Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Tarte tatin met misoprei

9x heerlijke prei recepten

Advertentie

In een ovenschotel, hartige taart of soep: met prei kun je alle kanten op. De veelzijdige groente kan er dus eigenlijk altijd wel bij en vormt een heerlijke basis van allerhande gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze recepten met prei?

Recepten met prei erbij

In de wintermaanden is prei volop verkrijgbaar en vaak extra goedkoop. Dat maakt het koken met de groente een aantrekkelijke keuze voor wie lekker én budgetproof wil eten. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze recepten met prei:

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Ovenschotel met zalm en gegrilde prei

Ovenschotel met zalm en gegrilde prei

Een goede ovenschotel is ieders beste vriend in de keuken. Het is makkelijk, staat snel op tafel en je hebt er haast geen omkijken naar. Daar wordt het hele gezin blij van!

Naar het recept
Tarte tatin met misoprei

Tarte tatin met misoprei

Bij de bakkers onder ons is de tarte tatin vast wel bekend. Deze Franse klassieker wordt meestal met fruit gemaakt maar met groenten kan net zo goed. Dat bewijst dit recept wel!

Naar het recept
stamppot_kip

Preistamppotje met gebakken kip

In de wintermaanden vinden wij stiekem niks lekkerder dan Hollandse kost en waarmee kun je dat nou beter maken dan prei? Dit recept behoort tot onze favoriete stamppot recepten, alleen al omdat je er knapperige kippenbouten bij serveert.

Naar het recept
Prei in saffraanvinaigrette

Prei in saffraanvinaigrette

Een stuk chiquer is deze prei in saffraanvinaigrette. Zo heb je waarschijnlijk nog nooit prei gegeten! Maar pas op: hierna wil je waarschijnlijk nooit meer anders…

Naar het recept
Traybake met zalm, prei en aardappels

Traybake met zalm, prei en aardappels

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Ga dan voor een traybake zodat je alleen maar de ingrediënten op de bakplaat hoeft te leggen. Wij zijn dol op deze snelle variant met zalm, prei en aardappels. Niet voor niets behoort het recept tot onze favoriete traybake recepten.

Naar het recept
weekmenu Prei met tofu, gember en kokos

Prei met tofu, gember en kokos

Het is misschien een typisch Nederlandse groente, dat betekent niet dat het niet bij wereldse smaakmakers past. Dit Aziatische pakketje zorgt voor blije gezichten aan tafel. En het beste? De oven doet het meeste werk!

Naar het recept
Smaakvol: gevulde prei met champignons en blauwe kaas

Gevulde prei met champignons en blauwe kaas

De multi-inzetbare groenten stoppen we overal doorheen, maar wist je dat je de groente zelf ook heel goed kunt vullen? Probeer maar eens met champignons en blauwe kaas.

Naar het recept
Gesmoorde prei met beurre noisette

Gesmoorde prei met beurre noisette

Prei wordt boterzacht wanneer je hem smoort. Serveer hem op een laagje aardappelpuree en besprenkel met beurre noisette. Zo lekker, om je vingers bij af te likken.

Naar het recept
Varkenswangetjes met prei in mosterdsaus

Varkenswangetjes met prei in mosterdsaus

Al spelen de boterzachte varkenswangen de hoofdrol in dit gerecht, de beste bijrol gaat naar de prei. Want zonder de kenmerkende smaak van look komt de rest niet tot zijn recht.

Naar het recept
uitgelicht recept

Ingrediënten

1 kg preien (liefst dun)
3 el + extra olijfolie
750 g zalmfilet
zout en peper
3 takjes dragon
250 ml crème fraîche
2 el grove mosterd
3 el paneermeel

Bereiding

  1. Maak de prei grondig schoon en snijd hem schuin in plakjes van ca. 1,5 cm dik. Was de prei eventueel nogmaals voorzichtig in koud water. Laat goed uitlekken. Verhit een grillpan op laag vuur. Bedruppel de prei met 3 el olijfolie en leg de plakjes in de grillpan. Gril ze 2-3 minuten per zijde.

  2. Snijd de zalmfilet in plakken. Leg de prei en de zalm om en om in een met olie ingevette ovenschaal. Bestrooi met zout en peper. Was de dragon en schud hem droog. Pluk de dragonblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Meng de crème fraîche met de mosterd en de dragon. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C).

  3. Verdeel het crème-fraîchemengsel losjes over de zalm en de prei. Bestrooi met het paneermeel en bak het geheel ca. 25 minuten in de oven. Lekker met bladselderij.

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: Le Creuset (lecreuset.nl), eigen collectie

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!