Advertentie
Verschillende soorten pompoen
Er zijn zo veel verschillende soorten pompoen. Elk met hun eigen kenmerkende smaak en structuur. Maar pas op: niet alle pompoenen zijn geschikt om op te eten. Sommige pompoen soorten smaken erg bitter en zijn soms zelfs giftig. Gelukkig kan je er gemakkelijk achter komen of je een eetbare variant in handen hebt of niet. Pompoenen die voor de sier worden gebruikt hebben vaak een lichte kleur en harde schil. Ook zijn deze pompoenen vaak wat platter en breder dan de eetbare varianten. Twijfel je nog steeds of de pompoen die je gekocht hebt eetbaar is? Snijd hem gewoon even open. Zie je geen vruchtvlees? Dan is de pompoen niet eetbaar. De volgende pompoen soorten zijn gelukkig allemaal om op te eten!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Muskaatpompoen
De bekendste variant van de pompoen is de muskaatpompoen. Deze oranje kanjers zijn de grootste pompoen soort en kunnen soms wel tot 100 kilo wegen. Je herkent ze aan hun ovale/ronde vorm en kenmerkende ribbels. De schil van deze pompoen is erg hard en dus niet eetbaar. Omdat het vruchtvlees van de muskaatpompoen zacht en zoet is, is de pompoen erg geschikt voor zelf pompoensoep maken of te verwerken in soofpotjes, curry’s en zoet gebak.
Kabocha
De Kabocha pompoen herken je aan de donkergroene schil met lichtgroene strepen. Deze schil hoef je er voor bereiding niet van af te halen want je kan de pompoen met schil en al opeten. Het vruchtvlees smaakt zoet en vol waardoor de Kabocha pompoen erg geschikt is voor in zoete bereidingen zoals gebak en desserts.
Nog meer verschillende soorten pompoen:
Flespompoen
Zoals de naam al doet vermoeden, herken je de flespompoen aan zijn kenmerkende vorm. De smaak van het vruchtvlees laat zich beschrijven als zoet en nootachtig. Wanneer je de pompoen bakt of roostert, verdwijnt de zachte schil vanzelf tijdens de bereiding. Je hoeft de pompoen dus niet te schillen. Heerlijk in soepen, salades of in zijn geheel. Probeer bijvoorbeeld ons recept voor Hasselback-pompoen met sesam, honing en sriracha of kruidige flespompoen met feta, granaatappel en verse kruiden.
Hokkaido
De Hokkaido pompoen is wat klein van stuk en herken je aan zijn dieporanje kleur en druppelachtige vorm. De pompoen kan je met schil en al opeten. Het vruchtvlees is steviger en droger dan de bij de andere pompoensoorten waardoor de stukken pompoen hun lekkere bite behouden. Perfect voor in salades of in een groentegerecht zoals ons recept voor gesmoorde pompoen met salie en knoflook.
Spaghettipompoen
De spaghettipompoen heeft een lange ovale vorm met een gele/groene schil. Het vruchtvlees is draderig en doet daarom aan spaghetti denken. Zodra je de pompoen hebt gegaard, valt het vruchtvlees uit elkaar. De smaak van het vruchtvlees is zoet en nootachtig. Het draderige vruchtvlees is perfect te gebruiken als glutenvrije vervanger van pasta.
Lees ook:
Kommetje geluk: vijf variaties pompoensoep
Hoe schil je een pompoen? Dit is de makkelijkste manier
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Onze tips
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.