Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Fagioli all’uccelletto

Kookvideo: Fagioli all’uccelletto

In samenwerking met Valle del Sole
  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Toscanen staan in Italië bekend als ‘Mangiafagioli’ ofwel boneneters. Een van onze favoriete Toscaanse gerechten, Fagioli all’uccelletto, draait dan ook om bonen. Briljant eenvoudig en ontzettend lekker.

Bereiding

  1. 1. Was de witte bonen en week ze 8-12 uur in ruim koud water.

  2. 2. Giet de bonen af en doe ze in een ruime kookpan. Giet er zoveel vers water bij dat de bonen ca. 1 cm onderstaan. Voeg wat zout toe en breng de bonen aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur laag en kook de bonen rustig in 50-60 minuten beetgaar. Giet de bonen af en laat ze uitlekken.

  3. 3. Pluk intussen de blaadjes van de helft van de salie. Verhit in een ruime koekenpan 50 ml olijfolie en bak er de salieblaadjes in 1-2 minuten krokant in. Schep de blaadjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Fruit in de olie vervolgens de knoflook en de overgebleven 3 takjes salie ca. 2 minuten op matig vuur. Zorg dat de knoflook niet bruin kleurt. Blus af met de tomatenpassata, voeg de hele snoeptomaatjes toe en breng rustig aan de kook. Voeg de uitgelekte bonen toe en gaar ze in de tomatensaus nog ca. 15 minuten tot ze heerlijk zacht zijn maar nog net niet uit elkaar vallen (voorzichtig roeren!).

  4. 4. Breng de bonen op smaak met versgemalen zwarte peper en wat (grofgemalen) zout. Verdeel de bonen in tomatensaus over kommen, besprenkel met olijfolie en verdeel er de krokante salie over. Geef er krokant geroosterd brood bij.

Per portie: 513 kcal | 53 g koolhydraten | 19 g eiwit | 22 g vet

Hoewel uccelletto ‘vogeltje’ betekent, vind je in dit recept gek genoeg geen gevogelte. Hoogstwaarschijnlijk verwijst de naam ‘bonen als een vogeltje’ naar de bereiding met salie en knoflook, bekend van een gerecht waar gevogelte destijds wél de hoofdrol speelde. Fagioli all’uccelletto wordt in Toscane vaak met vlees geserveerd maar wij eten het net zo lief als zelfstandige maaltijd, met goed knapperig brood, buon appetito![embed]http://www.youtube.com/watch?v=xPUxhCrja38[/embed]

1. Was de witte bonen en week ze 8-12 uur in ruim koud water.

2. Giet de bonen af en doe ze in een ruime kookpan. Giet er zoveel vers water bij dat de bonen ca. 1 cm onderstaan. Voeg wat zout toe en breng de bonen aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur laag en kook de bonen rustig in 50-60 minuten beetgaar. Giet de bonen af en laat ze uitlekken.

3. Pluk intussen de blaadjes van de helft van de salie. Verhit in een ruime koekenpan 50 ml olijfolie en bak er de salieblaadjes in 1-2 minuten krokant in. Schep de blaadjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Fruit in de olie vervolgens de knoflook en de overgebleven 3 takjes salie ca. 2 minuten op matig vuur. Zorg dat de knoflook niet bruin kleurt. Blus af met de tomatenpassata, voeg de hele snoeptomaatjes toe en breng rustig aan de kook. Voeg de uitgelekte bonen toe en gaar ze in de tomatensaus nog ca. 15 minuten tot ze heerlijk zacht zijn maar nog net niet uit elkaar vallen (voorzichtig roeren!).

4. Breng de bonen op smaak met versgemalen zwarte peper en wat (grofgemalen) zout. Verdeel de bonen in tomatensaus over kommen, besprenkel met olijfolie en verdeel er de krokante salie over. Geef er krokant geroosterd brood bij.

Variatietip 1: Serveer er gebakken venkelbraadworstjes (salsiccia al finocchio) bij.
Variatietip 2: Vervang de witte bonen door de bonenmix van Valle del Sole voor een kleurrijk geheel.
Variatietip 3: Schep de bonen in tomatensaus in een ovenschaal, doe er wat fontina-kaas op en gratineer onder de grill in de oven.

Per portie: ca. 513 kcal
19 g eiwit | 22 g vet | 53 g koolhydraten

Valle del Sole


De lange witte bonen van Valle del Sole staan ook wel bekend als cannellini bonen. Deze bonen nemen de smaak van de saus goed over en behouden mooi hun vorm. Perfect voor dit recept. Heb je de smaak te pakken en wil je verder experimenteren met bonen? Valle del Sole heeft gedroogde bonen in allerlei soorten en maten. Kijk op valledelsole.nl.Receptuur en foodstyling: Willem van Santen

Receptuur en foodstyling: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)