
Lees verder na de advertentie
Een van de populairste gerechten uit de Indiase keuken is ongetwijfeld curry. Niet gek want er zijn zoveel verschillende soorten, dat er altijd voor iedereen wel wat tussen zit. Inmiddels zijn er ook veel curry’s afkomstig uit bijvoorbeeld Sri Lanka, Maleisië, Thailand of andere Aziatische landen. Maar wist je dat ze ook recepten hebben uit Jamaica?
Dan heb je nog de ruime keuze uit vlees, vis of enkel groenten. En dan hebben we het nog niet gehad over de currypasta’s en verschillende specerijen voor groene, rode of gele curry. Wat je ook kiest, je kunt eindeloos variëren met je favoriete ingrediënten. Om je toch wat meer inspiratie te geven, delen wij onze favoriete curry recepten met je!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Curry recepten
Wanneer je begint met curry maken, kun je elke kant op! Kies je voor vis, gevogelte of vlees? Hieronder vind je daarvoor in ieder geval de lekkerste curry recepten!

Currypasta
De basis van elke curry is natuurlijk de krachtige currypasta. Super makkelijk te maken, vol van smaak en handig om te bewaren voor al je toekomstige curry recepten!

Beef panang curry
Op zoek naar een beetje uitdaging in de keuken? Ga dan aan de slag met dit recept voor beef panang curry, de extra moeite wordt meer dan beloond in smaak!

Groene garnalencurry
Als je eenmaal zelf je currypasta hebt gemaakt, wil je nooit meer anders! Deze versie maak je met ingrediënten uit je voorraadkast en hij staat bovendien binnen een half uur op tafel.

Chicken curry ramen
Zeg je heerlijk Aziatisch comfortfood, dan zeg je ramen. Zo’n dampende kom met smaakvolle bouillon, noedels, groenten en je favoriete proteïnebron is dan ook het perfecte recept voor een avondje bankhangen.

Dorade in massaman curry met koriandersalsa
Zo’n hele dorade kun je lekker in curry laten garen. Lekker met een frisse salsa en bijvoorbeeld wat rijst of noedels voor erbij.

Thaise kipcurry met broccoli
Met deze Thaise kipcurry met broccoli zit je doordeweeks snel aan tafel. Een gegarandeerd succes, helemaal met knapperige pinda’s als topping.

Romige lamscurry met spinazie en cashewnoten
Ultiem comfortfood: romige lamscurry met spinazie en cashewnoten. Deze topper in dit lijstje met curry recepten kun je lekker lang laten pruttelen. Trek er een uur voor uit en dan is het tijd om te genieten.

Kari ikan (Maleisische viscurry)
Een curry boordevol smaak en kleuren. Tegen dit recept zeg je in het vervolg altijd ja, geloof ons maar.
Vegetarische curry recepten
Liever een vegetarische curry? Daar zijn natuurlijk ook talloze mogelijkheden voor! Bekijk de recepten hieronder en ga lekker aan de slag.

Snelle linzen-kokoscurry
Zin in een vullende maaltijd die binnen een handomdraai op tafel staat? Deze curry is supersmaakvol en biedt je de warmte waar je naar op zoek bent.

Broccolicurry uit The Curry Guy Veggie
Dan Toombs: “Dit is waarschijnlijk een van de eerste vegetarische curry’s die ik ooit op mijn blog heb geplaatst. In India heb ik veel vergelijkbare curry’s gezien, maar dan met bloemkool. Op zich kun je deze curry prima met bloemkool maken, want dat is erg lekker, maar ik vind dat deze met broccoli hoort! Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de presentatie.”

Bengaalse jackfruitcurry
Paulami Joshi: “Mijn oma leerde me hoe je de jackfruit voor deze curry moet snijden. Het is een vaardigheid die ik koester, al wordt de vrucht in Nederland meestal alleen in blik verkocht. Dit gerecht herinnert me eraan hoe belangrijk het is om tradities door te geven, zelfs als we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden.”

Saag paneer: curry met paneer en spinazie
Deze saag paneer is een onweerstaanbaar vegetarisch recept uit de Indiase keuken. Paneer is een jonge, verse Indiase kaas. De kaas wordt gemaakt met melk en citroensap (of azijn). Zonder dierlijk stremsel dus, en daarmee is de kaas vegetarisch!

Sri Lankaanse vega curry
Maak de authentieke Sri Lankaanse vegacurry from scratch met een zelfgemaakt currypoeder of maak het jezelf iets makkelijker met een kant-en-klaar specerijenmengsel. Het is helemaal aan jou.

Gepofte aubergine met rodelinzencurry, feta en geroosterd venkelzaad
Een stukje cultureel erfgoed doorgeven en bovendien zoveel mogelijk mensen laten weten hoe lekker Indiaas eten is; dat was het doel van de familie Pathak in 1956. Inmiddels zet je met hun specerijenmixen, sauzen en chutneys de smaak van India in een handomdraai op tafel.

Courgettecurry
Courgettes groeien bijna sneller dan je ze kunt opeten. Verwerk je moestuinoogst in dit recept vol courgette.

Snelle linzen-kokoscurry
Een echte favoriet omdat hij niet alleen heel snel klaar is, maar ook nog eens bomvol smaak en voedingsstoffen zit. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met je favoriete ingrediënten!
Ingrediënten
- 1 ui (grofgesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (grofgesnipperd)
- 1 rode of groene chilipeper (grofgehakt)
- 1 wortel (grofgehakt)
- 10 g gember (geschild en gehakt)
- 1 tl plantaardige olie
- 1.5 el tikka-masalacurrypasta
- 400 g groene linzen (blik)
- 220 ml light kokosmelk
- 150 ml water
- 200 g doperwten (diepvries)
- zout en peper
- 10 g koriander (grofgehakt)
- 200 g gekookte zilvervliesrijst
- 4 el light kokos- of roeryoghurt (om te serveren)
Bereiding
Doe de ui, de knoflook, de chilipeper, de wortel en de gember in een keukenmachine en maal tot een gladde pasta.
Verhit de olie in een middelgrote steelpan op middelhoog vuur en bak de groentepasta er 4-5 minuten in, tot hij geurig wordt en zachter begint te worden. Voeg de currypasta toe en bak nog ca. 1 minuut. Roer de linzen erdoorheen.
Schenk de kokosmelk en het water erbij en breng aan de kook. Draai het vuur lager, zodat de curry nog zachtjes kookt, en laat in ca. 10 minuten wat indikken en romig worden. Voeg in de laatste 5 minuten kooktijd de erwten toe. Breng de curry goed op smaak met zout en peper.
Roer het grootste deel van de koriander door de curry en verdeel met de rijst over kommen. Bestrooi met de rest van de koriander en lepel de yoghurt eroverheen.
© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Helena Busiakiewicz Fotografie: Hannah Taylor-Eddington Styling: Lauren Miller Foodstyling: Libby Silbermann
Onze tips

7x recepten voor groene curry

Deze recepten maak je met een geopend potje currypasta

No waste: pasteitjes met overgebleven restjes curry

Currypasta maken: tips en recepten

De ultieme chocolade-combinaties die je niet zag aankomen

Deze lekkere recepten maak je met de allerbeste tomaten van Mutti

Deze hoofdgerechten voor Pasen stelen de show

Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.