Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
wat is lijnzaadolie

Wat is lijnzaadolie en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Olijfolie, azijn en boter worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over lijnzaadolie. Want wat is lijnzaadolie en wat maak je ermee?

Wat is lijnzaadolie?

Je hebt de flesjes vast weleens in de supermarkt of bij de drogisterij gezien, maar wat is lijnzaadolie eigenlijk? Het is vast geen verrassing dat het wordt gemaakt van lijnzaad. Een zaadje dat afkomstig is van de vlasplant. Het is een natuurlijke bron van vezels, waardoor het eten van dit zaadje je spijsvertering een flinke boost kan geven. Lijnzaad is daarnaast een echte vitaminebom die je immuunsysteem ondersteunt. Lijnzaadolie heeft dezelfde werking en is daarmee een van de gezondere oliën om te gebruiken in de keuken.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt lijnzaadolie?

Nu we je vraag ‘wat is lijnzaadolie?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze vitaminebom heeft een lichte en nootachtige smaak. Het is veelzijdig te gebruiken. Let op! Je kan er echter niet mee koken, want lijnzaadolie is ongelooflijk gevoelig voor warmte en oxideert snel. Je kunt lijnzaadolie goed gebruiken om over dips zoals hummus te druppelen of om een salade dressing mee te maken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Lijnzaadolie heeft een paar interessante kenmerken: het is hoog in omega-3 vetzuren en het is een gezonde aanvulling wanneer je niet veel vis eet. Soms lees je dat lijnzaadolie gewichtsverlies stimuleert en goed werkt tegen verstopping omdat het de darm “smeert”. Echter is dit niet per sé wetenschappelijk bewezen, het is dan ook geen wonderdrankje waardoor de kilo’s er vanaf vliegen. Door de omega-3 vetzuren is het aannemelijk dat het bevorderlijk is voor je gezondheid, zeker voor de gezondheid van het hart.

Waar koop je lijnzaadolie?

Je koopt het in de meeste supermarkten. Daarnaast vind je het in drogisterijen of reform- en natuurwinkels. Online is het ook makkelijk te verkrijgen.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je bewaart het op een donkere, droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Omdat lijnzaadolie snel oxideert, is het verstandig om een klein flesje te kopen en het na openen binnen een paar weken op te maken.

Wat kun je er allemaal mee?

Zoals we al eerder schreven, je kunt er niet mee koken. Wel is het een fijne olie om te gebruiken als saladedressing, zeker door de nootachtige smaak. Je kunt ook een scheutje door de yoghurt doen, of door je smoothie. Of laat de olijfolie achterwege als je zelf hummus maakt, en besprenkel deze eens met wat lijnzaadolie. Teveel lijnzaad kan overigens schadelijk zijn voor je gezondheid, zorg er daarom voor dat je niet meer dan 1 à 2 eetlepels gebruikt per dag.

Recepten met lijnzaadolie:

Recepten met kikkererwten: Hummusbowl met geroosterde groenten

Hummusbowl met geroosterde groenten

In een stoof, als basis voor de hummus of in een salade. Kikkererwten! Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner. Vervang in dit recept de olijfolie voor wat lijnzaadolie en je hebt een heerlijk gerecht op tafel staan!

Naar het recept
Salade met komijn-biefstukreepjes

Salade met komijn-biefstukreepjes

Gezond was nog nooit zo makkelijk én lekker! Dat proef je bij elke hap van dit fijne recept. Wil je het nog gezonder maken? Vervang dan de olijfolie in de dressing voor lijnzaadolie. Het geeft ook nog eens een heerlijke nootachtige smaak aan het geheel. Dat past goed bij de komijn-biefstukreepjes.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!