Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Roast: geglaceerde beenham met mac ‘n’ cheese van bloemkool

Geglaceerde beenham met mac ‘n’ cheese van bloemkool

  • Uitdagend

  • ca. 3 uur bereidingstijdca. 3 u. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Leg de beenham, met het zwoerd naar boven, in een diepe braadslee en schenk er 1 liter water bij. Voeg de peperkorrels, de ui, de wortel en de laurierblaadjes toe en dek de braadslee strak af met aluminiumfolie. Rooster de beenham 2 uur in de oven.

  2. Breng intussen voor de mac ’n’ cheese een grote pan met water en wat zout aan de kook en kook er de bloemkoolroosjes in 3-4 minuten beetgaar in. Giet af en laat goed uitlekken. Laat in het vergiet droogstomen.

  3. Haal de braadslee uit de oven en verwijder he folie. Leg de beenham op een grote schaal of plank en laat iets afkoelen. Schenk de braadsappen door een zeef in een maatbeker en zet apart. Verwijder het touw van de afgekoelde beenham. Snijd met een scherp mes het zwoerd eraf, maar laat een gelijkmatig laagje vet zitten. Snijd met het mes het vetlaagje ruitvormig in.

  4. Smelt de boter in een steelpan, roer de bloem erdoorheen en bak kort. Schenk er al roerend, beetje bij beetje, 500 ml van de achtergehouden braadsappen bij zodat er een gladde saus ontstaat. Roer de slagroom erdoorheen. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes doorkoken zodat de saus wat indikt. Haal de pan van het vuur en breng de saus op smaak met peper en nootmuskaat. Roer ¾ van de cheddar en de bloemkool erdoorheen. Je kunt de mac ‘n’ cheese tot 24 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.

  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Verdeel de mac ‘n’ cheese over een grote ovenschaal en bak ca. 20 minuten in de oven tot de saus borrelt en de bloemkool zacht is.

  6. Verhit de grill van de oven op middelhoge stand. Leg de beenham, met de vetlaag naar boven, in de saus. Bestrijk de beenham met de mosterd en bestrooi gelijkmatig met de suiker. Bestrooi de bloemkool met de overige cheddar. Zet het geheel 10-15 minuten onder de grill tot de beenham mooi geglaceerd is en de bloemkool goudbruin begint te kleuren. Laat 5 minuten rusten voor het serveren.

Per portie: 438 kcal | 17 g koolhydraten | 33 g eiwit | 26 g vet

© BBC Good food / Immediate Media Receptuur: BBC Good Food Foto’s: Toby Scott Styling: Tamara Vos Foodstyling: Luis Peral

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)