Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Recepten met citrus: gebakken feta met bloemkool, orzo en citroen

15x de beste recepten met bloemkool

Advertentie

Bloemkool is een echte allemansvriend. Door zijn neutrale smaak lust haast iedereen de groente wel en kun je het in allerhande gerechten verwerken. Wat denk je bijvoorbeeld van soep, pasta of een ovenschotel? Laat je inspireren door deze heerlijke bloemkool recepten!

Bloemkool recepten

Deze mooie groente van eigen bodem is een echte alleskunner. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, verwerken wij bloemkool in allerhande gerechten. Want je kan zo veel meer met de groente dan het klassieke AVG’tje of bloemkool gratineren. Bekijk de onderstaande recepten met bloemkool maar eens!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bloemkool koken en bereiden

Maar voordat je aan de slag kunt met deze heerlijke recepten met bloemkool, moet je eerst weten hoe lang je de groente moet koken. Voor bloemkool koken kan je de volgende bereidingstijd aanhouden: ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.

Bloemkool recepten:

Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie

Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie

Deze curry is perfect te maken op een werkdag. Je hebt namelijk maar een handjevol ingrediënten nodig en bent binnen een half uur al klaar.

Naar het recept
Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

Bloemkool ken je misschien wel als die groente die altijd veel te gaar gekookt wordt. Dat is met dit recept verleden tijd. Geroosterde bloemkool behoudt namelijk z’n bite én is ook nog eens erg lekker. De kokosdressing maakt het helemaal af en past dan ook goed bij de overige smaken.

Naar het recept
Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Een lekkere vislasagne met veel groenten naar recept van de Vlaams-IJslandse tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir. Ze tipt ons: als je extra veel maakt, heb je over voor de volgende dag. En dan is het altijd nog lekkerder!

Naar het recept
Pittige bloemkoolsoep

Pittige bloemkoolsoep

Move over bloemkoolsteak, vanaf nu gaan we voor deze pittige bloemkoolsoep. Deze soep is heerlijk als vegetarisch voorgerecht of als lichte lunch.

Naar het recept
Recepten met citrus: gebakken feta met bloemkool, orzo en citroen

Gebakken feta met bloemkool, orzo en citroen

Ken jij de bekende feta pasta? Dit is daarop gebaseerd. Het idee is simpel: je legt een ruime ovenschotel vol met tomaten, pasta en feta. Hierdoor neemt de pasta, of in dit geval orzo, alle smaakmakers goed in zich op.

Naar het recept
Bloemkoolkroketjes

Bloemkoolkroketjes

Fan van de frituur? Maak dan eens kroketjes met een twist. Niet met rundvlees of garnalen maar met groenten. Wat denk je van deze heerlijke hapjes met kaas en bloemkool?

Naar het recept
Roast: geglaceerde beenham met mac ‘n’ cheese van bloemkool

Geglaceerde beenham met mac ‘n’ cheese van bloemkool

Ham en kaas horen bij elkaar zoals zout en peper of friet en mayonaise. Deze keer combineren we ze niet in een simpele tosti, maar in een feestelijke, complete maaltijd waar je veel monden mee kunt voeden. Zowel de beenham als de mac ‘n ‘cheese kun je een dag van tevoren maken, zo heb je er de volgende dag weinig werk aan.

Naar het recept
Salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen

Salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen

Wanneer je bloemkool roostert, wordt de groente in een keer een stuk smaakvoller. Zeker wanneer je de roosjes eerst marineert. Wat denk je bijvoorbeeld van een marinade van miso, olijfolie en honing?

Naar het recept
Bloemkool-kikkererwtencurry

Bloemkool-kikkererwtencurry

De beste plantaardige gerechten zijn recepten zoals deze bloemkool-kikkererwtencurry waarbij je denkt: hé wacht, dit is toevallig ook vegan.

Naar het recept
Bloemkoolgratin met manchego en amandelen

Bloemkoolgratin met manchego en amandelen

De Spaanse kaas manchego smaakt heerlijk bij de amandelen en passen goed bij de romige saus. Je hebt maar een uurtje nodig om dit heerlijke ovengerecht op tafel te zetten, ideaal voor de wat drukkere dagen.

Naar het recept
Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Gebruik voor dit recept bij voorkeur kwalitatief goede cheddar van de kaasboer in plaats van smeltkaas uit de supermarkt. Die smaken enorm verschillend en dat kan echt het verschil maken in deze heerlijke soep.

Naar het recept
Recepten met komijn: bloemkool-komijnpakora met raita

Bloemkool-komijnpakora met raita

Pakora is een Indiaas hapje, vaak gefrituurd. Meestal haal je verschillende groente door een beslag van bloem en kikkererwten(meel). Wij kiezen vandaag voor bloemkool. Even in de frituur en je hebt een heerlijk gerecht, zeker met zelfgemaakte raita!

Naar het recept
Romige bloemkoolchowder met baconkoekjes

Romige bloemkoolchowder met baconkoekjes

Een romige bloemkoolsoep is altijd goed. Zeker wanneer je het combineert met hartige koekjes. Deze kan je heerlijk in de soep dippen en geven het geheel extra veel smaak. Al kun je ze natuurlijk ook los opeten… maak dus gerust extra veel!

Naar het recept
Bucatini met bloemkool alla palermitana

Bucatini met bloemkool alla palermitana

Bucatini, deze holle ‘spaghetti’ kun je niet slurpen… Lekker is het wel! In Palermo kunnen ze er geen genoeg van krijgen, zeker niet in combinatie met bloemkool.

Naar het recept
Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Hoe maak je bloemkool nog lekkerder? Door hem te bedekken met een laagje kaas! Schuif het vervolgens in de oven, dan wordt de kaas lekker knapperig.

Naar het recept

Ons favoriete bloemkool recept:

Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie

Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie

Deze curry is perfect te maken op een werkdag. Je hebt namelijk maar een handjevol ingrediënten nodig en bent binnen een half uur al klaar.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 el olie om in te bakken
1 ui (in halve ringen)
zout
2 el currypasta
½ tl kurkumapoeder
1 kleine bloemkool (in kleine roosjes)
3 rijpe tomaten (in kwarten)
100 g spinazie (grof gehakt)

Bereiding

  1. Verhit de olie in een pan en bak er de ui met een snufje zout ca. 10 minuten in tot de ui heel zacht en goudbruin is. Voeg de currypasta en de kurkuma toe en bak 1-2 minuten verder tot de aroma’s vrij komen.

  2. Voeg de bloemkool, de tomaat en 250 ml water toe en breng aan de kook. Kook 10-15 minuten tot de tomaat uit elkaar valt en de bloemkool zacht is. Roer de spinazie erdoorheen en laat slinken. Serveer de curry met rijst of naan.

© Olive Magazine / Immediate Media  Receptuur: Janine Ratcliffe  Foto’s: Mike English  Styling: Luis Peral Foodstyling: Adam Bush

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!