Welmoed Bezoen: “Met deze smaakbommen zet je elke dag wat lekkers op tafel”
Advertentie
Welmoed Bezoen
Als er iemand weet hoe je minimale moeite een gerecht met maximale smaak kunt maken, dan is het Welmoed Bezoen wel. Deze foodie wist van jongs af aan dat ze kookboeken wilde maken en heeft alles in werking gezet om dat te bereiken. Zo werkte ze als chef-patissier in de keuken van een tweesterrenzaak en leerde daar verschillende trucs en technieken om goed te kunnen koken met groenten. Met deze kennis schreef ze de boeken Comfort Food met groenten en de Saladebijbel. Binnenkort komt haar boek Welmoed’s Wilde keuken uit waarin ze tips en recepten deelt om elke dag lekkerder te maken. Spoiler alert: met de juiste ingrediënten ben je al een heel eind en deze koopt ze graag bij de online supermarkt Crisp. Want waar je bij Welmoed moet zijn voor smaakvolle bereidingen, heb je via de Crisp-app de beste ingrediënten met gemak in huis.
Wil je nog meer mooie verhalen en lekkere recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Smaakmakers
Volgens Welmoed is het niet moeilijk om smaakvol te eten. Lachend vertelt ze: “Om lekker te kunnen eten, hoef je heus niet uren in de keuken te staan. Liever niet zelfs.” Ze licht toe: “In mijn nieuwste kookboek Welmoed’s Wilde keuken laat ik zien hoe je in een recordtijd een heerlijke maaltijd op tafel zet. Hiervoor gebruik ik een flinke collectie lang-houdbare smaakbommen zoals zelfgemaakte bosui-olie en ingemaakte citrusvruchten. Ik raad iedereen aan om af en toe een zondag de keuken in te duiken om eenzelfde soort collectie op te bouwen. Daarmee win je tijd in de keuken en breng je al je gerechten eenvoudig hoog op smaak. Het is natuurlijk het leukste om alles zelf te maken maar mocht je dat te veel werk vinden dan kun je veel smaakmakers ook kant-en-klaar kopen. Zo bestel ik graag ponzu via de supermarkt-app Crisp. Dat is een Japanse dressing en dipsaus gemaakt van gefermenteerde shoyu en citrusvruchten als yuzu. De perfecte smaakmaker bij gestoomde groenten of vis.” Meer van Welmoed’s boodschappenlijstje met favoriete producten vind je in de Crisp-app.
Smaakvol eten
Naast een flinke collectie aan lang-houdbare smaakbommen, heeft Welmoed ook altijd verse producten in huis. In de lente zijn dat vooral seizoensgroenten als groene asperges en venkel, maar ook verse kruiden als daslook. Wanneer ik haar vraag waarom ze zo gek is op eten uit het seizoen, reageert ze verbaasd: “Waarom niet? Vers uit het seizoen is alles lekkerder. Dat proef je niet alleen maar voel en ruik je ook. Er gaat niks boven de geur van verse citrusvruchten en daar geniet ik het liefst zo lang mogelijk van. Daarom probeer ik de laatste bloedsinaasappels van dit jaar nog te verwerken in zo veel mogelijk lang-houdbare smaakbommen. Je kunt bloedsinaasappels bijvoorbeeld heel goed inleggen of er curd van maken. Zo heb je er lang plezier van!”
Welmoed geeft als tip: “Daarbij is het wel belangrijk om citrusvruchten van goede kwaliteit te gebruiken. Zo let ik er altijd op dat mijn groente en fruit biologisch geteeld zijn. Dan weet je zeker dat ze veel smaak bevatten en dat de schil niet met pesticiden is behandeld. Dat is fijn want dan kun je de schillen ook in je gerechten verwerken. Het fijne van Crisp vind ik dat ze inzichtelijk maken waar alle producten vandaan komen en hoe ze geteeld zijn. Zo doe je geïnformeerd boodschappen en ben je verzekerd van de juiste kwaliteit.”
Wilde Citroenrisotto
Over biologische citrusvruchten gesproken, niet alleen bloedsinaasappels maar ook citroenen zijn bij Welmoed favoriet. Ze maakte er een heerlijk recept mee dat volgens haar straalt als de zon. Welmoed legt uit: “Alledaagse ingrediënten op een nieuwe en verfrissende manier gebruiken, daar hou ik van. Zo kan je van weinig toch iets heel bijzonders maken. Zo vind je in dit gerecht bij elke hap en geheime smaakbom in de vorm van fijngesneden citroen. Dat is een mooie tegenhanger bij deze romige risotto en maakt elke hap spannend. Ik vind het leuk om ingrediënten in diverse bereidingen te gebruiken. Daarom gebruik ik ook citroensap en wordt de venkel tweemaal verwerkt. Een deel wordt gekarameliseerd en een deel ingemaakt. Zo krijg je the best of both worlds en hoef je maar weinig ingrediënten in huis te halen. Hiermee wil ik laten zien dat smaakvol eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Het is een kwestie van goede ingrediënten slim gebruiken.”
> naar het recept: Welmoed’s Wilde Citroenrisotto
Met Crisp wordt elke dag zoveel lekkerder
Wil je het seizoensrecept van Welmoed Bezoen thuis maken? Dan heb je geluk! Want ook al ligt haar nieuwste boek Welmoed’s Wilde keuken pas vanaf 5 mei in de winkels, het recept van haar wilde citroenrisotto met venkel deelt ze exclusief via de Crisp-app. Met één klik op de knop leg je gemakkelijk alle verse ingrediënten die je voor het recept nodig hebt in je mandje. Daarnaast geeft Welmoed een inkijkje in wat er aan favoriete producten op haar boodschappenlijstje niet mag ontbreken. Zo kook je thuis heel gemakkelijk, net zo lekker (en wild!) als Welmoed.
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.