Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Tuna melt pastaschotel

Budget recepten: 11x goedkoop avondeten voor iedere dag

Advertentie

Wil je lekker, gezond en gevarieerd eten, maar tegelijkertijd een beetje op de kleintjes letten? Dat lekker eten niet duur hoeft te zijn, bewijzen deze heerlijke budget recepten voor iedere dag!

Goedkope recepten

Wil jij wat besparen op je boodschappen? Wij delen niet alleen de beste budget recepten, maar leggen ook uit hoe je budget koken toepast in eigen keuken. Je zal het al snel aan je portemonnee merken. Want kleine veranderingen maken al snel een groot verschil!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Plan je weekmenu vooruit

De key van budget koken is plannen. Als je van tevoren bedenkt wat je de komende week gaat eten, dan weet je precies wat je nodig hebt en kun je gerichter boodschappen doen. Waarschijnlijker koop je dan minder en geef je ook minder uit. Een meal planner gebruiken is dus een goede manier om te besparen op je boodschappen. Dat kan een gewone of digitale agenda zijn, maar er zijn ook verschillende apps en zelfs speciale maaltijdplanners. Met zo’n handig overzicht van je avondeten en bijbehorende boodschappen geef je geen euro te veel uit aan iets wat je helemaal niet nodig hebt.

Budget koken voor meerdere dagen

Als je minder vaak naar de winkel gaat en wat vaker voor 2 dagen kookt, geef je logischerwijs minder geld uit aan je boodschappen. Maaltijden die je makkelijk op kunt warmen, zoals sauzen, stoven en soepen, zijn bovendien over het algemeen goedkoper en gezonder dan bijvoorbeeld frietjes met gebakken vlees.

Vind je het te saai om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten? Geef je opgewarmde maaltijd een twist met een nieuw bijgerecht of een salade erbij. Of vries de restjes in voor later. Deze Sri-Lankaanse vega curry zit vol groenten en is ideaal om in te vriezen of de volgende dag op te warmen. Ook leuk: je kunt er alle restjes groenten in werken die je nog hebt liggen.

Sri Lankaanse vega curry

Sri Lankaanse vega curry

Maak de authentieke Sri Lankaanse vegacurry from scratch met een zelfgemaakt currypoeder of maak het jezelf iets makkelijker met een kant-en-klaar specerijenmengsel. Het is helemaal aan jou.

Naar het recept

Budget recepten

Zet eens deze budget recepten in je weekmenu. Zo eet je gevarieerd, gezond, lekker én ook nog eens niet al te duur. Van pittige bloemkoolsoep tot aan pastaschotel met tonijn en kaas. Welk recept ga je als eerste proberen?

gevulde uien weekmenu

Gevulde uien met rode linzen, dadels en peterselie

Meestal gebruik je wel een gesnipperd uitje als basis voor je maaltijd, maar wist je dat je uien ook in de hoofdrol kunt zetten? Vul de uien met een mengsel van rode linzen en dadels en je zet een heerlijke, voedzame en gezonde maaltijd op tafel! Zet deze topper maar vast op je lijstje met favoriete budget recepten.

Naar het recept
Fagioli all’uccelletto

Fagioli all’uccelletto

Toscanen staan in Italië bekend als ‘Mangiafagioli’ ofwel boneneters. Dat is slim, want bonen zijn hartstikke voedzaam, lekker en helemaal niet duur. Een van onze favoriete Toscaanse gerechten, Fagioli all’uccelletto, draait dan ook om bonen. Briljant eenvoudig en ontzettend lekker!

Naar het recept
Tortilla met doperwten

Tortilla met doperwten

Verse doperwten zijn maar kort in het seizoen, dus we hebben altijd een zak in de diepvries liggen. Wist je dat bevroren erwten net zo gezond en lekker zijn als verse doperwten? Je schudt ze zo uit de zak in de pan en maakt er in een handomdraai de lekkerste maaltijden mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze aardappeltortilla met doperwten?

Naar het recept
Eieren in kruidige spinaziesaus met citroengras

Eieren in kruidige spinaziesaus met citroengras

Met wat eieren, spinazie en specerijen uit je voorraadkast tover de je deze fantastische green happiness op tafel! Heerlijk met wat (plat)brood om in de kruidige saus te dopen.

Naar het recept
Pasta met pittige worst, basilicum en mosterd

Pasta met pittige worst, basilicum en mosterd

Simpel, snel, goedkoop én ontzettend lekker. Wat wil je nog meer? Dit smaakvolle recept van Nigel Slater is dan ook ideaal voor drukke doordeweekse dagen en 100% budget-proof.

Naar het recept
Pittige bloemkoolsoep

Pittige bloemkoolsoep

Wist je dat bloemkool het hele jaar beschikbaar is van de Nederlandse bodem en dus altijd een goede keuze is? Met deze supergezonde groente kun je alle kanten op, van geroosterde bloemkool tot bloemkoolcurry. Wij maken er ook graag romige soepen mee zoals deze pittige bloemkoolsoep. De soep is lekker rijk en vullend. Wat geroosterd brood of naan erbij en je hebt een heerlijke maaltijdsoep!

Naar het recept
Gnocchi met boerenkool en gorgonzola

Gnocchi met boerenkool en gorgonzola

Je gelooft het niet, maar deze heerlijke en vullende gnocchischotel maak je met maar 4 ingrediënten! Dit is de perfecte maaltijd voor doordeweekse dagen want hij is snel klaar, gezond en bovendien niet duur om te maken. Dit is wat ons betreft een van onze beste budget recepten (al zeggen we het zelf)!

Naar het recept
Hollandse carbonara

Hollandse carbonara

Pasta carbonara is een echte klassieker. Je kunt hem maken op de traditionele manier zoals de Italianen het maar al te graag zien: zonder room en met kinnebakspek. Maar probeer ook eens deze Hollandse carbonara met katenspek en oude kaas. Een simpele salade erbij van wat je voorhanden hebt en buon appetito!

Naar het recept
Rijst met kip en kousenband

Rijst met kip en kousenband

“Dit gerecht kan ik elke dag wel eten. Hij staat eigenlijk bij elk familiefeestje wel op het menu”, aldus Shane Kluivert. En dat zal vast ook voor jou gelden als je dit eenvoudige, maar o zo lekkere gerecht hebt geproefd. Het recept komt uit het boek “Koken met Shane” waarin je nog veel meer makkelijke budget recepten voor het hele gezin vindt.

Naar het recept
Tuna melt pastaschotel

Tuna melt pastaschotel

Dit heerlijke comfortfood maak je met ingrediënten uit je voorraadkast. Grote kans dus dat je alles al in huis hebt en direct aan de slag kunt! Pasta-ovenschotels behoren tot onze favoriete budget recepten want je kunt er ook verschillende leftovers zoals restjes groenten of kaas in verwerken.

Naar het recept

Nog meer budget recepten:

Onze favoriete goedkope maaltijd:

redactiefavoriet
Sri Lankaanse vega curry

Sri Lankaanse vega curry

Maak de authentieke Sri Lankaanse vegacurry from scratch met een zelfgemaakt currypoeder of maak het jezelf iets makkelijker met een kant-en-klaar specerijenmengsel. Het is helemaal aan jou.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

5 el zonnebloemolie
2 uien – in halve ringen
2 teentjes knoflook – in dunne plakjes
3 groene pepers – in dunne plakjes
1 tl kurkumapoeder
400 ml kokosmelk
200 ml groentebouillon
200 g (fles)pompoen – in blokjes
1 kleine bloemkool – in roosjes
100 g snijbonen – in stukjes
10 kerrieblaadjes van de toko
1 tl zwart mosterdzaad of evt. bruin mosterdzaad

Voor het currypoeder*

2 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
½ steranijs
½ kaneelstokje
6 kruidnagels
2 kardemompeulen
½ tl zwartepeperkorrels
1 tl venkelzaad
½ tl fenegriekzaad
3-5 gedroogde kleine rode pepers van de Turkse supermarkt of toko
1 el basmati- of jasmijnrijst

Bereiding

  1. 1. Bak voor het currypoeder de specerijen en de rode pepers in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze een beetje donker kleuren en beginnen te geuren. Haal de specerijen en de pepers uit de pan en laat afkoelen.

  2. 2. Voeg 1 el rijst toe aan de pan en bak zonder boter of olie tot hij goudbruin kleurt. Haal de rijst uit de pan en laat afkoelen. Maal de specerijen, de pepers en de rijst in een vijzel of koffiemolen tot currypoeder.

  3. 3. Verhit 3 el olie in een grote koekenpan. Voeg de ui toe en bak in ca. 10 minuten zacht en goudbruin. Voeg de knoflook en de groene pepers toe en bak ca. 3 minuten. Roer 2 el van het currypoeder en de kurkuma erdoorheen en blijf roeren tot je de specerijen begint te ruiken.

  4. 4. Voeg de kokosmelk en de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de pompoen toe en kook 4-5 minuten mee. Roer de bloemkool erdoorheen en kook 3-4 minuten verder. Voeg de sperziebonen toe en kook nog 2-3 minuten tot alle groenten gaar zijn.

  5. 5. Verhit in een klein pannetje 2 el olie en bak er de kerrieblaadjes en het mosterdzaad in tot het mosterdzaad begint te ‘poppen’. Verdeel de kerrieblaadjes en het mosterdzaad over de curry. Lekker met rijst of naan.

  6. 6 g eiwit | 33 g vet | 18 g koolhydraten

*De curry smaakt ook heel lekker met Indiaas currypoeder dat je bij grotere supermarkten of bij de toko kunt kopen.

Onze tips

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!