblaadje en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat ca. 25 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblaadje en de takjes tijm en breng de soep op smaak met zout en peper.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de gruyère. Leg de sneetjes stokbrood op een ovenrooster en bestrooi ze met de gruyère. Bak ze ca. 10 minuten in de oven en serveer ze in de kom met soep.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!