
Bloemkool is een echte allemansvriend. Want door zijn neutrale smaak lust haast iedereen de groente wel en kun je het in allerhande gerechten verwerken. Wat denk je bijvoorbeeld van soep, pasta of een ovenschotel? Laat je inspireren door deze heerlijke bloemkool recepten!
Lees verder na de advertentie
Bloemkool recepten
Deze mooie groente van eigen bodem is een echte alleskunner. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, verwerken wij bloemkool in allerhande gerechten. Want je kan zo veel meer met de groente dan het klassieke AVG’tje of bloemkool gratineren. Bekijk de onderstaande recepten met bloemkool maar eens!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Bloemkool koken en bereiden
Voordat je aan de slag kunt met deze heerlijke recepten met bloemkool, moet je eerst weten hoe lang je de groente moet koken. Voor bloemkool koken kan je de volgende bereidingstijd aanhouden: ongeveer vier tot vijf minuten in kokend water.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Bloemkool recepten
Nu je weet hoe je het beste bloemkool kunt koken, kun je vast niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Ter inspiratie verzamelden wij Foodies’ favoriete recepten:

Hele geroosterde bloemkool uit de oven
Bloemkool is super veelzijdig, waardoor je hem op verschillende manieren kunt bereiden. Ook in zijn geheel! Deze geroosterde variant krijgt een stevige bite en is heerlijk in combinatie met de dressing en frisse garnering.

Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie
Deze curry is perfect te maken op een werkdag. Je hebt namelijk maar een handjevol ingrediënten nodig en bent binnen een half uur al klaar.

Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing
Bloemkool ken je misschien wel als die groente die altijd veel te gaar gekookt wordt. Dat is met dit recept verleden tijd. Geroosterde bloemkool behoudt namelijk z’n bite én is ook nog eens erg lekker. De kokosdressing maakt het helemaal af en past dan ook goed bij de overige smaken.

Vislasagne met bloemkool, spinazie, prei en cottage cheese
Een lekkere vislasagne met veel groenten naar recept van de Vlaams-IJslandse tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir. Ze tipt ons: als je extra veel maakt, heb je over voor de volgende dag. En dan is het altijd nog lekkerder!

Pittige bloemkoolsoep
Move over bloemkoolsteak, vanaf nu gaan we voor deze pittige bloemkoolsoep. Deze soep is heerlijk als vegetarisch voorgerecht of als lichte lunch.

Gebakken feta met bloemkool, orzo en citroen
Ken jij de bekende feta pasta? Dit is daarop gebaseerd. Het idee is simpel: je legt een ruime ovenschotel vol met tomaten, pasta en feta. Hierdoor neemt de pasta, of in dit geval orzo, alle smaakmakers goed in zich op.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Bloemkoolkroketjes
Fan van de frituur? Maak dan eens kroketjes met een twist. Niet met rundvlees of garnalen maar met groenten. Wat denk je van deze heerlijke hapjes met kaas en bloemkool?

Geglaceerde beenham met mac ‘n’ cheese van bloemkool
Ham en kaas horen bij elkaar zoals zout en peper of friet en mayonaise. Deze keer combineren we ze niet in een simpele tosti, maar in een feestelijke, complete maaltijd waar je veel monden mee kunt voeden. Zowel de beenham als de mac ‘n ‘cheese kun je een dag van tevoren maken, zo heb je er de volgende dag weinig werk aan.

Salade met geroosterde misobloemkool, avocado en linzen
Wanneer je bloemkool roostert, wordt de groente in een keer een stuk smaakvoller. Zeker wanneer je de roosjes eerst marineert. Wat denk je bijvoorbeeld van een marinade van miso, olijfolie en honing?

Bloemkool-kikkererwtencurry
De beste plantaardige gerechten zijn recepten zoals deze bloemkool-kikkererwtencurry waarbij je denkt: hé wacht, dit is toevallig ook vegan.

Bloemkool gratin met manchego en amandelen
De Spaanse kaas manchego smaakt heerlijk bij de amandelen en passen goed bij de romige saus. Je hebt maar een uurtje nodig om dit heerlijke ovengerecht op tafel te zetten, ideaal voor de wat drukkere dagen.

Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Gebruik voor dit recept bij voorkeur kwalitatief goede cheddar van de kaasboer in plaats van smeltkaas uit de supermarkt. Die smaken enorm verschillend en dat kan echt het verschil maken in deze heerlijke soep.

Bloemkoolbites met zureroom-bieslookdip
Op zoek naar een lekkere borrelhap? Deze bloemkoolbites zien er niet alleen leuk uit, maar zorgen er ook voor dat je een lekkere portie groenten binnenkrijgt!

Romige bloemkoolchowder met baconkoekjes
Een romige bloemkoolsoep is altijd goed. Zeker wanneer je het combineert met hartige koekjes. Deze kan je heerlijk in de soep dippen en geven het geheel extra veel smaak. Al kun je ze natuurlijk ook los opeten… maak dus gerust extra veel!

Bucatini met bloemkool alla palermitana
Bucatini, deze holle ‘spaghetti’ kun je niet slurpen… Lekker is het wel! In Palermo kunnen ze er geen genoeg van krijgen, zeker niet in combinatie met bloemkool.

Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes
Hoe maak je bloemkool nog lekkerder? Door hem te bedekken met een laagje kaas! Schuif het vervolgens in de oven, dan wordt de kaas lekker knapperig.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Ons favoriete bloemkool recept:

Bloemkoolcurry met tomaat en spinazie
Deze curry is perfect te maken op een werkdag. Je hebt namelijk maar een handjevol ingrediënten nodig en bent binnen een half uur al klaar.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit de olie in een pan en bak er de ui met een snufje zout ca. 10 minuten in tot de ui heel zacht en goudbruin is. Voeg de currypasta en de kurkuma toe en bak 1-2 minuten verder tot de aroma’s vrij komen.
Voeg de bloemkool, de tomaat en 250 ml water toe en breng aan de kook. Kook 10-15 minuten tot de tomaat uit elkaar valt en de bloemkool zacht is. Roer de spinazie erdoorheen en laat slinken.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe  Foto’s: Mike English Styling: Luis Peral Foodstyling: Adam Bush
Lees ook:
Onze tips

Buiten eten zonder gezoem? Zo houd je insecten op afstand

Koude pastasalade: dit zijn de lekkerste recepten voor warme dagen

Zo maak je de lekkerste lunch wraps zonder veel moeite

Van pittig tot zoet: dit zijn de lekkerste marinades voor bij de BBQ

Geen luchtje dit jaar: dit wil je vader écht voor vaderdag

Geslaagd? Serveer deze hapjes voor een onvergetelijk examenfeest

Lichte maaltijden voor het avondeten

5x recepten voor de lekkerste zomerse taarten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.