Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Omgekeerde grapefruitclementinetaart met gin

Wat is clementine en welke recepten maak je ermee?

Advertentie

Citroen, mandarijn en sinaasappel eten we allemaal weleens. Maar ben jij ook wel bekend met de clementine? Wij vertellen je alles over dit ingrediënt; want wat is het en welke recepten kun je ermee maken?

Wat is clementine?

Clementine is een kleine citrusvrucht die qua uiterlijk lijkt op een mandarijn. Niet zonder reden, want de soort is ontstaan door een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom. Wie de pomerans ook niet kent; dit is een bittere sinaasappel. De citrusvrucht wordt in de wintermaanden geteeld in landen als Spanje, Italië, Marokko en Algerije.

Gratis iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je clementines?

De fruitsoort is relatief onbekend en daardoor lastig verkrijgbaar. De meeste supermarkten verkopen het dan ook niet. Neem daarom een kijkje bij de lokale groenteboer; wie weet hebben zij ze!

Hoe smaakt clementine?

De smaak van clementines is vergelijkbaar met mandarijnen en sinaasappels, maar dan net een tikkeltje zoeter. Er wordt zelfs gezegd dat dit de meest zoete citrusvrucht is. Ook de textuur is kenmerkend; sappig en vezelvrij. Hierdoor is de vrucht gemakkelijk te eten. Bijkomend voordeel: de dunne schil is eenvoudig te pellen en clementines bevatten, in tegenstelling tot mandarijnen, geen pitjes.

Hoe vervang je clementine?

Clementines zijn helaas lastig verkrijgbaar waardoor wij ons goed kunnen voorstellen dat je ze weleens in een recept moet vervangen. Aangezien ze uit de mandarijnfamilie komen, is deze vrucht het beste alternatief. Je kunt ook kiezen voor gewone sinaasappels, maar houd er rekening mee dat ze mogelijk wat groter zijn en een iets andere smaak hebben.

Recepten met clementine

Aangezien clementines net wat zoeter zijn dan de meeste citrusvruchten, komen ze goed tot hun recht in nagerechten en baksels. Denk aan taarten, cakes en andere zoete toetjes. Je kunt ze ook zo uit het vuistje eten, of verwerken in hartige gerechten. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke recepten?

Naked cake met clementinecurd en champagneroom

Naked cake met clementinecurd en champagneroom

Dit is een feestelijke variatie op de beroemde Engelse Victoria spongecake. Deze taart vul je in plaats van jam en room met clementinecurd en maak je af met champagneroom.

Naar het recept
Omgekeerde grapefruitclementinetaart met gin

Omgekeerde grapefruit-clementinetaart met gin

Wat makkelijker te maken, is deze grapefruit-clementinetaart. Door hem omgekeerd te bakken, krijg je een prachtig kleurenpatroon aan de bovenkant van de taart. Daar maak je indruk mee!

Naar het recept
Geblakerde kip met karamel-clementinedressing

Geblakerde kip met karamel-clementinedressing

Als iemand weet hoe je zoete ingrediënten in hartige gerechten kunt verwerken, dan is het Ottolenghi wel. Hij geeft als tip: “Je kunt ook zonder probleem de clementines door sinaasappelpartjes vervangen; het gerecht is dan net zo lekker.”

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!