Halve limoen over?

Mexicaanse guacamole, meringuetaart en een frisse pad thai; tal van recepten vragen om een vleugje limoen. Het zuurtje haalt het hele gerecht op en je kunt dus eigenlijk niet zonder. Toch is het wel zo dat je vaak niet de hele citrusvrucht gebruikt en de rest van het netje vervolgens weer vergeet. Maar gooi die halve limoen voortaan niet meer weg, maar maak er gewoon nog wat lekkers mee! Wij delen recepten voor wie limoen over heeft en het wil verwerken of bewaren.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Limoen bewaren

In de koelkast is de citrusvrucht langer houdbaar dan op de fruitschaal. Dit is dus de beste plek om de citrusvrucht te bewaren. In de koelkast blijft ‘ie ongeveer twee weken goed. Wil je het liever langer bewaren? Invriezen kan ook. Snijd de limoen in plakjes en vries deze in in een bakje of diepvrieszakje. Volgens het Voedingscentrum kun je limoenen zo tot wel een jaar bewaren.

Limoen over? Ga het drogen!

Een andere manier om limoen te bewaren is door het te drogen. Dit doe je op dezelfde manier als sinaasappels. Je kunt daarvoor het onderstaande recept stap-voor-stap opvolgen, met een citrusvrucht naar keuze. Het belangrijkste is dat je de vruchten goed laten uitlekken en lang laat drogen. Houd daarbij de oven goed in de gaten om verbranding te voorkomen. Ook is het handig om de citrusvrucht zo dun mogelijk te snijden. Hoe dunner de schijfjes, hoe sneller ze gedroogd zijn. Je kunt de gedroogde citrusvruchten vervolgens tot twee jaar bewaren in een luchtdichte container. Lekker voor in een drankje of mooi als versiering op zoet gebak.

> naar het recept: gekonfijte sinaasappel

sinaasappels drogen

Recepten met limoen

Limoen over? Dat is geen probleem met deze heerlijke recepten:

Gemarineerde zeebaars met chilipeper, limoen en koriander

Gebruik eens limoen als zure smaakmaker bij verse vis. Het zuurtje is een mooie tegenhanger bij de ziltige smaken en je hebt slechts een paar partjes ervan nodig.

> naar het recept: gemarineerde zeebaars met chilipeper, limoen en koriander

Gemarineerde zeebaars met chilipeper limoen en koriander

Pompoensoep met citrus en rode peper

Een zuurtje haalt het hele gerecht op. Voeg maar eens een klein beetje sap aan je soep toe en je zult gelijk proeven hoe het de andere smaken laat stralen.

> naar het recept: pompoensoep met limoen en rode peper

pompoensoep

Kokos-limoencake

Ook in zoete gerechten doet de citrusvrucht het goed. De combinatie met kokos is lekker tropisch en dus perfect voor warme dagen. Al maken we deze cake in het najaar ook heel graag…

> naar het recept: kokos-limoencake

kokos limoencake

Lees ook: