Advertentie
Traybakes zijn makkelijk om te maken én superlekker. Houd je je aan een aantal regels, dan kun je eindeloos variëren met verschillende ingrediënten en smaakmakers. Hoe stel je een perfecte traybake samen? Wij geven je de beste tips en delen met jou onze lekkerste recepten!
Wat is een traybake?
Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. Ze bestaan bijvoorbeeld uit geroosterde groenten en vlees, vis, kaas of peulvruchten. Je husselt de ingrediënten door elkaar op een bakplaat of in bijvoorbeeld een ruime ovenschaal. Vervolgens rooster je het geheel in de oven.
Traybakes zijn razend populair omdat ze lekker en heel makkelijk om te maken zijn. Meestal heb je maar weinig voorbereidingstijd nodig. Daarnaast doet je oven ook nog eens de rest van het werk! Omdat alles uit één bakplaat komt, heb je bovendien weinig afwas. Door alle ingrediënten te mengen kunnen alle smaken in elkaar trekken, met een heerlijk hoofdgerecht als resultaat. Met traybakes kun je dus eindeloos variëren met verschillende ingrediënten en gebruiken wat je in huis hebt. Wel moet je je aan een aantal algemene regels houden. Hoe stel je een traybake samen en hoe maak je hem extra lekker? Wij geven je de beste tips & tricks!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Een traybake samenstellen
Een traybake is een volledige maaltijd, je eet het bijvoorbeeld als avondeten. Daarom moet hij in ieder geval groenten en een eiwitbron bevatten zoals vlees, vis of een vleesvervanger. Koolhydraatbron is een optie – zo kun je bijvoorbeeld aardappels toevoegen. Maar je kunt ook een lichte versie met weinig koolhydraten maken, of wat (plat)brood bij je traybake serveren. We nemen alle onderdelen van een lekkere traybake een voor een met je door.
Groenten op je traybake
Gebruik het liefst verschillende soorten groenten. Verschillende kleuren, smaken en structuren zorgen voor een leuk geheel en ook nog eens variatie in voedingsstoffen. Wel is het belangrijk om groenten te combineren die op elkaar lijken en dus ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Harde, zetmeelrijke knollen en wortelgroenten kun je bijvoorbeeld prima samen in de oven doen. Wortel met cherrytomaat is daarentegen niet zo’n geslaagde combinatie. Combineer dus harde groenten liever niet met sappige groenten. Overige groenten kun je eigenlijk overal mee combineren. Hierbij een handig overzicht:
Harde knol- en wortelgroenten:
- wortel
- (zoete) aardappel
- pastinaak
- koolraap
- knolselderij
- rode biet
- pompoen
- koolrabi
- aardperen
Sappige vruchtgroenten:
- paprika
- (cherry)tomaat
- aubergine
- courgette
Overige groenten:
Niet geschikt:
- fijne sla (rucola, veldsla, postelein, jonge bladsla)
- komkommer
- kiemgroenten
Groenten voorbereiden voor je traybake
De meeste groenten hebben wat voorbereiding nodig. Maak de groenten schoon en schil ze eventueel. Snijd de groenten in gelijke stukken zodat ze even snel gaar zijn. Groenten met een lange bereidingstijd kun je ook voorkoken, zodat ze sneller klaar zijn. Zorg dat de groenten rondom bedekt zijn met een dun laagje olie. Hussel ze met olie door elkaar met je handen – dat werkt het beste. Verdeel de stukken groenten in een enkele laag over de bakplaat. Zorg dat er wat ruimte tussen de groenten zit, dus maak de bakplaat niet te vol. Nog een extra tip: voeg aan iedere traybake een paar ongepelde teentjes knoflook. Na het roosteren druk je de zachte knoflook zo uit de schil: een fantastisch smaakbommetje!
Eiwitbron
Je kunt verschillende eiwitbronnen aan je traybake toevoegen – dierlijk of plantaardig:
Houd bij eiwitbronnen rekening met hun bereidingstijd, deze vind je op de verpakking. Hele kippendijen moeten bijvoorbeeld wel 45 minuten in de oven, maar een stukje vis heeft aan 10 minuten meer dan genoeg. Sommige ingrediënten moet je dus samen met de groenten in de oven doen, andere zal je pas later moeten toevoegen, wanneer de groenten bijna gaar zijn. Zorg dat ook je vlees, vis of andere eiwitbron bedekt zijn met een dun laagje olie of marinade zodat ze in de oven mooi karamelliseren.
Olie
Het is belangrijk om alle ingrediënten te husselen met wat olie zodat ze rondom bedekt zijn met een dun laagje olie. Hierdoor kan het oppervlak in de oven mooi karamelliseren. Dat is belangrijk voor de smaakontwikkeling maar zorgt ook voor een mooie geroosterde textuur. Gebruik geen koudgeperste, ongeraffineerde olie zoals lijnzaadolie of extra vierge olijfolie. Deze zijn namelijk niet bestand tegen hoge temperaturen. Vetten die geschikt zijn:
- milde olijfolie (om mee te bakken)
- zonnebloemolie
- ghee (geklaarde boter)
- rijstolie
- sojaolie
- arachideolie
- koolzaadolie (geraffineerd)
Kruiden en specerijen
Meng de ingrediënten met kruiden en specerijen naar smaak. Leg hele takjes stevige kruiden zoals tijm, laurier, salie of rozemarijn op de bakplaat. Of gebruik gedroogde kruiden- en specerijen(mixen). Het hangt van je smaak en de gebruikte ingrediënten af wat je het beste kunt toevoegen. Wees vooral niet bang om te experimenteren en gebruik wat je lekker vindt. Hieronder wat inspiratie:
- garam masala (lekker met bloemkool en paneer)
- ras el hanout (lekker met aubergine en kikkererwten)
- gerookte-paprikapoeder
- cayennepper
- cajunkruiden
- oregano
- tijm
- Italiaanse kruiden
- Provençaalse kruiden
- vadouvan
- za’atar
- curry madras
- venkelzaad
- mosterdzaad
Traybake glaceren
Wil je je traybake lekker sticky maken, dus van zo’n heerlijk kleverig laagje voorzien? Deze techniek heet ook wel ‘glaceren’ en is heel simpel. Bedruip het geheel 10 minuten voor het einde met honing en schuif de bakplaat weer in de oven. Voor een Aziatisch tintje kun je de honing met een scheutje sojasaus, geraspte gember en wat sambal mengen. Voor een heerlijk zoetzuur resultaat kun je de honing met bijvoorbeeld wat balsamico mengen.
Garnering en toppings
Is je traybake klaar? Maak het resultaat af met lekkere toppings. Zo maak je je traybake nog mooier en lekkerder! Maak je traybake bijvoorbeeld af met:
- verse kruiden (basilicum, oregano, munt, peterselie, koriander)
- geroosterde noten (amandelen, walnoten, pecannoten, pistachenoten)
- zaadjes (sesamzaad, nigellazaad)
- pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten)
- salsa (bijv. gegrilde-chilisalsa)
- granaatappelpitjes
- verkruimelde verse geitenkaas of feta
Roosteren
Zorg dat de oven goed voorverwarmd is voor je de traybake erin schuift. 180 graden is de ideale temperatuur om te roosteren. De groenten zijn klaar wanneer ze licht geblakerd zijn en je makkelijk met een vork of een mesje erin kunt prikken. Voor vlees en vis kun je het beste de bereidingstijd op de verpakking aanhouden en even controleren of ze vanbinnen gaar zijn. Controleer het geheel af en toe en schep alles tussentijds één of twee keer om zodat alles gelijkmatig gaart en niet te donker kleurt.
Sausjes
Je maakt je traybake nóg lekkerder als je er een sausje bij serveert. Dat kan een kant-en-klare saus zijn zoals mayonaise of – voor een lichtere versie – crème fraîche, zure room of Griekse yoghurt. Maar je kunt natuurlijk verschillende sausjes maken. Mijn favoriet die bijna overal bij past is zelfgemaakte knoflooksaus. Meng hiervoor 2 el mayonaise met 3 el Griekse yoghurt, 1 geperst teentje knoflook en zout en peper naar smaak.
De lekkerste traybakes recepten
Nog even oefenen aan de hand van lekkere traybake recepten? Hier zijn onze lekkerste traybakes op een rij:
Traybake met kip, paprika en chorizo
Wat ons betreft een heerlijke combinatie en daarmee één van onze favoriete traybakes.
Gevulde prei met champignons en blauwe kaas
Wist je dat prei ontzettend goed combineert met blauwe kaas? Probeer maar eens met dit fijne recept.
Spruitjes & prei met feta en tijm van Rukmini Iyer
Nog zo’n heerlijke traybake met prei. Ditmaal combineren we deze groente met feta en verse tijm.
Traybake met zalm en mosterd-dillesaus
Wil je liever wat vaker vis eten? We maken het je gemakkelijk met dit heerlijke recept!
Onze tips
11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven
10x de beste keukenhacks die je écht moet kennen
11x onze favoriete Indiase recepten
5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.