Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Limoen

Dit is het verschil tussen limoen en kaffirlimoen

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar nooit bij stilgestaan dat kaffirlimoenen niet hetzelfde zijn als gewone limoenen. Tijd om je het verschil tussen limoen en kaffirlimoen uit te leggen én onze favoriete recepten met deze citrusvrucht te delen.

Verschil limoen en kaffirlimoen

In Aziatische recepten zie je het vaak in de ingrediëntenlijst staan: kaffirlimoen of kaffirlimoenblaadjes. Maar wat is het verschil tussen een gewone limoen en zo’n kaffirlimoen precies?

Het grootste verschil zit ‘m in de schil. Gewone limoen heeft een vrij gladde, egale schil. Kaffirlimoen daarentegen heeft een rimpelige schil, met een ruwere structuur. De schil wordt vaak geraspt en bijvoorbeeld aan curry’s en boemboes toegevoegd.

Een ander verschil tussen limoen en kaffirlimoen is de grootte: kaffirlimoentjes zijn een stuk kleiner. Daardoor bevatten ze minder sap dan een gewone limoen, maar het sap dat erin zit heeft wel een intense smaak.

Wil je ook elke week handige kooktips en leuke recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kaffirlimoen vs kaffirlimoenblad

Nu je weet wat het verschil tussen limoen en kaffirlimoen is, is het tijd voor wat meer uitleg. Van de kaffirlimoen kun je namelijk niet alleen de vrucht verwerken, ook het blad wordt in Aziatische gerechten vaak gebruikt. Waar kaffirlimoen vooral in de Thaise en Laotiaanse keuken wordt gebruikt, zie je kaffirlimoenblad, in veel meer gerechten voorkomen. Deze bladeren zijn letterlijk de bladeren van de kaffirlimoen, die vaak als smaakmaker aan curry’s, stoofpotten en soepen worden toegevoegd.

De verse bladeren lijken wat op spinazie, maar zijn wat dikker en glanzender. Grappig detail: ze groeien met twee aan/achter elkaar aan een tak. Vaak wordt in recepten gedroogd kaffirlimoenblad gebruikt. Deze blaadjes laat je meestoven in gerechten, laten trekken in sauzen of marinades of meekoken in soepen. Ook in zoete gerechten wordt soms kaffirlimoenblad gebruikt.

Kaffirlimoenblad

Waar koop je kaffirlimoen?

Kaffirlimoen is te koop bij de toko, bij de grotere groenteboer of op de markt. Hetzelfde geldt voor de blaadjes. Gedroogd vind je ze vaak bij de kruiden en vers zijn ze soms ook uit de diepvries verkrijgbaar.

Hoe kun je kaffirlimoen vervangen?

Kaffirlimoenbladeren zijn moeilijk om 1-op-1 te vervangen, maar eventueel kun je bladeren van gewone limoenen of geraspt limoenschil gebruiken. Let op dat je geen citroen gebruikt, de smaak van die citrusvrucht is beduidend anders.

Recepten met (kaffir)limoen

Nu je alles weet over kaffirlimoen en het verschil met gewone limoen, wordt het tijd om de keuken in te duiken. In deze recepten wordt kaffirlimoen(blad) of gewone limoen gebruikt om gerechten extra smaakvol te maken. Met welke ga jij aan de slag?

1. Koenier & kaffir baked cheesecake

Francis Kuijk over haar recept: “Een van mijn absolute favoriete ingrediënten in de Indische keuken zijn kaffirlimoenblaadjes. In dit recept past het heel goed samen met koenier (ken je ook als kurkuma). Ik heb lang nagedacht over wat ik erbij zou kunnen serveren aan vers fruit bijvoorbeeld. Maar ik vind dat fruitsmaken in conflict komen met de koenier en kaffirlimoenblaadjes. Dus… lang verhaal kort; ik eet zelf liefst deze cheesecake zonder iets erbij. Met de kokos en noten in de bodem en de rijke vulling is het een smaakbommetje!”

> naar het recept: koenir & kaffir baked cheesecake

Manis: koenier & kaffir baked cheesecake

2. Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Yotam Ottolenghi over zijn recept: “Dit gerecht is geïnspireerd op Zuidoost-Aziatische smaken en draait om het opbouwen van een volle, diepe smaak, waarbij garnalenschalen zorgen voor een rijke, pittige bouillon. Voel u vrij om andere schaal- en schelpdieren of vis te gebruiken en ze direct in de bouillon te koken. Serveer dit gerecht met de geurige kokosrijst of simpelweg jasmijn- of bruine rijst.”

> naar het recept: garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers

3. Tom yum soep

Zo’n Thais soepje maak je helemaal af met fijngesneden kaffirlimoenblaadjes als topping. Lekker fris en super smaakvol!

> naar het recept: tom yum soep

Tom yum soep

4. Pistache-limoencake

Ook met ‘gewone’ limoen kun je alle kanten op. De citrusvrucht is heerlijk in combinatie met pistachenootjes, bijvoorbeeld in deze cake.

> naar het recept: pistache-limoencake

Pistache-limoencake

5. Limoentaart

Joshua Weissman over zijn recept: “Toen ik klein was, nam mijn moeder me om het weekend mee naar Californa Pizza Kitchen. Een van haar favoriete desserts op de menukaart was Key lime pie, die ze bestelde na een licht hoofdgerecht. Pas later begreep ik haar limoentaartverslaving. Zoals je weet houd ik graag het heft in eigen hand en maak ik deze taart liever zelf. Dit is beslist een van de lekkerste limoentaarten (behalve dan de taarten in de Florida Keys). Als je geen Key-limoenen kunt vinden, kun je ook gewone gebruiken – zolang je het mij maar niet laat weten.”

> naar het recept: limoentaart

Limoentaart

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!