Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
sanne seizoen

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in november

Advertentie

Lokale groenten en fruit uit het seizoen smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke groenten en fruit van eigen bodem kun je het beste in november op je boodschappenlijstje zetten? Foodies zocht het voor je uit!

Iedere week recepten met seizoensgroenten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Seizoensgroenten november: knolselderij

Verkrijgbaarheid: De knol met een aardse smaak is een typische smaakmaker van het najaar en wat ons betreft niet te missen in dit lijstje met seizoensgroenten van november.

Voedingswaarden: Knolselderij is rijk aan vitamine C, vitamine B11 en kalium.

Welk deel is eetbaar? Omdat hij van onder de grond komt en een onregelmatige vorm heeft, moet je hem grondig schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een klein schilmesje waarmee je in alle hoekjes komt.

Smaak: Hij is met een hint van anijs net wat frisser dan de koolraap, waar hij vaak mee verward wordt. Vind je de smaak niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt knolselderij vervangen door pastinaak, aardappel, aardpeer of peterseliewortel.

Hoe gebruiken? Je kunt knolselderij prima gebruiken om er een puree van te maken, als een koolhydraatarm en qua smaak meer uitgesproken alternatief voor de klassieke aardappelpuree. Knolselderij past perfect in je winterse stoofpot, erwtensoep of smeuïge puree.

Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je hem het beste bewaren buiten de koelkast. Daar blijft hij ongeveer drie weken goed. Als je hem al gesneden hebt, moet je de knolselderij wel bewaren in de koelkast, het liefst in huishoudfolie en besprenkeld met een beetje citroensap. Zo voorkom je dat er bruine plekjes op komen. Hier blijft hij ongeveer een week goed. Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je hem koken of blancheren en invriezen. Zo kun je er nog enkele maanden mee vooruit.

> naar het recept: knolselderijsteaks met café de paris-saus

knolselderijsteaks van Ottolenghi

Bleekselderij

Verkrijgbaarheid: Van half mei tot en met eind november is bleekselderij volop uit Nederland beschikbaar. Dit is dus het moment om er nog van te genieten.

Voedingswaarden: Bleekselderij bevat verrassend genoeg net als wortels de stof bèta-caroteen. Daarnaast bevat de groente veel kalium en calcium.

Welk deel is eetbaar? De hele stengels zijn eetbaar. Al kan je wel het beste de harde nerven verwijderen, wel zo lekker. Daarna is het een kwestie van goed wassen en snacken maar!

Smaak: Bleekselderij heeft een frisse, knapperige smaak. De smaak is heel typerend: de een geniet ervan, de ander gruwelt ervan.

Hoe gebruiken? Tegenwoordig staat bleekselderij, vanwege zijn frisse smaak, vooral bekend als saladegroente. Maar je kunt de stengels ook heel goed mee garen in soepen of bouillons. Het is een echte smaakmaker en wordt daarom volop gebruikt in de Italiaanse keuken.

Hoe bewaren? Je kunt de stengels het beste in de groentelade van je koelkast bewaren. Zo blijft bleekselderij tot een week goed.

> naar het recept: gesmoorde bleekselderij in witte wijn en room

gesmoorde bleekselderij

Dadels

Verkrijgbaarheid: Dadels zijn jaarrond verkrijgbaar.

Voedingswaarden: Dadels zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Waaronder vezels, waardoor je lekker lang vol zit.

Welk deel is eetbaar? De dadel eet je in zijn geheel. Alleen de pit eet je niet op. Het eenvoudigste is om de vrucht over de lengte te snijden, zo haal je de pit er eenvoudig uit.

Smaak: De vruchten zijn heerlijk zoet en ietwat sticky.

Hoe gebruiken? Je kunt ze zo uit het vuistje eten of als zoete smaakmaker verwerken. Bijvoorbeeld in gebak of stoofgerechten.

Hoe bewaren? Verse dadels blijven in de koelkast zo’n twee tot drie dagen goed. Gedroogde dadels zijn langer houdbaar. Op een koele en droge plek kan je ze maanden bewaren.

> naar het recept: no meat-loaf van pompoen, linzen, dadels en noten 

No meat-loaf van pompoen, linzen, dadels en noten

Seizoensgroenten november: prei

Verkrijgbaarheid: Het mooie van prei is dat de groente jaarrond van eigen bodem komt.

Voedingswaarden: De groente bevat opvallend veel mangaan en ijzer. Hartstikke goed voor je botten!

Welk deel is eetbaar? Voordat je prei kunt gaan klaarmaken, kan je het beste de onderkant afsnijden en de buitenste bladeren verwijderen. Je kunt zowel het witte als het groene gedeelte van prei eten. Juist in het groene gedeelte zitten de meeste vitamines!

Smaak: Doordat de groente tot de lookfamilie behoort, heeft prei een kenmerkende smaak en geur die ietwat lijkt op uien en knoflook.

Hoe gebruiken? Stoven, smoren, bakken en braden: met prei kan je alle kanten op. Een klassieke combinatie is met ham en kaas.

Hoe bewaren? In de koelkast blijft de groente tot wel drie weken goed. Liever langer? Gare prei kan je tot twaalf maanden in de diepvries bewaren.

> naar het recept: prei met tofu, gember en kokos 

weekmenu Prei met tofu, gember en kokos

Seizoensgroenten november: andijvie

Verkrijgbaarheid: Van eigen bodem eet je deze groene groente van maart tot december en is daardoor een van de seizoensgroenten van november.

Voedingswaarden: De groente bevat vitamine A, C & K en is rijk aan mineralen als calcium, ijzer en kalium.

Welk deel is eetbaar? De groente is in zijn geheel eetbaar. Wel is het aan te raden om de buitenste bladeren de verwijderen en de stronk af te snijden.

Smaak: De smaak laat zich het best omschrijven als fris en ietwat pittig en bitter.

Hoe gebruiken? We kennen allemaal andijvie stamppot wel maar de groente is in veel meer gerechten te verwerken. Je kan ‘m zowel rauw als gekookt eten.

Hoe bewaren? Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, kan de groente snel verleppen. Daarom kun je ‘m het beste zo snel mogelijk opeten. Wil je ‘m bewaren? Dan kan je de groente het beste  in een plastic zak met gaatjes in de koelkast bewaren. Zo blijft ‘ie enkele dagen goed. Ook kun je de groente invriezen wanneer je ‘m geblancheerd hebt. In de vriezer blijft geblancheerde andijvie tot één jaar houdbaar. 

> naar het recept: gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Gegrilde andijvie met wittebonenvinaigrette

Bloemkool

Verkrijgbaarheid: Wist je dat je favoriete winterse groente gewoon jaarrond verkrijgbaar is?

Voedingswaarden: Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen.

Welk deel is eetbaar? De meeste mensen verwijderen de buitenste groene bladeren voordat ze de kool gaan bereiden. Maar dat is niet persé nodig. Bloemkool is in zijn geheel eetbaar.

Smaak: Bloemkool heeft een typische koolsmaak. Je kan deze het beste omschrijven als mild en ietwat bitter.

Hoe gebruiken? Vroeger was koken the way to go maar tegenwoordig zien we veel meer bereidingswijzen zoals roerbakken, grillen of stomen. Minstens net zo lekker!

Hoe bewaren? Bloemkool blijft het beste goed op een koele en donkere plaats, zoals de koelkast. Daar blijft hij tot een week houdbaar.

> naar het recept: gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes 

Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Boerenkool

Verkrijgbaarheid: In principe kan je boerenkool het hele jaar door kopen maar de grootste Nederlandse aanvoer vindt plaats van september tot en met maart.

Voedingswaarden: Boerenkool wordt ook wel super food genoemd en dat is niet voor niks. Zo bevat boerenkool een hoog ijzergehalte, veel calcium (meer dan melk!), veel krachtige antioxidanten en een grote hoeveelheid vitamines K, A & C.

Welk deel is eetbaar? Heb je verse boerenkool? Snijd dan de dikke stelen van het blad af, deze zijn stug en smaken niet lekker. De bladeren kan je in kleine stukken snijden en opeten.

Smaak: Boerenkool heeft een typische koolsmaak die ietwat bitter smaakt. Volgens velen smaakt boerenkool het best nadat het net gevroren heeft.

Hoe gebruiken? Wat ons betreft is boerenkool echt een wintergroente. Wij voegen hem dan ook maar wat graag toe aan Hollandse pot zoals stamppot en soep. Al smaakt boerenkool in een salade minstens net zo lekker. Vergeet hem dan alleen niet eerst te masseren.

Hoe bewaren? Bewaar gesneden boerenkool altijd in de koelkast. Daar kan je hem wel tot een week bewaren.

> naar het recept: boerenkoolsoep met gehaktballetjes en parmezaan

Boerenkoolsoep met gehaktballetjes en parmezaan

Pastinaak

Verkrijgbaarheid: Pastinaak verliest langzaamaan de status van vergeten herfstgroente en komt steeds vaker in de schijnwerpers te staan. En terecht! Stop hem dus snel in je mandje. Vanaf oktober komt hij van eigen bodem en is het dus het ideale moment om ermee aan de slag te gaan.

Voedingswaarden: De wortel bevat een indrukwekkende reeks aan vitamines waaronder B, C, E en K.

Welk deel is eetbaar?  Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen en dan in plakjes snijden.

Smaak: Als je een hap neemt van een pastinaak, merk je de anijssmaak al snel op. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. Sterker nog, in het verleden werden aardappelen regelmatig vervangen door pastinaken.

Hoe gebruiken? Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken.

Hoe bewaren? Ze voelen zich helemaal thuis in de groentelade van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.

> naar het recept: shepherd’s pie met stoofvlees en pastinaakpuree

Shepherd's pie met stoofvlees en pastinaakpuree

Pompoen

Verkrijgbaarheid: Pompoenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Maar wat ons betreft behoort ‘ie echt tot de seizoensgroenten van november.

Voedingswaarden: Pompoenen bevatten weinig calorieën en veel vezels. Hartstikke handig wanneer je wat gezonder wilt gaan eten. Ze vullen namelijk goed.

Welk deel is eetbaar? Veel mensen denken dat je de schil van pompoenen niet kan eten, maar dat is niet bij elke pompoen het geval. Check dus altijd even welke pompoen je in handen hebt.

Smaak: Het vruchtvlees van pompoen heeft en uitgesproken smaak die mooi past in kruidige gerechten. De smaak van pompoenen varieert. Het is maar net welke pompoen je kiest. Zo smaken de gelen een beetje wortelachtig en smaken de groene meer naar noten.

Hoe gebruiken? De uitgesproken smaak van pompoen past in tal van gerechten. Wat denk je van gebak, risotto of een stoof? Al is een goede pompoensoep ook niet verkeerd.

Hoe bewaren? Heb je de pompoen nog niet aangesneden? Goed nieuws! Dan kan je hem enkele maanden op een koele plek bewaren. Een aangesneden pompoen blijft maximaal een week in de koelkast houdbaar.

> naar het recept: warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta

Warme pompoensalade met kersen, gekruide pompoenpitten en feta

Postelein

Verkrijgbaarheid: Van half maart tot half oktober kun je in de winkel Nederlandse postelein kopen.

Voedingswaarden: Postelein bevat opvallend veel vitamine A. Daarnaast bevat de bladgroente vitamine C, B11, ijzer en calcium.

Welk deel is eetbaar? De gehele groente is eetbaar, met uitzondering van de worteltjes. Snijd deze er dus af voor je er iets lekkers mee gaat maken. Dit doe je het gemakkelijkst voordat je het bosje loshaalt.

Smaak: Deze bladgroente smaakt scherp, fris en een beetje zuur. Lekker is de stevige textuur en de knapperige bite. De smaak is overigens niet heel sterk en daardoor past het perfect in veel gerechten.

Hoe gebruiken? Door de niet zo uitgesproken smaak komt de groente in veel gerechten tot zijn recht. Zo kun je ‘m roerbakken, koken, stomen, rauw verwerken in salades of stamppot en ga zo maar door.

Hoe bewaren? Een bosje postelein koop je het liefst zo vers mogelijk, want je kunt hem niet zo lang bewaren: zo’n twee dagen in de koelkast. Wel is het mogelijk om de groente in te vriezen. Blancheer hem dan even twee minuten alvorens je hem in een diepvrieszakje of bakje stopt. Hier blijft hij dan enkele maanden goed.

> naar het recept: wintersalade

wintersalade met postelein

Seizoensgroenten november: savooiekool

Verkrijgbaarheid: Savooiekool is met recht een van de seizoensgroenten van november. Dan is ‘ie namelijk volop verkrijgbaar! Al is de kool tot maart in Nederland te koop.

Voedingswaarden: Savooiekool zit bomvol vitamine C, K, foliumzuur en andere vitaminen en mineralen. Hartstikke gezond dus!

Welk deel is eetbaar? Voor je er iets lekkers mee gaat maken, is het belangrijk om de buitenste bladeren en de stronk te verwijderen. Daarna kun je de overige bladeren van de kool halen en ze snijden. Was de gesneden groente even voor je verder gaat en je bent ready to cook!

Smaak: Deze groene vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak.

Hoe gebruiken? Je kunt hem roerbakken, koken, verwerken in stamppotten, salades, stoofpotten of ze oprollen met een smaakvolle vulling erin. Savooiekool doet het wat ons betreft vooral goed in stoofgerechten uit één pan.

Hoe bewaren? Bekijk voor aankoop even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden erop dat de groente oud is. Zonde van je lekkere gerecht! Heb je een mooie te pakken? Je kunt het bewaren in de koelkast. Hier blijft de groente maximaal een week goed.

> naar het recept: vega shepherd’s pie met savooiekool en witte bonen

Vega shepherd's pie met savooiekool en witte bonen

Spruitjes

Verkrijgbaarheid: Al zijn spruiten jaarrond verkrijgbaar, wat ons betreft is het een typische seizoensgroenten van november!

Voedingswaarden: Spruitjes zijn echte vitaminebommetjes. Zo zitten vol met vitamines zoals B, C en K.

Welk deel is eetbaar? Voordat je spruitjes kunt gaan bereiden, haal je de onderkant en buitenste blaadjes eraf.

Smaak: Spruitjes hebben een kenmerkende smaak en geur. Denk hierbij aan een licht bittere koolsmaak. Veel kinderen lusten ze niet omdat ze te bitter zijn.

Hoe gebruiken? Wokken, stoven, koken of grillen: spruiten kan je op veel verschillende manieren bereiden. Geen fan? Voeg dan een zoete smaakmaker toe. Zo smaken ze minder bitter.

Hoe bewaren? In de groentelade van je koelkast blijven spruiten twee tot vijf dagen houdbaar. Liever langer? Dan kan je ze het beste blancheren en vervolgens invriezen. Zo blijven spruitjes tot wel een jaar houdbaar.

> naar het recept: focaccia met spruitjes, gorgonzola en gekaramelliseerde rode ui

Focaccia met spruitjes

Lees meer over seizoensgroenten in november:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!