Bloemkoolgratin met manchego en amandelen
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de amandelen, de melk en de laurierblaadjes in een pan tot net niet kokend. Neem van het vuur en laat ca. 30 minuten trekken. Schenk het geheel door een fijne zeef in een grote maatbeker. Gooi de laurierblaadjes weg en spreid de amandelen uit op keukenpapier om ze te laten drogen.
Smelt 75 g boter in een pan, voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux. Kook ca. 2 minuten al roerend en roer geleidelijk al roerend de lauriermelk erdoorheen. Roer tot een gladde, dikke bechamel. Neem van het vuur en roer de manchego erdoorheen. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Breng in een grote pan water aan de kook. Kook 2-3 mini-bloemkolen tegelijk ca. 3 minuten. Neem uit de pan en laat uitlekken.
Maal de amandelen, het brood, de knoflook, de olijfolie en de salie in een keukenmachine tot kruimels.
Verdeel de mini-bloemkolen over de bodem van een grote ovenschaal of braadslee. Schenk de manchegosaus eroverheen. Bestrooi met de broodkruimels en verdeel er wat klontjes boter overheen. Bak de gratin 20-25 minuten boven in de oven tot de bloemkolen gaar zijn en de kruimels goudbruin.