Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
nooit meer citroen verspillen

No waste: nooit meer citroen verspillen

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Je hebt het sap van een halve citroen nodig voor een recept en haalt verse citroenen (liefst bij de groenteboer), snijd de citroen doormidden en knijpt een helft uit. Maar dan? Gooi je de uitgeknepen helft weg? Kan je er nog iets mee? En hoe bewaar je dan die andere helft die nog intact is? Wij hebben de antwoorden!

Altijd citroen in huis

We beginnen bij het begin. Deze goudgele en sappige vriend wil je altijd in huis hebben. Is het niet om een pittig gerecht wat meer balans te geven, dan is het wel omdat de schil en het sap van citroenen veel wordt gebruikt bij het bakken van de lekkerste taarten en cakes. Zorg dus dat je nooit zonder citroenen zit. Stap één van nooit meer citroen verspillen is dan ook simpel: gebruik ze veelvuldig in je recepten.

Hoe bewaar je citroenen?

Over het algemeen bewaar je verse citroenen één tot twee weken in de fruitschaal, gewoon buiten de koelkast. Na twee weken zien ze er misschien nog goed uit, maar van binnen zijn ze ondertussen uitgedroogd. Zonde als je gerecht net een flinke scheut citroensap nodig heeft en er komt nauwelijks sap uit. Wil je ze toch wat langer bewaren? Dat kan al met een simpele oplossing. Bewaar de citroenen in een afsluitbare plastic zak in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het vocht in de citroenen blijft. Daardoor bewaar je ze met gemak vier weken. Het schijnt zelfs dat de schil er lekkerder van wordt…

citroen

Nooit meer citroen verspillen

Goed, nu weten we dus dat we altijd citroenen in huis moeten hebben én hoe je ze het beste bewaard. Om nooit meer citroen te verspillen is planning belangrijk. Ga je komend weekend een cake bakken die alleen de rasp van een citroen nodig heeft? Maak een heerlijke limonade met het overgebleven sap. Natuurlijk kan je de overgebleven citroen ook nog een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Zorg er dan dus wel voor dat je het sap in de komende dagen nodig hebt, zo hoef je niets weg te gooien. Plan van tevoren wat je gaat koken zodat je optimaal gebruik maakt van de ingrediënten.

Heb je een recept waarbij je juist alleen het sap nodig hebt? Rasp de citroenen en bewaar de geraspte schil in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook dit is nog een paar dagen houdbaar en voorkomt het verspillen van citroen. Wist je dat de rasp ook erg lekker is door wat yoghurt bijvoorbeeld?

Inspiratie

Natuurlijk helpen we je met de lekkerste recepten. Heb je citroenen liggen en weet je niet wat je er mee aan moet? Probeer eens één van deze heerlijke recepten!

Citroentaart met citroen-basilicumroom en grapefruit

Citroentaart met citroen-basilicumroom en grapefruit

Deze onweerstaanbare taart heeft meerdere citroenen nodig, maar je gebruikt ze dan ook volledig. Zo weet je zeker dat je geen citroen aan het verspillen bent én je hebt ook nog eens heerlijk gebak!

Naar het recept
Citroencake

Citroencake

Geloof ons maar, deze cake verveelt nooit. Zacht, luchtig en vol van smaak. Rij onderweg naar huis maar even langs de groenteboer om wat extra citroenen in huis te halen!

Naar het recept
citroen verspillen

Citroenmarmelade

Wil je iets maken wat je langer kunt bewaren? Dan is deze citroenmarmelade de oplossing. Perfect om de overgebleven citroenen in te verwerken en ook nog eens lang houdbaar. Past goed bij een ontbijtje op bed in het weekend…

Naar het recept

Lees nu ook:

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!