Bereiding


 
Gisteravond hebben we met collega’s Sinterklaas gevierd. Traditiegetrouw zorgt de kookredactie voor het eten. Soep, quiches, iets lekkers voor op stokbrood en snoepgoed stonden op de intekenlijst. Wilde je iets van de lijst maken dan kon je je naam er opzetten. Ik koos voor soep. Soep is makkelijk voor een groot gezelschap te maken. Als ik veel eters op bezoek krijg maak ik vaak Franse uiensoep. Altijd lekker.
Op woensdagavond stond ik dus een berg uien te pellen. Om tijd te winnen deed mijn keukenmachine het snijdwerk. Voor wie ook Sinterklaasavond met uiensoep wil vieren, hier volgt het recept:
1 Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
2 Smelt in een grote de boter met de olie. Voeg de uien toe en fruit ze even aan. Voeg de suiker en naar smaak zout en peper toe. Doe een deksel op de pan en stoof de uien 25-30 minuten tot ze zacht, goudgeel van kleur en gekaramelliseerd zijn.
3 Voeg de wijn toe en zet het vuur hoger. Kook de wijn voor de helft in, 8-10 minuten. Voeg de bouillon toe en de laurier. Zet het vuur lager en laat de soep ca. 45 minuten zachtjes koken.  Als de soep te snel inkookt of te sterk van smaak is kan je wat water toevoegen.
4 Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het stokbrood in plakjes. Rooster het brood 3-5 minuten per kant in de oven.
5. Verwijder de laurier uit de soep en schenk de soep in kommen die de oven in kunnen. Leg 3 plakjes stokbrood in de soep en bestrooi de soep rijkelijk met kaas. Zet de soepkommen 10-15 minuten onder de grill tot de kaas smelt en de rand van het brood lichtjes bruin kleurt.
Het recept is afkomstig uit Paris authentic recipes – celebrating the foods of het world van Williams-Sonoma.