Bloemkool recepten
Deze mooie groente van eigen bodem is een echte alleskunner. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, verwerken wij bloemkool in allerhande gerechten. Want je kan zo veel meer met de groente dan het klassieke AVG’tje of bloemkool gratineren. Bekijk de onderstaande recepten met bloemkool maar eens!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Bloemkool koken en bereiden
Maar voordat je aan de slag kunt met deze heerlijke recepten met bloemkool, moet je eerst weten hoe lang je de groente moet koken. Voor bloemkool koken kan je de volgende bereidingstijd aanhouden: ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.
Salade met geroosterde bloemkool, miso en linzen
Wanneer je bloemkool roostert, wordt de groente in een keer een stuk smaakvoller. Zeker wanneer je de roosjes eerst marineert. Wat denk je bijvoorbeeld van een marinade van miso, olijfolie en honing?
> naar het recept: salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen
Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing
Bloemkool ken je misschien wel als die groente die altijd veel te gaar gekookt wordt. Dat is met dit recept verleden tijd. Geroosterde bloemkool behoudt namelijk z’n bite én is ook nog eens erg lekker. De kokosdressing maakt het helemaal af en past dan ook goed bij de overige smaken.
> naar het recept: geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing
Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese
Een lekkere vislasagne met veel groenten naar recept van de Vlaams-IJslandse tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir. Ze tipt ons: als je extra veel maakt, heb je over voor de volgende dag. En dan is het altijd nog lekkerder!
> naar het recept: vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese
Pittige bloemkoolsoep
Move over bloemkoolsteak, vanaf nu gaan we voor deze pittige bloemkoolsoep. Deze soep is heerlijk als vegetarisch voorgerecht of als lichte lunch.
> naar het recept: pittige bloemkoolsoep
Bloemkoolkroketjes
Fan van de frituur? Maak dan eens kroketjes met een twist. Niet met rundvlees of garnalen maar met groenten. Wat denk je van deze heerlijke hapjes met kaas en bloemkool?
> naar het recept: bloemkoolkroketjes
Geglaceerde beenham met mac ‘n’ cheese van bloemkool
Ham en kaas horen bij elkaar zoals zout en peper of friet en mayonaise. Deze keer combineren we ze niet in een simpele tosti, maar in een feestelijke, complete maaltijd waar je veel monden mee kunt voeden. Zowel de beenham als de mac ‘n ‘cheese kun je een dag van tevoren maken, zo heb je er de volgende dag weinig werk aan.
> naar het recept: geglaceerde beenham met mac ‘n’ cheese van bloemkool
Bloemkool-kikkererwtencurry
De beste plantaardige gerechten zijn recepten zoals deze bloemkool-kikkererwtencurry waarbij je denkt: hé wacht, dit is toevallig ook vegan.
> naar het recept: bloemkool-kikkererwtencurry
Bloemkoolgratin met manchego en amandelen
De Spaanse kaas manchego smaakt heerlijk bij de amandelen en passen goed bij de romige saus. Je hebt maar een uurtje nodig om dit heerlijke ovengerecht op tafel te zetten, ideaal voor de wat drukkere dagen.
> naar het recept: bloemkoolgratin met manchego en amandelen
Gebakken feta met bloemkool, orzo en citroen
Ken jij de bekende feta pasta? Dit is daarop gebaseerd. Het idee is simpel: je legt een ruime ovenschotel vol met tomaten, pasta en feta. Hierdoor neemt de pasta, of in dit geval orzo, alle smaakmakers goed in zich op.
> naar het recept: gebakken feta met bloemkool, orzo en citroen
Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Gebruik voor dit recept bij voorkeur kwalitatief goede cheddar van de kaasboer in plaats van smeltkaas uit de supermarkt. Die smaken enorm verschillend en dat kan echt het verschil maken in deze heerlijke soep.
> naar het recept: bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie
Deze curry is perfect te maken op een werkdag. Je hebt namelijk maar een handjevol ingrediënten nodig en bent binnen een half uur al klaar.
> naar het recept: bloemkoolcurry met tomaat en spinazie
Bloemkool-komijnpakora met raita
Pakora is een Indiaas hapje, vaak gefrituurd. Meestal haal je verschillende groente door een beslag van bloem en kikkererwten(meel). Wij kiezen vandaag voor bloemkool. Even in de frituur en je hebt een heerlijk gerecht, zeker met zelfgemaakte raita!
> naar het recept: bloemkool-komijnpakora met raita
Romige bloemkoolchowder met baconkoekjes
Een romige bloemkoolsoep is altijd goed. Zeker wanneer je het combineert met hartige koekjes. Deze kan je heerlijk in de soep dippen en geven het geheel extra veel smaak. Al kun je ze natuurlijk ook los opeten… maak dus gerust extra veel!
> naar het recept: romige bloemkoolchowder met baconkoekjes
Bucatini met bloemkool alla palermitana
Bucatini, deze holle ‘spaghetti’ kun je niet slurpen… Lekker is het wel! In Palermo kunnen ze er geen genoeg van krijgen, zeker niet in combinatie met bloemkool.
> naar het recept: bucatini met bloemkool alla palermitana
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes
Hoe maak je bloemkool nog lekkerder? Door hem te bedekken met een laagje kaas! Schuif het vervolgens in de oven, dan wordt de kaas lekker knapperig.
> naar het recept: gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes