Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Nina Olsson

Nina Olsson: “Een smaakvol gerecht start bij écht goede ingrediënten”

In samenwerking met Crisp

Advertentie

Bij Foodies zijn wij gek op goed eten en maken we het liefst van elk gerecht een feestje. Om erachter te komen hoe we elke dag nou nog lekkerder kunnen maken, gingen we in gesprek met de Zweedse chef Nina Olsson. Niet alleen deelt zij haar favoriete producten en tips maar ook het recept van een heerlijk seizoensgerecht waarvan de ingrediënten exclusief te bestellen zijn bij de online supermarkt Crisp.

Als je op zoek bent naar inspiratie voor gezonde en smaakvolle vegetarische gerechten, dan is Nina Olsson iemand om in de gaten te houden. Je kunt haar kennen van haar populaire blog “Nourish Atelier”, de best-selling kookboeken “Bowls of Goodness” en “Feasts of Veg“, of het restaurant Chez Nina in Amsterdam. Deze culinaire alleskunner heeft een voorliefde voor verse en lokale ingrediënten en dat zie je terug in haar kleurrijke en prachtig gepresenteerde gerechten. Haar recepten zijn geïnspireerd door haar Scandinavische roots en haar passie voor mediterrane en Midden-Oosterse smaken. Of je nu een doorgewinterde vegetariër bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe en smakelijke gerechten, Nina kan je zeker helpen om elke dag lekker te maken. Want smaakvol eten start volgens haar bij de basis: goede ingrediënten. En die koopt ze het liefst bij de online supermarkt Crisp. Want waar je bij Nina moet zijn voor smaakvolle bereidingen, heb je via de Crisp-app de beste ingrediënten met gemak in huis.

Wil je nog meer mooie verhalen en lekkere recepten ontvangen? Schrijf je in:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Smaakvol eten

Volgens Nina Olsson hoeft smaakvol eten niet ingewikkeld te zijn. De basis van een goed gerecht start namelijk volgens haar bij goede ingrediënten. Bij voorkeur vers, uit het seizoen, zoveel mogelijk lokaal en gemaakt door mensen met een passie voor hun product. Als die basis goed zit, heb je niet veel poespas nodig om iets smaakvols op tafel te zetten. Thuis kookt ze dan ook het liefst zo simpel mogelijk zodat ze kan genieten van de pure smaken van het eten. Om lekkerder te kunnen koken, raadt ze aan om je basisingrediënten eens goed te bekijken. “Wanneer je een goede basis in je keukenkastjes hebt staan, maak je thuis eenvoudig smaakvolle gerechten”, zegt ze. Olijfolie van hoge kwaliteit, kruidenmixen en zout zijn enkele voorbeelden van producten waarbij je echt een smaakverschil proeft.

Nina vertelt: “Wat ook niet veel mensen weten, is dat specerijen snel hun smaak verliezen”. Daarom is haar tip om niet te veel smaakmakers in huis te halen, maar te kiezen voor enkele en ze op verschillende manieren te gebruiken. Less is more. Zelf maakt ze wekelijks een nieuwe kruidenmix zoals garam masala of ras al hanout, die ze in een klein potje naast het fornuis bewaart en over verschillende gerechten strooit. Bijvoorbeeld over een eitje, salade of pasta. Zo brengt ze gerechten moeiteloos op smaak en kan ze al haar kruiden gebruiken zonder dat ze veel in huis hoeft te halen.

Nina Olsson

Verse pasta

Naast goede basisingrediënten heeft Nina Olsson altijd verse pasta in huis. Ze vindt dat dit alledaagse gerechten een stuk specialer en smaakvoller maakt. Volgens haar geeft verse pasta een rijke smaak door de toegevoegde eieren en de aangename textuur. Ze vertelt: “Een pastagerecht kan haast niet mislukken wanneer je goede pasta gebruikt. Want met de juiste producten laat je eenvoudig het hele gerecht stralen.” Om er zeker van te zijn dat ze de goede pasta in haar mandje stopt let ze altijd op de volgende punten: de pastavorm, de hoeveelheid toegevoegde eieren en of het lokaal geproduceerd is.

Haar favoriete pasta’s koopt ze bij de online supermarkt Crisp en worden gemaakt door De Pastafabriek. Ze legt uit: “Deze pasta’s worden lokaal geproduceerd en dat vind ik erg belangrijk. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu maar ook omdat verse producten meer voedingstoffen bevatten en beter smaken. Daarbij steun je zo ook de lokale community. De Pastafabriek Al Dente is net als mijn bedrijf gevestigd in Amsterdam. Hier wordt alles door een Italiaanse familie op bestelling gekneed, gewalst, gesneden en gevuld, waardoor deze Italiaanse specialiteiten altijd supervers aan huis worden afgeleverd.” Nina kiest het liefst voor een pasta met wat structuur zoals buccatini, omdat de saus hier beter aan blijft kleven. Ook gebruikt Nina af en toe gedroogde pasta omdat deze geen eieren bevatten en daardoor beter passen binnen een plantaardig dieet. Haar favoriete gedroogde pasta’s zijn van het Italiaanse merk Ligouri, die ze ook bij Crisp koopt.

Nina’s pomodori-pinda pasta

Nina Olsson: “Met pasta kun je natuurlijk alle kanten op maar mijn favoriete gerecht van dit seizoen is een romige pasta met babyspinazie, pinda-tomatensaus en koriander.” Deze pomodori-pinda pasta is een vereenvoudigde versie van een van de bestsellers in haar restaurant. Omdat ze thuis het liefst zo simpel mogelijk eet heeft Nina het recept aangepast zodat het ook makkelijk thuis te maken is. Het gerecht is een fusion van verschillende keukens, namelijk Italiaans, Indonesisch en Nederlands. Nina vindt het leuk om te experimenteren met ingrediënten en is niet bang dat smaken niet samengaan. “Ik strooi het liefst overal pinda’s overheen en met pasta zit je toch altijd goed?”, zegt ze lachend.

“Koken moet fun zijn en dat doe ik door verschillende keukens met elkaar te combineren.” Hoewel haar Italiaanse chef afkeurend reageerde op het concept, was hij na de eerste hap al om. Ze vertelt: “Als het werkt, dan werkt het. Ik geloof erin dat de kracht van het gerecht begint bij de kwaliteit van de ingrediënten. De spinazie uit het seizoen voegt een frisse veerkrachtige umami toe. Wat mij betreft perfect om het voorjaar mee in te stappen. Dit is een eenvoudig gerecht met pure ingrediënten, waarmee je dagelijks gemakkelijk meer smaak op tafel zet.”

Pasta recept Crisp

Met Crisp wordt elke dag zoveel lekkerder

Wil je het seizoensrecept van Nina Olsson thuis maken? Met de app van Crisp heb je toegang tot het recept en krijg je alle verse ingrediënten gemakkelijk aan huis bezorgd.  En wat je vóór 22.00 uur bestelt wordt de volgende dag in heel Nederland bezorgd op een moment dat jou uitkomt. Ontzettend lekkere producten, vol van smaak, volop in het seizoen en ook nog goed geprijsd. Dat krijgt Crisp voor elkaar door rechtstreeks in te kopen bij honderden kleine, zoveel mogelijk lokale makers, kwekers en telers. Daarbij kun je bij Crisp niet alleen terecht voor al je verse boodschappen, maar ook voor recepten. Wanneer je bijvoorbeeld het recept van Nina’s pomodori-pinda pasta in de app selecteert, krijg je automatisch alle bijbehorende ingrediënten in jouw mandje. Zo wordt het maken van Nina’s favoriete seizoensgerecht wel heel makkelijk!

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!