Advertentie
Bloemkool koken
Bloemkool koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je bloemkool koken om de groente perfect beetgaar te krijgen? Moet je de groente eerst in stukken snijden en moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe lang bloemkool koken?
Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moet bloemkool koken?’. Want alleen zo weet je hoe je de groente het beste kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je bloemkool ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.
Hoe maak je bloemkool klaar?
Bloemkool ken je misschien wel als die groente die altijd veel te gaar gekookt wordt. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. Voor het bereiden van bloemkool, vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. Spoel vervolgens de bloemkool af in een vergiet om eventueel zand te verwijderen en verwijder de bladeren. Gooi deze bladeren vervolgens niet weg, deze kan je gewoon opeten. Verwijder ook het onderste gedeelte van de stronk. Dit onderste gedeelte kan je wel weggooien. Door de vele vezels kan deze wat taai smaken. Snijd vervolgens de rest van de stronk in gelijke stukken. De rest van de bloemkool kan je in gelijke roosjes snijden. Voeg de gesneden bloemkool aan de pan toe en laat de bloemkool ongeveer vijf tot acht minuten koken. Kook je alleen de roosjes? Dan volstaat vijf minuten. Wil je zeker weten dat de groente gaar is? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, is de groente goed gaar.
Bloemkool gratineren
Is het bloemkool koken gelukt? Dan maak je de groente eenvoudig nog lekkerder met een flinke laag kaassaus en een knapperig korstje. Dit doe je door bloemkool te gratineren.
Recepten met bloemkool
Doordat bloemkool zo snel gaar is, kan je de groente hartstikke makkelijk bereiden. In soep, bij een avg’tje of zelfs gewoon zo als snack. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan onze recepten met bloemkool!
Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Een snelle soep die zo op tafel staat. Boordevol groenten door de bloemkool en prei. De zelfgemaakte croutons smaken er heerlijk bij. Oh ja, en kaas is baas natuurlijk. In dit geval gaat er een handje cheddar en parmezaan doorheen.
Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing
Geroosterde bloemkool behoudt perfect z’n bite én is ook nog eens erg lekker. De kokosdressing maakt het helemaal af en past dan ook goed bij de overige smaken.
Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool
Gezond, lekker en snel! Dat is deze heerlijke rijstsalade met bloemkool. Heb je over? Eet dit gerecht gerust als lunch de volgende dag. Je collega’s zullen jaloers zijn.
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes
Deze mooie groente van eigen bodem is een echte alleskunner. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, verwerken wij bloemkool het liefst in romige ovenschotels.
Gebraiseerde bloemkool
Willem: “De bloemkool is heerlijk zacht, maar heeft toch structuur en bite. Gaat perfect met de geroosterde noten en het zoete van de rozijnen.”
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.