Advertentie
Bloemkool is een echte allemansvriend. Door zijn neutrale smaak lust haast iedereen de groente wel en kun je het in allerhande gerechten verwerken. Wat denk je bijvoorbeeld van soep, pasta of een ovenschotel? Laat je inspireren door deze heerlijke bloemkool recepten!
Bloemkool recepten
Deze mooie groente van eigen bodem is een echte alleskunner. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, verwerken wij bloemkool in allerhande gerechten. Want je kan zo veel meer met de groente dan het klassieke AVG’tje of bloemkool gratineren. Bekijk de onderstaande recepten met bloemkool maar eens!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Bloemkool koken en bereiden
Maar voordat je aan de slag kunt met deze heerlijke recepten met bloemkool, moet je eerst weten hoe lang je de groente moet koken. Voor bloemkool koken kan je de volgende bereidingstijd aanhouden: ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.
Ons favoriete bloemkool recept:
Gebakken feta met bloemkool, orzo en citroen
Ken jij de bekende feta pasta? Dit is daarop gebaseerd. Het idee is simpel: je legt een ruime ovenschotel vol met tomaten, pasta en feta. Hierdoor neemt de pasta, of in dit geval orzo, alle smaakmakers goed in zich op.
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 200 g feta (*)
- 1 kleine bloemkool (in roosjes)
- 100 g kerstomaatjes
- 1 citroen (biologisch en in schijfjes)
- zout en peper
- 250 g orzo
- 1/2 bosje basilicum (alleen de blaadjes)
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Vet een ruime ovenschaal in met 1 el olijfolie en leg er de plak feta in. Verdeel rondom de feta de bloemkoolroosjes, de tomaatjes en de citroenschijfjes. Bedruip met de overgebleven olijfolie en bestrooi met wat zout en peper.
Zet de ovenschaal ca. 30 minuten in de oven, tot de feta mooi gebakken is en de bloemkool gaar is. Kook intussen de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Giet de orzo af en laat kort uitlekken. Neem de ovenschaal uit de oven en verdeel er de nog warme orzo over. Meng door elkaar zodat de feta met het vocht uit de tomaatjes en de olijfolie een saus vormt**. Verdeel over borden en maak af met de basilicumblaadjes.
*Wil je koken zonder vlees en vis én zonder dierlijk stremsel? Kies dan bij de feta voor een vegetarische variant waarbij microbieel stremsel is gebruikt.
**Vind je hele citroenschijfjes te bitter? Verwijder ze dan voor het serveren uit het gerecht. Je hebt dan wel de lekkere citroensmaak.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Nog meer bloemkool recepten:
Salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen
Wanneer je bloemkool roostert, wordt de groente in een keer een stuk smaakvoller. Zeker wanneer je de roosjes eerst marineert. Wat denk je bijvoorbeeld van een marinade van miso, olijfolie en honing?
Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing
Bloemkool ken je misschien wel als die groente die altijd veel te gaar gekookt wordt. Dat is met dit recept verleden tijd. Geroosterde bloemkool behoudt namelijk z’n bite én is ook nog eens erg lekker. De kokosdressing maakt het helemaal af en past dan ook goed bij de overige smaken.
Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese
Een lekkere vislasagne met veel groenten naar recept van de Vlaams-IJslandse tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir. Ze tipt ons: als je extra veel maakt, heb je over voor de volgende dag. En dan is het altijd nog lekkerder!
Pittige bloemkoolsoep
Move over bloemkoolsteak, vanaf nu gaan we voor deze pittige bloemkoolsoep. Deze soep is heerlijk als vegetarisch voorgerecht of als lichte lunch.
Bloemkoolkroketjes
Fan van de frituur? Maak dan eens kroketjes met een twist. Niet met rundvlees of garnalen maar met groenten. Wat denk je van deze heerlijke hapjes met kaas en bloemkool?
Geglaceerde beenham met mac ‘n’ cheese van bloemkool
Ham en kaas horen bij elkaar zoals zout en peper of friet en mayonaise. Deze keer combineren we ze niet in een simpele tosti, maar in een feestelijke, complete maaltijd waar je veel monden mee kunt voeden. Zowel de beenham als de mac ‘n ‘cheese kun je een dag van tevoren maken, zo heb je er de volgende dag weinig werk aan.
Bloemkool-kikkererwtencurry
De beste plantaardige gerechten zijn recepten zoals deze bloemkool-kikkererwtencurry waarbij je denkt: hé wacht, dit is toevallig ook vegan.
Bloemkoolgratin met manchego en amandelen
De Spaanse kaas manchego smaakt heerlijk bij de amandelen en passen goed bij de romige saus. Je hebt maar een uurtje nodig om dit heerlijke ovengerecht op tafel te zetten, ideaal voor de wat drukkere dagen.
Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Gebruik voor dit recept bij voorkeur kwalitatief goede cheddar van de kaasboer in plaats van smeltkaas uit de supermarkt. Die smaken enorm verschillend en dat kan echt het verschil maken in deze heerlijke soep.
Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie
Deze curry is perfect te maken op een werkdag. Je hebt namelijk maar een handjevol ingrediënten nodig en bent binnen een half uur al klaar.
Bloemkool-komijnpakora met raita
Pakora is een Indiaas hapje, vaak gefrituurd. Meestal haal je verschillende groente door een beslag van bloem en kikkererwten(meel). Wij kiezen vandaag voor bloemkool. Even in de frituur en je hebt een heerlijk gerecht, zeker met zelfgemaakte raita!
Romige bloemkoolchowder met baconkoekjes
Een romige bloemkoolsoep is altijd goed. Zeker wanneer je het combineert met hartige koekjes. Deze kan je heerlijk in de soep dippen en geven het geheel extra veel smaak. Al kun je ze natuurlijk ook los opeten… maak dus gerust extra veel!
Bucatini met bloemkool alla palermitana
Bucatini, deze holle ‘spaghetti’ kun je niet slurpen… Lekker is het wel! In Palermo kunnen ze er geen genoeg van krijgen, zeker niet in combinatie met bloemkool.
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes
Hoe maak je bloemkool nog lekkerder? Door hem te bedekken met een laagje kaas! Schuif het vervolgens in de oven, dan wordt de kaas lekker knapperig.
Lees ook:
Onze tips
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Klaar voor de wedstrijd: vijf voetbal hapjes die áltijd doel treffen
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.