Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Focaccia met spruitjes

Focaccia met spruitjes, gorgonzola en gekaramelliseerde rode ui

In samenwerking met Vegetariërsbond
  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bereiding

  1. 1. Doe de bloem (type 00) in een grote kom samen met de gist, 1 tl zout, het venkelzaad, 190 ml water en 50 ml olijfolie. Kneed met de deeghaken van een keukenmachine in ca. 10 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan iets minder water zodat het deeg minder plakkerig is aan je handen. Voeg tijdens het kneden geen extra bloem toe als het deeg plakkerig lijkt; het deeg wordt naarmate je langer kneedt steeds soepeler. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat het op een warme plek ca. 1 uur rijzen.

  2. 2. Vet een ronde bakvorm (24-26 cm Ø) royaal in met olijfolie. Stort het deeg in de vorm. Vet je handen in met olijfolie en trek het deeg voorzichtig uit over de hele bodem van de bakvorm. Dek het deeg opnieuw af en laat het nog ca. 25 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm de oven intussen voor (elektrisch: 230°C / hetelucht: 210°C).

  3. 3. Blancheer de spruitjes ca. 3 minuten in kokend water. Giet af, spoel ze grondig onder koud water en laat goed uitlekken. Dep ze eventueel droog in een schone theedoek. Halveer de spruitjes en meng ze met 1 el olijfolie. Verdeel de spruitjes over het deeg in de bakvorm. Besprenkel de focaccia met 2 el olijfolie. Maak met je vingertoppen kuiltjes in het deeg en druk tegelijkertijd ook de spruitjes een beetje in het deeg. Verkruimel de helft van de gorgonzola erover. Bak de focaccia in 20-25 minuten goudbruin in de oven.

  4. 4. Verhit intussen 1 el olijfolie in een koekenpan en bak er de ui op matig vuur ca. 15 minuten in tot hij kleverig wordt en begint te karamelliseren. Bestrooi met 1 tl suiker en laat kort verder karamelliseren. Neem van het vuur en roer de balsamico erdoorheen. Breng op smaak met wat zout en flink wat peper.

  5. 5. Neem de focaccia uit de oven en laat hem iets afkoelen. Verdeel voor het serveren de gekaramelliseerde ui en de overige gorgonzola eroverheen.

Per portie: 714 kcal | 61 g koolhydraten | 18 g eiwit | 43 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)