Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
pompoenen

Verschillende soorten pompoen en wat je er mee kunt doen

Advertentie

Vaak denken we bij een pompoen gelijk aan de welbekende oranje variant. Maar pompoenen zijn er in alle soorten en maten. Groot en klein. Oranje, geel en groen. Maar welke verschillende soorten pompoen zijn er eigenlijk allemaal? En wat kun je precies met al die soorten doen? Wij leggen je alles uit!

Verschillende soorten pompoen

Er zijn zo veel verschillende soorten pompoen. Elk met hun eigen kenmerkende smaak en structuur. Maar pas op: niet alle pompoenen zijn geschikt om op te eten. Sommige pompoen soorten smaken erg bitter en zijn soms zelfs giftig. Gelukkig kan je er gemakkelijk achter komen of je een eetbare variant in handen hebt of niet. Pompoenen die voor de sier worden gebruikt hebben vaak een lichte kleur en harde schil. Ook zijn deze pompoenen vaak wat platter en breder dan de eetbare varianten. Twijfel je nog steeds of de pompoen die je gekocht hebt eetbaar is? Snijd hem gewoon even open. Zie je geen vruchtvlees? Dan is de pompoen niet eetbaar. De volgende pompoen soorten zijn gelukkig allemaal om op te eten!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Muskaatpompoen

De bekendste variant van de pompoen is de muskaatpompoen. Deze oranje kanjers zijn de grootste pompoen soort en kunnen soms wel tot 100 kilo wegen. Je herkent ze aan hun ovale/ronde vorm en kenmerkende ribbels. De schil van deze pompoen is erg hard en dus niet eetbaar. Omdat het vruchtvlees van de muskaatpompoen zacht en zoet is, is de pompoen erg geschikt voor zelf pompoensoep maken of te verwerken in soofpotjes, curry’s en zoet gebak.

seizoensgroenten augustus

Kabocha

De Kabocha pompoen herken je aan de donkergroene schil met lichtgroene strepen. Deze schil hoef je er voor bereiding niet van af te halen want je kan de pompoen met schil en al opeten. Het vruchtvlees smaakt zoet en vol waardoor de Kabocha pompoen erg geschikt is voor in zoete bereidingen zoals gebak en desserts.

Nog meer verschillende soorten pompoen:

Flespompoen

Zoals de naam al doet vermoeden, herken je de flespompoen aan zijn kenmerkende vorm. De smaak van het vruchtvlees laat zich beschrijven als zoet en nootachtig. Wanneer je de pompoen bakt of roostert, verdwijnt de zachte schil vanzelf tijdens de bereiding. Je hoeft de pompoen dus niet te schillen. Heerlijk in soepen, salades of in zijn geheel. Probeer bijvoorbeeld ons recept voor Hasselback-pompoen met sesam, honing en sriracha of kruidige flespompoen met feta, granaatappel en verse kruiden.

soorten Pompoen met sesam, honing en sriracha

Hokkaido

De Hokkaido pompoen is wat klein van stuk en herken je aan zijn dieporanje kleur en druppelachtige vorm. De pompoen kan je met schil en al opeten. Het vruchtvlees is steviger en droger dan de bij de andere pompoensoorten waardoor de stukken pompoen hun lekkere bite behouden. Perfect voor in salades of in een groentegerecht zoals ons recept voor gesmoorde pompoen met salie en knoflook.

soorten pompoen

Spaghettipompoen

De spaghettipompoen heeft een lange ovale vorm met een gele/groene schil. Het vruchtvlees is draderig en doet daarom aan spaghetti denken. Zodra je de pompoen hebt gegaard, valt het vruchtvlees uit elkaar. De smaak van het vruchtvlees is zoet en nootachtig. Het draderige vruchtvlees is perfect te gebruiken als glutenvrije vervanger van pasta.

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!