Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
seizoensgroenten april bloemkool

Zo kan je het beste bloemkool koken en bereiden

Advertentie

Bloemkool in huis? Tijd om er wat mee te maken! Deze heerlijke groente komt in tal van gerechten goed tot zijn recht, aan lekkere recepten is er dan ook geen gebrek. Maar hoe kan je bloemkool ook alweer het beste koken en bereiden? Wij leggen je alles uit over bloemkool koken!

Bloemkool koken

Bloemkool koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je bloemkool koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je de groente eerst in stukken snijden en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe lang bloemkool koken?

Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moet bloemkool koken?’. Want alleen zo weet je hoe je de groente het beste kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je bloemkool ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.

Hoe maak je bloemkool klaar?

Bloemkool ken je misschien wel als die groente die altijd veel te gaar gekookt wordt. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. Voor het bereiden van bloemkool, vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. Spoel vervolgens de bloemkool af in een vergiet om eventueel zand te verwijderen en verwijder de bladeren. Gooi deze bladeren vervolgens niet weg, deze kan je gewoon opeten. Verwijder ook het onderste gedeelte van de stronk. Dit onderste gedeelte kan je wel weggooien. Door de vele vezels kan deze wat taai smaken. Snijd vervolgens de rest van de stronk in gelijke stukken. De rest van de bloemkool kan je in gelijke roosjes snijden. Voeg de gesneden bloemkool aan de pan toe en laat de bloemkool ongeveer vijf tot acht minuten koken. Kook je alleen de roosjes? Dan volstaat vijf minuten. Wil je zeker weten dat de groente gaar is? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, is de groente goed gaar.

Bloemkool gratineren

Is het bloemkool koken gelukt? Dan maak je de groente eenvoudig nog lekkerder met een flinke laag kaassaus en een knapperig korstje. Dit doe je door bloemkool te gratineren.

Recepten met bloemkool

Doordat bloemkool zo snel gaar is, kan je de groente hartstikke makkelijk bereiden. In soep, bij een avg’tje of zelfs gewoon zo als snack. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan onze recepten met bloemkool!

Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Een snelle soep die zo op tafel staat. Boordevol groenten door de bloemkool en prei. De zelfgemaakte croutons smaken er heerlijk bij. Oh ja, en kaas is baas natuurlijk. In dit geval gaat er een handje cheddar en parmezaan doorheen.

Naar het recept
Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

Geroosterde bloemkool behoudt perfect z’n bite én is ook nog eens erg lekker. De kokosdressing maakt het helemaal af en past dan ook goed bij de overige smaken.

Naar het recept
lekker door de week

Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool

Gezond, lekker en snel! Dat is deze heerlijke rijstsalade met bloemkool. Heb je over? Eet dit gerecht gerust als lunch de volgende dag. Je collega’s zullen jaloers zijn.

Naar het recept
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Deze mooie groente van eigen bodem is een echte alleskunner. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, verwerken wij bloemkool het liefst in romige ovenschotels.

Naar het recept
gebraiseerde bloemkool

Gebraiseerde bloemkool

Willem: “De bloemkool is heerlijk zacht, maar heeft toch structuur en bite. Gaat perfect met de geroosterde noten en het zoete van de rozijnen.”

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!